Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (525)

plakát

Closer: Nové případy - Neznámá (2014) (epizoda) 

Mary McDonnell je krásná žena, ale jako herečka mě nikdy nebrala. Především ji vidím s rozcuchanou hřívou v Tanci s vlky a s dokonale padnoucími šaty ve filmu Slídilové. Její postava v seriálu Closer je rozpačitá. Na jednu stranu chladná, bezkrevná, prakticky s poker face. Na druhou stranu mluví pořád o rodině a adopci. V této epizodě převažuje nad uvažováním kriminalistky její smutek z úmrtí mladé dívky. Mary to ale nevěříte. Možná sama nedokáže naplnit psychologický profil postavy, protože není prostě dobře napsaný. Původní epizody s Kyrou Sedgwick mě bavily více, protože Kyra měla co hrát a tou postavou žila. Celá tato epizoda vyznívá jako truchlohra. Nebýt sladkobolného závěru, tak hodnotím výš.

plakát

Michal Hrůza ft. Ivan Mládek: Mikádo (2024) (hudební videoklip) 

Originální klip sestavený z mozaiky animací a triků. Ta škála vizuálních výrazových prostředků kupodivu drží po kupě. Líbí se mi i ta cesta metafory, motiv vlaku je použit pochopitelně a textu sluší. Píseň jako taková nic moc, přesto jsem chvíli koketovala se čtyřmi hvězdičkami.

plakát

Přichází Satan! (1976) 

Hned mě chytla hudba. Troufám si tvrdit, že právě ta se na děsivosti filmu podílela nejvyšší měrou, ač početný sbor zpíval latinsky a rozlišila jsem, že texty náboženské. Když se ke sboru přidala síla symfonického orchestru, bylo mi jasné, že jde o hudbu hodnou Oskara. Ano, Goldsmith z mnoha nominací za hudbu k jiným filmům tuto nominaci proměnil ve vítězství. Zaslouženě. Na YouTube jsem si hned soundtrack vyhledala. Zadruhé vizuální stránka. Film je barevný, přesto působí černobíle a to barevné utlumení opět umocňuje atmosféru. V roce 1976 neměli filmaři takové možnosti vizuálních triků, film přesto výběrem lokací, interiérů a exteriérů nemohl být vizuálně dokonalejší! A zatřetí Gregory Peck v hlavní roli. Opět brání hodnoty morálky a rodiny, takže je jasné, že problém nemůže vyřešit jinak než s ohromným sebezapřením. Napínavé, i když předvídatelné. Filmová perla, která předčí Hitchcocka.

plakát

Můj přítel Monk - Pan Monk a obr Dale (2002) (epizoda) 

Jeden z těch dílů, kdy se víc smějete, než zamýšlíte nad zločinem. Ale v epizodě hrál můj oblíbený Adam Arkin, tak jsem neodolala. Detektiv Monk je atraktivní postavou pro své fobie a obsedantně kompulzivní poruchu. V této epizodě je ještě výjimečně empatický, což nevím, jestli není s jeho patologií v rozporu. On ví přesně, co oběť i vrah dělali, proč a jak. Motivy jejich jednání zná lépe než oni sami. Ani celá policejní parta na něj nemá. V epizodě je rozumový potenciál policistů názorně definován domněnkou o liposukci naruby. Prostě se ten tuk do něj napumpuje. Jo, díl k pobavení, když škrábete brambory.

plakát

Kriminálka Anděl - Nenávist (2010) (epizoda) 

Kristína Lukešová i ve svých skoro třiceti letech mohla zahrát holku výrazně mladší a zahrála ji excelentně.

plakát

Násilí na ženách (2022) 

Femicida? Vygúglila jsem si: "Dřív se tomu chybně říkalo zločin z vášně. Femicida je vražda ženy z prostého důvodu: že je žena." Vyprávění přeživších žen nebo pozůstalých těch žen, které útok muže nepřežily. Smutný italský dokument s přímo šokujícími čísly.

plakát

Slečna Julie (1969) (divadelní záznam) 

Luděk Munzar v roli sluhy celou hru táhne, je přesvědčivý, vrstevnatý. Po pár momentech poznáte jeho charakter, manipulativní machismus dovedně střídá s akceptací své podřízené role, zvláště při telefonním kontaktu s panem hrabětem. Slečna Julie, mladá a naivní, poznamenaná rozdílnou výchovou otce a matky, nerozpozná v momentech sblížení charakter sluhy včas a nedokáže se s pocitem hanby vyrovnat jinak, než jak ji sluha opojen nadřazeností naznačí. Z dnešního pohledu zbytečně vygradované do tragédie, ale věřím, že dílo realisticky zobrazuje dobové nastavení, pohled na vztah mezi lidmi z rozdílných tříd, na sexualitu, emancipaci. Zatímco Munzar exceluje, Marie Málková nedává Julii patřičnou věrohodnost, je exaltovaná, chvílemi hysterická. Jistě i režijní vedení, kdy Julie padá na zem, kácí se ze židle, chytá se za hlavu, ubírá Málkové možnost vnitřního boje, který bych já ráda odhalovala. Jana Hlaváčová svou menší roli zahrála nejvíce civilně, její postava neměla moc prostoru se rozvinout. Možná by Julii ona zahrála lépe. Scénu kladně hodnotím. Tmavá, minimalistická, bez akcentů, které by odváděly pozornost. Ovšem hudba byla rušivá, hlasitá trubka, ženský sbor zpívající dokola lalalatralala? Ne, hudba dramatu neslušela.

plakát

Král Karel III. malířem (2013) 

Kdybych uměla takový akvarel jako Karel III.! Ta práce se světlem! Paráda! Nevím, proč se v dokumentu rozlišuje výtvarničina jen tak pro potěšení a doplnění žádoucího vzdělání členů vládnoucího rodu a výtvarničina na profesionální úrovni. Většina zde ukázaných výtvarných prací od členů královské rodiny je vynikající a třeba akvarely jsou nádherné, ba lepší než třeba akvarely českých profesionálů. A akvarel není vůbec jednoduchá nebo finančně dostupná technika, chce-li ji dělat člověk dobře. Pro mě bylo zajímavé okouknout i štětce nebo barvy, s nimiž Karel III. maluje. Tleskám mu a fandím jeho neteři Sarah, která překročila stín realistického vidění a posunula se k pocitovému abstraktnu. Dobře udělaný dokument, chronologicky seřazený, s komentářem Karla III.