Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (357)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Taková roztomilá sedmdesátková blbina, v níž se spolu kočkujou perverzní důchodci, zfetovaní pornobohémové a hladoví aligátoři. Exploitační potenciál se drží v umírněnějších vodách a jako slasher to taky moc nevyniká, potěší každopádně nadhled, fajn režijní i scenáristický nápady, zmáknutá atmosféra a Mia Goth v dost bizarní dvojroli. Policejní rámeček příběhu se ukázal jako fajn pomůcka - na začátku skvěle nahecuje očekávání, v závěru humorně podtrhuje. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 45% | Horor absolutně bez napětí, mixnutý soft pornem, s víceméně nezajímavými, ale hlavně hrozně hloupými postavami a jednoduchým scénářem. První hodinka budování příběhu mě bavila daleko víc, než když se pak rozjelo vraždění, které ničím nedokázalo překvapit. Po technické stránce sice všechno vypadá na jedničku, ale jinak jsem si teda takhle tenhle očekávaný a kritiky vychvalovaný film fakt nepředstavoval. Dovolím si upravit meta-komentář jedné z postav, abych zhodnotil jak na mě zapůsobil - "Řekl bych, že se jedná o jeden pořádně nudný horor." ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak po tom ako som okomentoval "I", je čas si niečo povedať o "X". Nájsť nejaký ozaj kvalitný hororový projekt je pre mňa posledné roky celkom náročné. Skôr mám pocit, že keď robím vyhodnotenie roka, tak najviac hororov končí na nástenke medzi najhoršími filmami. Ale úprimne, čo iné si zaslúžia filmy ako "Let´s Scare Julie" alebo "Noise In The Middle"? Možno aj preto som bol ale rád, že sa konečne objavil projekt, ktorí aj väčšina mojich obľúbených hororových divákov vyzdvihlo. A za seba poviem, že tento projekt oceňujem rovnako. Možno som čakal, že pôjdem s hodnotením ešte o niečo vyššie (vraj som večný optimista), ale pár vecí mi v tom bráni. Ale poďme si to rozobrať. Čo je na filme skvelé? V prvom rade jeho práca s kamerou. Myslím si, že málokedy vidieť film, ktorý je spracovaný dokopy vo viacerých štýloch. Máme tu klasické zábery digitálnou kamerou, krásne nasvietené zábery do filmu, ktorý natáčajú v klasickom 4:3 formáte a potom sú tu aj vynikajúco spracované zábery z výšky, ktoré na niektorých momentoch skutočne dotvárajú atmosféru scénky. Či už s jazerom alebo posteľou. Atmosféru si to celkom drží. Už počas dňa je cítiť z toho celého prostredia a jeho majiteľov niečo temné a nepríjemné. Mia Goth okrem toho dáva obe role skvele. A dokonca je cítiť medzi Maxine a Pearl určité paralely. A nie len preto, že ich hrá obe. Niekedy v človeku vie niečo driemať, no vie vyjsť silne na povrch. A myslím si, že niečo podobné sa dialo tu. Vizuálna stránka filmu je dobrá. Keď sa niečo udeje, pôsobí to skutočne a jednotlivé vraždy sú väčšinou spracované kvalitne (jedna je prestrihnutá takže moc neuvidíme) a plíživá atmosféra noci a prostredia funguje. Plus film dobre využíva aj dobu, v ktorej sme. Tie 70s je cítiť... a myslím si, že niečo tomu dodávajú. Úprimne som z tohto cítil viac ako napríklad z posledného "Texas Chainsaw Massacre". Čo pre mňa ale film drží vzadu sú jeho hrdinovia. Musím povedať, že väčšina z týchto postáv ma absolútne nebrala. Najlepším príkladom je asi Lorraine, ktorá sa síce niekam posunie, no príde to odnikiaľ a vôbec mi to nedáva logiku ani nič podobné. Bobby-Lynne je celkom otravná a Wayne mi príde ako keby hral nejaký typ stereotypu. Nič proti Martinovi Hendersonovi (je fajn ho po dlhšej dobe vidieť), no nemám pocit, že svojej postave niečo pridal. Jediní, kto mi vychádzajú ako dobré postavy medzi hrdinami sú Maxime a Jackson. Tí reálne aj ukážu nejaký charakter. Bez ostatných by som sa obišiel a pôsobia len ako postavy do počtu. Takže keď sa veci začnú diať nejako som necítil niečo, vďaka čomu by som ich chcel vidieť prežiť. Ale odhliadnuc od tohto si myslím, že film splnil svoju úlohu schopne a dokonca som zvedavý aj na jeho pripravovaný prequel "Pearl". Nechám sa teda prekvapiť aká je budúcnosť tohto projektu. Hodnotenie: B ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pět let. Přesně tak dlouho trvalo, než se někdo povolaný konečně rozhodl inspirovat se sedmým dílem herního Resident Evil, a natočil nechutný buranský horor ze strašidelného domu a jeho bezprostředního okolí. Sice bez logických hádanek, černočerné plísně a jiných vědecko-fantastických prvků, ale tyjo, je to tam! Díky, pane West. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouhá první polovina, ve které se prakticky vůbec nic hororového neděje, je paradoxně filmařsky prakticky bez chyb. Jeden krokodýl a tím to hasne. Druhá půlka, jakoby nám najednou začal úplně nový film, konečně se vyjeví na scéně záporáci. Jsou nechutní, jsou neobvyklí, jsou minimálně velmi zkušení a hlavně jsou nebezpeční. Ti West se každým filmem lepší a jestli to tak půjde dál, tak nás v jeho 80ti čeká mistrovské dílo. X ale rozhodně stojí za pozornost. Na poli buranských hororů toho moc lepšího nevzniklo. Tohle je jasná inspirace původním Texaským masakrem. 60% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Názov čerpacej stanice a minimarketu na začiatku filmu je priamym odkazom na film Tajemství starého hotelu (2011), ktorý sa odohrával v Yankee Pedlar Inn. (Arsenal83)
  • Keď Lorraine (Jenna Ortega) vojde vo filme do pivnice a rozsvieti svetlo, svieti tam moderná halogénová žiarovka, ktorá však v roku 1979 určite nebola k dispozícii. (MikaelSVK)
  • Existoval skutočný film pre dospelých s názvom The Farmer's Daughters (1976), ktorý je neslávne známy, pretože v ňom hral budúci uznávaný mainstreamový spisovateľ a herec Spalding Gray. (molcan2)

Související novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama