Reklama

Reklama

36. komnata Shaolinu

  • Česko 36 komnat Šaolinu (více)
Trailer

VOD (1)

V 15. století ovládali velkou část Číny Mandžuové. Čínský národ byl krvavě potlačován. Student Liu Ju Té je přesvědčen, že národ má šanci se ubránit jedině když bude ovládat bojovou techniku sha-olinských mnichů. Po dobrodružném útěku z Kantonu se dostává do odlehlého kláštera. Je přijat do řádu a po počátečních těžkostech projde všemi 35 komorami různých stadií techniku kung fu. Jako mistr všech bojových technik se Liu vrací do Kantonu a dává se do boje s nenáviděnými Mandžuy. V divokém souboji pokoří jejich vůdce Tien Taa a zakládá 36. komoru, která má národ vést k odboji… (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Na filmy, jejichž obrazy jsou pevně zafixovány v dětské hlavě a jsou spojeny s určitými pozitivními vzpomínkami by se po pětadvaceti letech asi nemělo koukat... Kolik jen úderů schytal ten starý ořešák u babičky na zahradě vedle hromady poskládaného starého dřevěného oplocení, které v dětské představivosti byl klášterem Šaolin...? A to zásluhou především tohoto filmu. Ten posun ve vnímání filmového díla je neuvěřitelný: To, co jsme tenkrát viděli jako fascinující souboj dobra a zla - nám tehdy novými - zvláštními bojovými prostředky, dnes vidím jako směšnost s příšernými herci předvádějícími dobře nacvičenou gymnastiku a potřísněnými krví nepřirozené barvy. Přesto jsem v té legendární výcvikové části určité stopy působivosti našel i po těch letech a moji nejoblíbenější scénu, kdy hladový San Te hledá v jídelně zbytky rýže poté, co po zpackaném přeskoku vodního příkopu přišel pozdě na večeři, jsem si užil s patřičnou dávkou nostalgie. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Osobně asijsné kung-fu zrovna nevyhledávám, ale tohle mě příjemně překvapilo. Sice scénář je pro Shaw brothers naprosto klasický, čímž myslím jednoduchý, prakticky bez žádného zvratu. Všechno se odehrává přesně tak, jak si divák myslí. Nejdřív neschopný studentík se vypracuje na mistra Shaolinu. Ale co, tyhle filmy na tom byly založeny. A když jsem se smířil s tím, že příběh bude asi nic moc, tak jsem se už jen nechal unášet skvělou akcí, která je nádherně přehledná, ladná a na pohled opravdu příjemná. Navíc tehdy ještě neznámí Gordon Liu sice lehce přehrává, ale aspoň je celkem zajímavý. Jako oddychová klasika je to určitě skvělý film. Sice nezaujme každého, ale jako příjemné zpestření evropské a americké filmové kultury vřele doporučuji. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Další z dětských/mládežnických nostalgických kultů. Znám dva lidi, kteří se díky této Shaolinské sérii dali na budhismus. Paradoxně ani jeden z nich nedělá kung-fu. Půlka filmu (začátek a konec) je naprostá klasika o ublížení a haně (začátek – ovšem plný nechutných vlasteneckých žvástů) a pomstě (konec). Co film povyšuje nad ten klasický průměr je střední část odehrávající se v klášteře. To je parádička. 3,5* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V jadre klasicke kung-fu o prikori, treningu a pomste. Ale podane trochu epickejsie. Aj ked hlavnemu hrdinovi zabiju otca, tak zli Chingovia terorizuju cely Kanton, takze hlavnemu hrdinovi nestaci zabit len jedneho parchanta, ale musi pomôct celemu odboju. Ale to trochu predbiehame. Jadro filmu tvori trening v Shaolinskom klastore. Da sa povedat, ze jednotlive komnaty su dokonca hlavnym tahakom. Lau Kar Leung vymyslel kopu rozmanitych spôsobov treningu, ktore neskôr hlavny hrdina San Te vyuzije aj v boji. Napriek ich rozmanitosti predsalen tych disciplin je prilis a skoda, ze v klastore San Te nemal poriadnu interakciu aj s nejakymi dalsimi postavami. Lee Hoi San ako mnich, ktoremu San Te nie je po chuti ma prilis malo priestoru. Nakoniec ma najviac bavila posledna tretina v ktorej je San Te uz vyzrety clovek, ktory kona spravodlivost a postupne ziskava dalsich stupencov. Trochu rozporuplne na mna pôsobi uroven bitiek. Na slavny kung-fu film ich tu zase tak vela nie je. Ovela castejsie sa trenuje. Ale to mi az tak nevadi. Az na poslednych par celkom dynamickych subojov je väcsina strasne pomala. Aj na dobu vzniku. Co prave dokazuju aj bitky v zavere. Toto si mal Lau Kar Leung lepsie osefovat. Ale potesi aspon choreografia, ktora je rôznoroda a ponuka mnoho zaujmavych kombinacii. Ale necakajte ziadne pôsobive kaskaderske kusky, alebo bolestive kontaktne chvaty. Pre fanusika sucasnych MA filmov to uz asi nie je. Po rokoch som si zato vychutnal mnoho znamych xichtov ci uz vo väcsich alebo len parsekundovych ulohach. Vysledkom je klasika, ktoru som zboznoval v detstve a stale ma bavi. Treba ale brat velky ohlad na dobu vzniku tohto filmu. 8/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

No jo, tomuhle se dá skutečně vytknout jen máloco. Skvělá choreografie, které se prostě nedá nic moc vytknout. Tohle je nářez, který neustále jede. No a pak je tu samozřejmě skvělý nápad s procházením jednotlivých konat Šaolinu. Popravdě mě víc zajímala ta pasáž učení než celková pomsta, která mi možná přišla malinko nudnější, jako kdyby vrchol byl právě v chrámu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Na 24. Asijském filmovém festivalu získal film první místo v kategorii „Best Martial Arts Award“. (HellFire)
  • Navzdory anglickému názvu filmu (Shaolin Master Killer – Šaolinský zabiják) je představa usmrcení člověka pro skutečného Šaolinského mnicha nepřijatelná. (HellFire)

Reklama

Reklama