Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

MacGyver 

všechny recenze uživatele

Prirodzené zaškatuľkovanie Meg Ryanovej ako romantickej dievčiny obvykle sa pohybujúcej v úplne inom žánri zvýraznilo kontrast medzi na prvý pohľad fyzicky jemnou až slabou ženou a krutou vojnovou realitou. Kontrast, ktorý sa prelínal celým dejom a ktorý človek zviazaný vojenskými tradíciami (Denzel Washington) nikdy nemohol pochopiť. Ambiciózny film - síce nie bez chýb, ale určite stojí za pozornosť. ()

Yeosol 

všechny recenze uživatele

Není obvyklý, aby byl válečný film vyprávěný způsobem, kdy se prošetřují výpovědi jednotlivých vojaků posádky helikoptéry a nešťastný události, která se jim stala na jedný z jejich akcí. Původně jsem se toho trochu bál, ale i přes můj počáteční strach a malinkou nedůvěru, jsem věřil, že by snad mohlo jít o poctivý a kvalitně odvyprávěný film. Díky bohu za to, že jsem se nespletl. Výpovědi jednotlivých protagonistů se liší v maličkostech a o to působivější je pak to, když Denzel Washington usilovně zjisťuje pravdu a tím si vlastně zajišťuje pro sebe pozici pravdomluvnýho a svědomityho vojáka. Je taky moc fajn vidět například začínající hvězdu Matta Damona jako mlaďoučkýho kluka. Líbil se mi rozdíl mezi tím, když byl v civilu a když měl na sobě uniformu a byl ostříhaný. V civilu vypadal dost pohuble, kdežto v uniformě drsněji a připomínal mi jeho pozdější roli v Zachraňte vojína Ryana. Dále bych vyzdvihl překvapivě křehoučkou Meg Ryan a pochválil jí za její roli kapitánky, kterou zahrála velice přesvědčivě. No a jako poslední se mi pochopitelně líbil sám Denzel Washington a jeho úloha vyšetřujícího důstojníka. Na jeho herecký výkon si nikdy nemůžu stěžovat. Hudební složka, až na závěr film, nebyla příliš výrazná a chvilkama mi to připomnělo hudbu z později natočenýho Titanicu. To je asi tak všechno, film se mi moc líbil a rozhodně bych ho doporučil těm, kdo chce občas trošku zpomalit . ;-) ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick netočí žádné akční šílenosti typu Tony Scotta, proto se někdo nemůže divit rozvláčnému tempu o dvou velkých vojenských omylech, jednom velkém vyšetřování a mnoha hrdinských i zbabělých činech. Vynikající Washington udrží pozornost i v okamžicích poněkud slabších, velmi kvalitně natočené válečné scény zase nabídnou něco pro fandy válečných filmů. Navíc Hornerova hudba je výborná, samozřejmě především v citově vypjatých situacích. Závěrečný skorohappyend není křečovitý a ačkoli je typicky americký, nic proti němu nenamítám. Výborný film. Hudba: James Horner ()

whisker 

všechny recenze uživatele

Ani ne moc válečný jako spíše vyšetřovatelský film válečných "zločinů" spáchané během války v Peském zálivu. Dějově sice zajímavé, ale strašně zdlouhavé. Hodně se to táhne a místy to dost nudí. Denzel Washington zahrál sice dobře, ale bylo z toho dost cítit takové to klasické USA vlastenectví, které mě osobně moc nevoní. Místy byly i akční scény, ty filmu docela pomohly. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Jak už bývá jeho dobrým Zwickem, tlačí místy režisér na pilu armenikanismu a patosu všeobecně tolik, že by z toho nejeden cynik blil, ale když patetickou větu hřímá Denzel se svýma obvykle zatnutýma zubama, kterými hrozí a zároveň bojuje s pláčem, prostě to funguje. Relativně netuctový námět o vyšetřování oprávněnosti udělení medaile, se zvrhne ve složitý kaleidoscop vzpomínek jednotlivých akterů, z nichž každý sám o sobě reprezentuje zajímavou filmovou předlohu. Nejlepší moment filmu má ale na triku excelentní Lou Diamond Phillips a jeho scéna v autě "Jsem dobrej voják" je pro mě naprosto kultovní. 90% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)
  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)

Reklama

Reklama