Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Šíleně smutná princezna na první pohled (i poslech) do jisté míry vyčnívá z tuzemské pohádkové produkce - zejména díky netradičnímu pojetí, které je okořeněné nezapomenutelnými písněmi, nádhernou (i když "maličko" kýčovitou) výpravou a nejednou nápaditou a humornou sekvencí. Mladičkému Neckáři a Vondráčkové to nesmírně slušelo, duo Kemr-Vostřel bylo výsostně spiklenecké, zatímco duo Marvan-Záhorský mělo královské charisma. Libozvučná pohádka, která nestárne. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Helena Vondráčková je v roli princezny nezapomenutelná, ale i další postavy z hlavy jen tak nedostanete, třeba dva proradné rádce v provedení Josefa Kemra a Darka Vostřela. Jejich pikle se jim tak trochu přepiklovaly. Oba dva byli naprosto geniální. Hudba z filmu je populární a zlidověla. Složil ji tehdy devatenáctiletý Jan Hammer. ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele

Moc krásná pohádka se samozřejmě dobrým koncem. Helenka je zde nádherná (v tom selském oblečku snad nejvíc), věřím, že takovou princeznu by bral každý i bez půlky království:). Myslím, že na své léta to má velmi dobré zpracování. Celou dobu jsem se smál, srandy je tu kopec a nešetří se ani 'humorem z budoucnosti' - značky u silnice, kino atd. Kokoška je sice srandovní, ale když už jsem to viděl tolikrát, tak mě přestal bavit:). Pobavil mě ale ve chvíli, kdy se nahlásí uvnitř zamknutého žaláře:). Největší záporáci celou dobu kujou pikle a nenechají si to překazit ani babičkou co plete za keřem:). Není to žádný megahit, ale ve svém žánru je to jednoznačně top. Takové Troškovi slátaniny na to prostě nemají. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak notoricky známá pohádka, že ani nepotřebuje komentáře, ale negativních ohlasů má méně. A jeden ode mě. Je totiž tak kýčovitě pojatá, herecky nezvládnutá, dějově nevyrovnaná, a tedy zcela příšerná. Mně se na ní líbila jen úvodní čtvrthodina a dvě písničky. Nikdo nikdy zřejmě neřekl Vondráčkové, že neumí ani trochu hrát, ale ani ovládat hlas. Její neznatelný, unylý hlasový projev byl opravdu šíleně smutný pro mě jako diváka neustále mačkajícího volume doprava, abych vůbec rozuměl, co právě řekla. Neckář sice tančí a zpívá se 40 kily docela solidně, ale k Vondráčkové se nehodí už jen svým malým vzrůstem, a poněkud rádoby přirozeným herectvím, které sice nepostrádá jiskru, ale současně je znát amatérismus v jeho hereckém projevu. Ostatní herci jsou pochopitelně herecky vyzrálí (Vostřel, Kemr, Marvan), ale vydržet například neustálé narušování děje rádci ustavičně kujícími pikle, to dalo taky docela zabrat. Nic jsem si z filmu nevybral. Vondráčková asexuální a vojet ji jen v představách, tak je mně mdlo. Výsledkem je pseudopohádka, kterou řadím na pomyslný konec žebříčku pohádek z dob bolševika. 40% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když se to vezme z jiného konce, byl to od režiséra Zemana, v té době uznávaného pohádkového guru, krok do neznáma. Cosi jako muzikálová pohádka, v níž hlavní hrdinové, princ a princezna, zpívají, mluví a vypadají jako jejich současníci, je něco nevídaného i na dnešní poměry. Helena, Václav, Marvan, Záhorský, Zázvorková. A především Vostřel s Kemrem a jejich pokoutně ukuté pikle. Nadčasovost je určitě v případě Šíleně smutné vhodným přirovnáním. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Když před popravou čte Kokoška (Oldřich Dědek) slova: „U příležitosti svatby naší princezny se odsouzenci uděluje milost,“ lze vidět, že tato slova jsou napsána na druhé straně listiny, kterou drží (list neotočil). (HonzaR.)
  • Nemecky dabovaná verzia produkovaná východonemeckou spoločnosťou DEFA je o približne 20 minút kratšia než pôvodný film. Okrem iného v nej chýba pesnička "Kujme pikle". (BlueNeon81)

Reklama

Reklama