Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Přes doslova gigantickou stopáž jsem se ani chvilku nenudil. James Dean je skvělý, tenhle film si po herecké stránce ukradl pro sebe (a to hraje vedlejší roli). Jenom je škoda že v té době neuměli lépe udělat vrásky, protože ač herci hrají výborně, tak občas vypadají směšně když mají být třeba 60 let staří a mají jenom prošedivělé vlasy a obličeje jako za mlada. Ale to je opravdu jenom detail. Jinak je to vynikající film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor je tu krásná a nelze jí prostě nic vytknout. Navíc vždycky uměla hrát. Rock Hudson je dobrý, ale to, co předvádí James Dean, hlavně ve druhé polovině filmu, to je prostě paráda, protože tady je vidět, že talentu měl v sobě opravdu dost. Jenže i tak mě ten film moc nebavil. Je to zajímavá sága, hlavně pokud se týká délky let, které prostupuje, ale výjimečnou pro mě není. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co čekat od velké texaské ságy mapující příběh celé generace podle románu nositelky Pullitzera Edny Ferberové? Především velký širokoúhlý barevný film, plátno, ze kterého celé tři a půl hodiny nesleze Lizzy Taylorová a celé to okoření James Dean. V 50. letech ještě Hollywood moc neřešil výpravu a kostýmy a jejich vývoj v čase, takže je velmi náročné sledovat časové skoky, orientovat se dá snad jen podle aut nebo věku dětí, ale není to dost. Skutečně je to celé předzvěstí Dallasu, protože proklamovaná mentalita texaských honáků dobytka a ropných magnátů je tu předepsána přesně v takovém duchu, na jakém seriál později stavěl. Osobně bych na podobné téma raději volila starší film Boom Town s Clarkem Gablem (1940). Tento zážitek s Obrem spadá do kategorie čistě referenčních. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DNES PLATÍ ČO JE VEĽKÉ, TO JE STARÉ." ,,TAKŽE VEĽKÉ UŽ NIE JE DOSŤ DOBRÉ?" __ ... alebo inak povedané, čo je veľké, to je staré a už neaktuálne; je jedným z leitmotívom filmu, ktorý nachádza uplatnenie aj v súčasnosti. So sledovaním Obra som kvôli jeho obrej dĺžke otáľal veľmi dlho, napokon som ho zhltol ako malinu na dve pozretia, pričom bez prerušenia by som nemal problém pozrieť si ho na jeden záťah. Natoľko ma zaujal. Veľké epické rozprávanie o tom, ako sa z upachtených rančerov stali ropní magnáti a vážení občania nepochybne vie o diváka vyvolať asociáciu pôsobiacu prequelom k Dallasu. ,,Obor" sa však ako trojgeneračná rodinná sága, ktorá sa vo vedľajšej dejovej línii zaoberá otázkami rasizmu a vykorisťovania menšín, čo v čase vzniku filmu mohlo vyvolať toľko kontroverzie, že sa akademici rozhodli prisúdiť mu Oscara iba za réžiu a uprednostiť tak nekonflitkný a trocha komediálnu Cestu okolo sveta za 80 dní, ktorá zobrala cenu aj za najlepší adaptovaný scenár (!). Ikonický je film aj vďaka poslednej úlohe Jamesa Deana v dospeláckej úlohe, do ktorej však úplne herecky nedorástol. Film je obrazovo naozaj krásny a pokiaľ si ho v budúcnosti ešte raz pozriem, dúfam, že to bude na Blu-ray a na čo najväčšej možnej obrazovke (1103. hodnotenie, 99. komentár k filmu) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyse trojhodinova rodinna saga s uzasnym castingom (v ktorom hra James Dean az tretie husle). Je to epika v najlepsich tradiciach Hollywoodu a problem mam jedine s tym, co mi vadilo pri Sirkovom Written in the Wind. Tieto temy a prostredie sa premleli uz v tolkych telenovelach, ze to v sucasnej dobe posobi uz ako klise a podradny zaner. To vsak nie je chyba filmu, ale chodu historie. 9/10 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Poslední film Jamese Deana. Zemřel při automobilové nehodě ve věku 24 let. (M.B)
  • Ještě než hlavní ženskou roli přijala Elizabeth Taylor, byla nabídnuta také Grace Kelly. (candy_daze)
  • V scéne, keď sa Bick (Rock Hudson) v posteli rozpráva s Lesley (Elizabeth Taylor) o deťoch, číta si noviny, na zadnej strane ktorých je jasne vidieť slávny americký pravidelne vychádzajúci komiksový strip "Mutt & Jeff". (Madsbender)

Reklama

Reklama