Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (596)

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, které jsem měl. Respektive tohle neuvěřitelně obsáhlé Stoneovo dítko jsem viděl tak 20 let zpátky a upřímně mě tehdy umlátilo množstvím informací, postav a teorií. Velké otazníky předkládá tohle svědomí Ameriky aneb Kevin Costner rozmetává oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Nepadl ovšem prezident za oběť spiknutí? Zdravící davy a fatální kulka, která utrhla kus lebky prvního muže Spojených států. Panika. Čas se zastavil. Tragédie hrdého národa. Beznaděj i oslavy. Bolestivé a citlivé období. Politický dobrodruh, prokurátor Costner dostává „případ Kennedy“ po letech úsilí před řádný soud. A není úplně důležité, zda půjde o úspěšné snažení. Podstatná je cesta, kterou ušel a s čím vším přichází. Jeho obžalovací řeč zpochybňující mnohá „fakta“ je pak naprosto skvostná, to se musí nechat. Stejně jako řada hereckých výkonů (sešel se minimálně tucet velkých jmen). Tak uvidíme v roce 2029. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Vynikající konspirační film, který jsem měl možnost vidět v DC o megadélce 3h17min. Mohu přitom říci, že pár krátkých hluchých míst se přeci jen najde, ale celkově je film obsahově a informačně neskutečně plný. Olivek Stone točit umí, takže se i na pomalé pasáže vyšetřování hezky dívá a herecky ansábl (Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Joe Pesci) dostal režisér hodně kvalitní. Chtěl bych vědět, jako mnoho dalších lidí, jak se atentát na JFK doopravdy stal. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Krásné, krásné, krásné... a celé to jen podtrhuje moje vlastní smýšlení na tento atentát, kdy taky věřím tomu, že historka s jedním osamělým střelcem je ta nejvěší blbost, jakou si mohla CIA vymyslet... skvělý Kevin Costner a Tommy Lee Jones ve filmu o mém nejoblíbenějším prezidentovi a postavě z historie, kterou obdivuji, tomu nemůžu dát míň než plné hodnocení: ***** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes veškeré pochybnosti o autenticitě důkazů předkládaných nám Oliverem Stonem a o možném manipulování s nimi či vnucování své vlastní verze důvodů atentátu tu máme geniálně natočený politický thriller, který, ač pospojován z mnoha a mnoha různorodých střípků, drží při sobě a ve více než třech hodinách nenechá diváka vydechnout. Jsou přeci jasné důvody, proč Stone tenhle film točil, jeho levicové politické přesvědčení (radikalizující se s jeho posledními snímky) je všeobecně známé a angažovanost také. Tady jsme však svědky totálního zaujetí až posedlostí tématem, mravenčí dokumentární práce při sběru podkladů pro film (který jiný režisér si dá s rešeršemi tolik důkladné práce?), geniálně sestříhaného filmu a velmi originální práce s herci a hlavně odvahy otevírat takováto palčivá témata a jít s kůží na trh a s filmem do boje... Velmi náročná a velmi povedená filmová rekonstrukce... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Člověk se stane zbabělcem, zhřeší li mlčením, když by měl protestovat........ O. Stone zbabělec určitě není. Je spíš vlastenec, který je vždy připraven bránit svou vlast. I proti své vládě. Proto se dokáže brodit bezmála tři hodiny v té největší americké špíně. A proč stojí za to udělat to s ním? Jednak je to právě osobnost režiséra a jeho výborná režie, dále dobrý a velmi zajímavý děj a v neposlední řadě přehlídka velkých hereckých výkonů v čele s C.Costnerem v dobách jeho největší slávy. Ať už vás politika zajímá či ne, ale máte rádi jakékoliv pátrání po odpovědích na otázku PROČ? - je to film pro vás. Zvlášť, když se vyprávění prokládané dobovými záběry začne zaobírat i jinými skutečnostmi než je 22.11.1963. A kde je pravda? Na to si budeme muset počkat. A tak zatím kujme pikle! ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Do práce na scénáři bylo zapojeno 24 odborníků. (Kulmon)
  • Z bývalých Kennedyho spolupracovníků se oficiálně za dílo Olivera Stonea postavil pouze Frank Mankiewicz, syn Hermana Mankiewicze, scenáristy proslulého filmu Občan Kane (1941). Ten prohlásil, že „každý Američan musí být Stoneovi za toto jeho dílo velice vděčný.“ Jediným Stoneovým problémem podle něho bylo, že „otevřel dveře, které byly příliš dlouho zavřené.“ (Gyshin)
  • V závěrečné řeči uronil Kevin Costner (Jim Garrison) skutečné slzy. Ty nebyly ve scénáři, ale síla monologu na Costnera zapůsobila. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama