Reklama

Reklama

Moonage Daydream

  • USA Moonage Daydream (více)
Trailer 3
Hudební / Dokumentární
USA, 2022, 140 min (Alternativní 130 min)

Obsahy(1)

Davidu Bowiemu se dařilo víc než padesát let ovlivňovat svět svou hudbou, životním stylem a názory, které často předbíhaly dobu nebo přímo ovlivňovaly její budoucí tvář. V roce 2018 správci umělcovy pozůstalosti umožnili dokumentaristovi Brettu Morgenovi přístup do Bowieho archivu, ve kterém nalezl dosud neviděné záběry z jeho soukromí, nepublikované záznamy z  vystoupení, sbírku obrazů, které namaloval, jeho vlastní poezii a audionahrávky postřehů a názorů. Čtyři roky se tím jedinečným archivem probíral, aby z něj vyšel s unikátním zvukovým a obrazovým dílem, ze kterého se dozvíte mnohé nejen o samotném Bowiem, ale i o tom, jak „přežít život“ v čím dál turbulentnější době. Nečekejte film, kde na Bowieho vzpomínají jeho známí a kolegové, v tomto filmu na sebe vzpomíná především on sám. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (68)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně našlapaná koláž obrazů, klipů, filmů, koncertů podbarvuje (a obráceně – ji podbarvují) útržky z autentických Bowieho rozhovorů, myšlenek, „pravd“, pocitů třeba o (bi)sexualitě, spiritualismu, umění, vlivech, kreativních procesech, osamění, všestrannosti… Dohromady se měl nejspíš poskládat celistvý portrét geniální / komplikované osobnosti, mne však výsledek úplně nechytnul – asi bych uvítal příklon buď víc k faktografické biografii, nebo hudebnímu představení. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Dokoment taký výborný, ako sám David Bowie. Taký farebný, ako jeho kresby. Taký perfektný, ako jeho skladby a taký parádny, ako filmy v ktorých hral. Užijú si ho hlavne všetci jeho fanúšikovia (ako napríklad ja). Škoda tých rozmazaných dobových záberov, ale vďaka aj za to. Možno som trochu nekritická :-). ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ze 140.minut fragmentálního dokumentu jsem měl docela respekt, ale nakonec to uteklo jako voda a vlastně bych ocenil kdyby to bylo o kousek delší.. Je to sice poskládané ze střípků, ale ty nejsou vedlesebe, za sebou a přes sebe naskládané nějak random. Má to strukturu (především +- chronologickou páteř) díky které to působí skoro dějově.. I já jako, svého času, poměrně zdatný bowieolog, jsem tady narazil na řadu záběrů které jsem neznal a především na řadu bowieho monologů, které odhalují, že v každé fázi svého vývoje měl poměrně jasno v tom co dělá a rozhodně to byl přemýšlivej chlap... Kdybych měl být i kritický, řekl bych, že jsem očekával, že to celé vygraduje do výrazně katarzního finále, což se tak úplně nekonalo. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Fráze „hudební dokument“ je v tomto případě zcela zavádějící, Moonage Daydream je spíše audiovizuálním mozaikovitým portrétem a zážitkovým filmem využívajícím velmi (ale opravdu VELMI) volné formy k vyprávění příběhu Davida Bowieho. Jinými slovy, buď se do toho úspěšně položíte a budete mít esoterický prožitek, nebo to jednoduše prospíte. A tohle, společně s trochu přepálenou délkou, může být velkým kamenem úrazu pro spoustu diváků. Každopádně musím dodat, že ty remasterované záběry jsou opravdu úchvatné. [KVIFF 2022] ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Čo som si to pozrel, nadobudol som presvedčenie, že točiť dokument (napríklad) práve o Davidovi Bowiem inak, než takto, vlastne ani nedáva zmysel. Koho zaujíma, čo si o ňom myslia najbližší, nedajbože sám dokumentarista? Umelec, ktorý sa celý život vyjadroval a obnažoval cez všetky dostupné formy (hudba, texty, film, maľba, tanec), taký pre nás zanechal toľko "materiálu", že skrátka musí stačiť a vlastne je najšťastnejšou voľbou, natočiť film o ňom cez koláž jeho aktivít. Pretože v nich bude ten jeho svet vždy zastúpený najviac, najbezprostrednejšie, hoci chvíľami neuchopiteľne, no o to autentickejšie. (akurát to celé nemuselo byť až také poetické a snové) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Brett Morgen navrhl nápad ohledně vzniku toho dokumentu David Bowiemu již v roce 2007, tomu se koncept hodně líbil, ale nechtěl se natáčení filmu už věnovat. Režisér se k tomu vrátil až po smrti Bowieho se souhlasem pravníků a pozůstalých. (Puxina)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama