Reklama

Reklama

Někdo to rád horké

  • USA Some Like It Hot (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nestárnoucí americká hudební komedie nás přenese do Chicaga roku 1929. Jejími hrdiny jsou saxofonista Joe a basista Jerry, dva hudebníci na útěku před bandou gangsterů. Ve chvíli, kdy jsou úplně na dně a bez práce, objeví se lákavá nabídka na třítýdenní angažmá na Floridě. Věc má ovšem malý háček. Jedná se totiž o čistě dívčí orchestr Sladká Zuzi. Když ale teče do bot a gangsteři jsou jim v patách, není čas na hrdinství. Díky ženským šatům se oba rázem promění v saxofonistku Josefínu a basistku Dafne. V novém převleku se seznamují s půvabnou zpěvačkou Pusinkou Kowalczykovou, do níž se Joe pochopitelně zamiluje. Sami se brzy stávají, stejně jako ostatní dívky, terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefínu se zajímá mladičký hotelový poslíček, k Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Fielding. Začíná řada neuvěřitelných zápletek, záměn a omylů. Vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno a právem zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle výkonů hlavních představitelů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v ní potěší také jazzová hudba Mattyho Malnecka. Film byl v roce 1960 nominován na šest Oscarů, získal Oscara za kostýmy a řadu dalších cen včetně tří Zlatých glóbů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (739)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od Billyho Wildera jsem čekal něco o dost vtipnějšího. Toho humoru zde bylo téměř minimum a zachraňoval to vlastně jen zajímavý příběh, sem tam nějaká trochu výraznější hláška a sehraná hlavní mužská dvojice (možná není příliš objektivní hodnotit herectví Marilyn Monroe pouze podle jednoho-tohoto filmu, ale stejně moc nechápu, co na ní někteří mají/měli). Možná budu krapet kritičtější, ale vidím to pouze na lepší 3*. "Je to deset let, co jsem zvolil sám sebe prezidentem téhle organizace a falešná skromnost stranou, volili jste správně." ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Novější transvestitní komedie bývají zpravidla lacinné, nevkusné a pramálo vtipné, zakladatel svého žánru, Někdo to rád horké, je na tom znatelně lépe. Originální děj včetně nekostrbatého úvodu s hladkým výústěním ve změnu pohlaví je zábavný, vtipný a svěží. Přesto ale ne tolik vtipný, abych trpěl eruptivními výbuchy smíchu a ke konci ani ne tolik svěží, abych se nezačal koukat na hodinky. Naivka Marilyn Monroe je však i po 50 letech, s docela odlišným vnímáním krásy, stále sladká a ústřední mužské herecké výkony jsou taktéž stěžejní... 4 hvězdy jsou jisté, ale speciálně zde platí, že nic ani nikdo není dokonalý. 7/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je to už dvacet let, co jsem se zvolil šéfem týhle organizace. A můžu snad říct sám, že jste zvolili dobře." Mně tedy nepřipadá ani trochu vtipné, když se muž převlékne za ženu, ale v tomto případě to prchajícím hudebníkům odpustím. Oni mě totiž nechtěli rozesmát svými převleky, ale konfrontací mužského myšlení v ženském světě a to jim jde velmi dobře. Tady se zkrátka střílí ostrými a i když jsem nebyl každým výstřelem zasažen, tak nejedna hláška si neomylně našla cíl v mé bránici. A to to ani nemám rád příliš horké. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nedokážem sa zabávať na tom, že sa chlap prezlečie do dámskych šiat, dá si parochňu, nalíči sa a predstiera, že je žena. To fakt neviem oceniť. Nezdá sa mi to vtipné, ale zvrhlé. Z tohto ulha pohľadu vnímam aj túto známu, klasickú hollywoodsku komédiu, v ktorej sa Tony Curtis a Jack Lemmon prestroja za dve hudobníčky. Začlenia sa do dievčenského orchestra, aby unikli mafii. Je to dobre natočené, aj dobre zahraté, je v tom kopa dolárov, je tam i sexi Marilyn Monroe, ale tá primitívna transvestite show téma mi je naozaj protivná. *** ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Věřím, že tahle komedie patří mezi kultovní mezníky v dějinách kinematografie, ale po téměř padesáti letech už to na mě nezapůsobilo tak jak nejspíš mělo. Je zde spousty vtipných scének, hlášek a gagů, ale po tolika letech už jsme většinu viděli v jiných filmech. Jack Lemmon s Tonym Curtisem hrají jak o život a opravdu se do rolí moc hodí. Marilyn Monroe byla krásná, ale přeci jenom v dnešní době už jsou trochu jiné trendy. Na závěr bych jen dodal, že komedie je to moc milá, ale strašně jí ublížil zub času. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (97)

  • Billy Wilder během natáčení onemocněl a po skončení natáčení pouze prohlásil, že už zase může jíst. (Pavlínka9)
  • Prestrelka, ktorej sa hlavní hrdinovia omylom zúčastnia, odkazuje na jedno najväčších mafiánskych zúčtovaní, ktoré sa odohralo v roku 1929. Túto udalosť detailne mapuje film Masaker na svätého Valentína (1967). (corona)
  • Osgood (Joe E. Brown) hovorí Daphne (Jack Lemmon), že prišiel na Floridu v rovnakom čase, keď vypukol škandál s Georgeom Whiteom. Osgoodom spomínaná aféra vyšla najavo 23. augusta 1929. Dej filmu sa odohráva vo februári 1929. (Arsenal83)

Související novinky

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama