Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky geniální, na dobu svého vzniku neuvěřitelně novátorský a režijně chytře natočený snímek s typicky zemanovskými výtvarně pozoruhodnými kulisami, které přesně napodobují a dokonce rozvíjí původní černobílé romantizující rytiny použité jako ilustrace v klasických vydáních románů J. Vernea. Ze všech pokusů o převedení verneovského fantazijního světa na filmové plátno je ten Zemanův nejsympatičtější a myšlenkově i pocitově své předloze nejvěrnější. Díky vysoce stylizované atmosféře využívající záměrně archaicky a naivně působící dekorace podle dobových představ o technických zázracích v 19. století a díky kreslenému pozadí ten film nestárne. Stává se stejnou klasikou, jakou jsou obrazy starých holandských mistrů nebo Mozartovy opery. V době svého vzniku zaznamenal Vynález zkázy pozoruhodný ohlas po celém světě a byl to jeden z mála případů, kdy naše kinematografie předběhla svět a udávala trendy. Dnes se marně ploužíme vzadu a hledáme stopy po těch úspěšných, kteří se nám příliš vzdálili. Celkový dojem 100 %. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rodiče mě naučili číst dříve, než jsem šel do školy, čímž možná připravili mou vlast o nadějného sportovce, a zároveň to znamenalo, že jsem měl fázi Rumcajsů a Formanů Šejtročků poměrně rychle za sebou a po větší část mého dětství mě provázely knihy Karla Maye (snad mě za to nesundá nějaké levičácké komando) a Julese Verna. Právě u verneovek jsem strávil nejvíc času, protože kromě skvělých příběhů nabízely i fantastické ilustrace, takže mi přinášely komplexní zážitek. No, a Karlovi Zemanovi se tímto snímkem podařilo totéž. Jeho pojetí Vynálezu zkázy mě vrátilo zpět do doby, kdy jsem byl tolik nadšený z Vernových fantazií, perfektně trefilo atmosféru, kterou ve mně knihy vyvolávaly a já si nedokážu představit, že bych dnes ubral z hodnocení byť jedinou hvězdičku. Nejsem odpůrcem pokroku, vývoj musí jít kupředu a vydařené CGI vítám, film se ale nesmí změnit jen v příval digitálního bordelu bez příběhu a hereckých výkonů, k čemuž, bohužel, dochází až příliš často. Karel Zeman musel s triky pracovat postaru a ještě po téměř sedmdesáti letech je jeho snímek konkurenceschopný. Pro mě tedy určitě. / Poučení: Když chceš něco dokázat, dej do toho srdce. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mravenčia práca pána Zemana priniesla českému publiku v náročnom desaťročí aspoň akú takú náplasť za to, čo tu komunisti navyvádzali. Efekty sú obdivuhodné, priam až neolangovské. Myslím, že aj Jules Verne by bol spokojný. Lenže keď sa na to lepšie zadívam, k postavám sa človek nedostane. Celý priebeh sleduje z diaľky, z komfortu a nezainteresovane. Tým nechcem nijakým spôsobom hanobiť čo i len jeden prvok vedenia postáv, avšak na hlbšiu zaangažovanosť mi taká tá prioritne orientovaná pozornosť na svet čara a fantázie odďaľuje akýsi epický rozmer. Vďaka tvorcom aj reštaurátorom za znovuuvedenie v digitálnej úprave, bezpochyby si to toto dielo zaslúži. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Geniální zfilmování Verneových motivů. Každý záběr ve filmu působí impozantně. Myslím, že ani v dnešní době, s použitím počítačové animace, by film nepůsobil lépe. Zeman dosáhl přesně takového efektu o jaký usiloval a to dělá tento snímek nadčasovým. Myslím, že by si tento film zasloužil celosvětové uznání. Každý záběr je trikový a působí přesně jako krásné obrázky ve Verneových knihách. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Dobrý večer, přátelé. Jen pojďte blíže. Budu vám vyprávět o největším dobrodružství svého života..." Z mého pohledu nejlepší hraný film Karla Zemana... s pro něho až netradičně pevně vystavěnou a myšlenkově silnou osou příběhu; a překrásnou stylizací alá Jules Verne. A ta nádherná hudba Zdeňka Lišky... to jsou dálky, mládí, dobrodružství... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš) mluví o svých přátelích (Robur Dobyvatel, Impey Barbicane a kapitán Nemo); jedná se o připomenutí dalších postav spisovatele Julese Vernea, vystupujících v knihách „Robur Dobyvatel“, „Ze Země na Měsíc“ a „20 000 mil pod mořem“ plus „Tajuplný ostrov". Ve filmu se také mihne vzdušný koráb Albatros patřící Roburu Dobyvateli ze stejnojmenné knihy. (Jan.Kanak)
  • Jako u většiny přepisů románů Julese Vernea se děj film drží knížní předlohy jen velmi volně. Největší rozdíly se týkají prostředí ostrůvku Back Cup – v knize neexistují žádné továrny ani honosné hradní sídlo, způsob dopravy depeše inženýra Harta (Lubor Tokoš) je rovněž zcela jiný a závěr se liší od základu. V knize také není žádná ženská postava. (Robbi)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama