Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já pana Korna nemusím, a jako herce už vůbec ne. V této pohádce není výjimka. Ale jsou zde jiní, jako perfektní pan Nárožný a pan Kemr. Taktéž to má dobrý scénář, nebojící se legrácek a vtípků. I režie je svěží, herci mají kvalitní vedení a je to znát. Nelíbila se mi postava Honzy, jednou blbý jak tři dni starý pes a pak zas chvíli mazaný jak liška. No, je to pohádka, tak co. Ne, že bych si ji pouštěl každý rok, ale občas rád znovu mrknu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tato pohádka je víc než zdrávo poznamenána dobou svého vzniku. Záměr představit a jaksi nově, moderně objevit tradičního českého pohádkového hrdinu je chvályhodný. Méně zdařilý je už scénář a své slabší dny si tentokrát vybrala i režie. Tak trochu do suterénu tím zahnala i herce, z nichž relativně nejvíce zaujme tehdy začínající Naďa Konvalinková a nejpříjemnější překvapení filmu Jiří Korn. Ostatní jaksi nemají co hrát; platí stejně tak o Marii Glázrové jako o Filipovském či Kemrovi. Pohádce hodně škodí i schizoidní psychologie Honzovy postavy: z jedné strany se proslulý hlupák prezentuje jako nečekaně nápaditý až vychytralý protivník, který se dostává do kontrastu sám se sebou jako naivkou a přitroubelínem v řadě scén (nejvíc to platí o závěrečných sekvencích filmu, v nichž Honza s velkorysostí ne zcela svéprávného jedince trousí mince ve velkém). Ne zcela pochopitelné je i pojetí jednostrunně kňouravé princezny Jorgy Kotrbové. Celek budí dojem odbyté nebo nedokončené režisérské práce ve střižně. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak a teď aspoň vidíš, Jirko, že ještě těžší, než zvolit MISS Moskva, je rozesmát nafoukanou slepici, nedej bože princeznu.. Dnes Honza málem králem, zítra Troškovy ušišlané báchorky aneb Poctivá sekyrková od Vitany s jemnými kousky rzi plovoucími na povrchu - kuchařky a kuchaři s fantazií tomu klidně mohou říkat mletá červená paprika.. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jirka Kornů sice nikdy nepatřil mezi moje největší oblíbence, ale je fakt, že umí a to nejen stepovat a zpívat, ale i hrát. S rolí Hloupého Honzy se popasoval věru statečně a hlavně dobře. Tuto pohádku považuji dnes už za klasiku, kterou jsem si samozřejmě nehodlal nechat ujít – a to nejen díky výborné „bábě Tutovce“ Valerii Kaplanové – ze které šel až strach, ale i díky množství vtipných situací (odstranění kamenů z cesty, přeskakování vody na halapartnách, atd…). No a princezna Jorga Kotrbová si těch pětadvacet na prdel opravdu zasloužila… ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která však kupodivu zůstává trochu stranou Popelky a dalších vánočních pohádek a to i ve vysílacích časech televizí. Je to asi tím, že je to letní pohádka. Pamětníci si dodnes vybaví chytlavou písničku Honzy - Jirky Korna ,,Svítí, svítí slunce nad hlavou...'' a recept na ,,sekyrkovou polívku '' od těch dob zná jistě nejedna řádná hospodyňka ! :-) * * * * ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama