Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 3
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 3

Recenze (355)

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších krimi seriálů, které kdy natočila nebo uvedla česká televize. Rozmanitý ve všech bodech (doba, zločiny, detektivové) přesto výtečně sjednocený formou. Vždy při zemi, vždy věrohodný. Ale také výborně podaný, s výborným hereckým obsazením, které činí některé z postav seriálu nezapomenutelnými, vždy skvěle gradující. Nikdy nenudí, poučí a přestože některé díly byly slabší (zejména v závěru), jako celek zůstává výborný. Z dílů, které mám nejraději, musím jmenovat Otisk s Petrem Kostkou, "vanovou" Rekonstrukci či Poslední odvolání s Bartoškou jako slavným E.S. Gardnerem. Nezapomenutelný je Rösnerův Vidocq či Havelkův Bertillon. Zkrátka výborný televizní počin. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Seriál se mi vryl do hlavy především díky neuvěřitelné hudební úvodní znělce, která je téměř nepřekonatelná. Když k tomu přidáme, že jde o českou tvorbu (kterou dost často zatracuju) a ještě jako bonus kvalitní atmosférické zpracování, které nám nechá nahlídnout do tajů kriminalistiky, nemůžu jinak. 92%. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Úchvatný seriál světové (nebo chcete li, britské úrovně) a patrně asi to úplně nejlepší, co tady kdy vzniklo. Fantastičtí herci (pravděpodobně úplně všichni nejen ze staré, ale i současné školy), skvělá režie, scénář a ach, ano... ta hudba. Karel Svoboda byl mistr, ta znělka je tak neskutečná a tak geniální... Navíc to má úžasnou atmosféru, perfektní zápletky, celý seriál je tak vtahující a tak strašně, strašně úžasný, že se divím, že je něco podobného nenapadlo v Anglii. Zatím jsem sice viděl jenom první sérii, ale nemám co vytknout. Je to napínavé, perfektně zahrané... ale to už se opakuju. Dobrodružství kriminalistiky jsou geniální záležitostí, která se musí vidět. Fascinují mě na tom dvě věci – že jsem to ještě neviděl a že něco tak perfektního vzniklo u nás a za účasti tak úžasných herců. Možná se vám může zdát můj komentář poněkud zmatený, ale tohle je snad úplně poprvé, kdy nevím, jak popsat seriál, abych ho vychválil do nebe. 100%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vedle BABIČKY představuje DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY další špičkové Moskalykovo dílo. Sloučení populárně vědného dokumentu, detektivky a průřezu různými historickými epochami od XVII. po XX. století, které vychází ze stejnojmenné literární předlohy německého spisovatele literatury faktu Franka Arnaua, je jedinečné. Fakt, že u tak náročného seriálu nebylo možné zachovat lékárnicky vyváženou úroveň všech dílů, je zřejmý; v případě koprodukce i tak jde o zázrak. Galerie vesměs kvalitních hereckých výkonů, adekvátní, nikoliv šizená nebo naopak hýřivá a rozhazovačná výprava, jasný režisérský i scénáristický rukopis naznačují až příliš jednoznačně, proč kvalitativní odstup před- a polistopadové tvorby bývá někdy až propastný. Otazník na místě plakátu je i otazníkem po otázce, jak je možné, že dílo tak kvalitní a divácky vděčné není dostupné na DVD nosičích? Řečnická otázka je nejen v tomto případě současně i řečnickou odpovědí. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Československá klasika a rovněž vrchol tuzemské televizní tvorby. Revoluční vyšetřovací postupy, legendární zločinci a komplexní historie kriminalistiky, demonstrovaná na konkrétních případech. Od počátků daktyloskopie či balistiky až po rozlišování krevních skupin. Plejáda výborných herců, svižný spád a legendární hudební doprovod Karla Svobody. Co epizoda, to jeden konkrétní případ. PS: Díl s názvem "Krev", považuji za jeden z vrcholů seriálu. Mohlo mi být tak jedenáct let, když jsem tuto konkrétní část poprvé viděl a její temná, takřka hororová nálada, mi na dobrém spánku rozhodně nepřidala :-) ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Seriál se začal natáčet už v průběhu roku 1988 v koprodukci s SRN s tím, že pokud bude úspěšný, budou k němu doplněny další řady. K tomu ovšem málem nedošlo, neboť měl dle vedení tehdejší ČST nízkou sledovanost, což bylo ovšem způsobeno tím, že první díl měl premiéru v sobotu 11. listopadu 1989. O šest dní později započal proces společenských změn, lidé měli na starosti jiné věci, než se dívat na televizi a seriál tak zůstal stranou pozornosti. Naštěstí však první řada zaznamenala velký úspěch v Německu a na jaře 1990 se mohlo začít s dalším natáčením. (cundak)

Reklama

Reklama