Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

corona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíľami som si myslela, že sledujem konečne sfilmovanú Gričskú čarodejnicu a nie najnovší film o "pýche dynastie" Márii Terézii. Hadikovi vďačíme za termín "husársky kúsok" a nie za nemanželskú dcéru MT, ich spoločná aféra bola nedôstojná, zbytočná a hlavne vymyslená.. Pani Mirka nech už nepíše ďalšie pokračovanie, nedokážem si predstaviť, kam sa môže pri svojej tvorivej invencii dopracovať. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela podobné jako první díl, jen mám pocit, že Vojta Kotek dostává víc prostoru... Bohužel musím říct, že bytostně nesnáším, když se mění herec (obzvlášť hlavní role), i když to asi dopadlo líp, než naprosto trapný pokus o omlazení pomocí CGI v Irčanovi - i tak to prostě není ono a jak to říct taktně, původní Marie Terezie byla prostě půvabnější... Taky bych vytknul to, že ačkoli měla Marie Terezie s Františkem 16 dětí, jsou tu ukázány jen dvě (císař Josef II.) a jen na asi minutu. I tak tato minisérie patří k nějlepším českým (vím, že je to koprodukce) počinům posledních let /// v posledním díle se dětem naopak věnujeme,ale už to nemá spád a je to dost nudné....70% ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přibylo krve, samých keců, ubylo romantiky. Co zůstalo jsou krásné lokace, drahé kostýmy a historicky slušně poučný příběh. Trošku to vzalo jiný směr, ale i tak to bylo koukatelné. Čtvrtý díl jede v podobných kolejích, ke konci se zcela vytrácí hezká akční hudba, žádná romantická se nekoná, i když filmový příběh k tomu směřuje. Škoda. Jinak konec jak z červené knihovny. Hudba: Roman Kariolou ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-3* Tak se nám zase po 2 letech objevil závěrečný díl o Marii Terezii. Komentář následuje, ať to máme celistvý. Rok 2017 a první dva díly: tahle televizní rakousko-uherská koprodukce v mých očích nedopadla tak špatně jak ji mnozí popisují a beru ji jako vkusný vhled do dospívání a vladaření první císařovny Marie Terezie pro nejširší publikum. Tím pádem se bulváru vyhnout nešlo a nikdo snad nemohl čekat od dvoudílné dramatizace života bůhvíjakou životopisnou přesnost. Casting mi nijak zvlášť nevadil, dobová stylizace mi přišla velmi slušná a scénář normální. Druhá část mě bavila víc, protože v ní bylo mé oblíbené politikaření. Rok 2019 a II. série (3, a 4. díl): Tímto pokračuje životopisné dílo o slavné vládkyni (tedy v našich luzích a hájích). Třetím dílem jsem byl dost zklamán, protože některé postavy byly zahrány nevěrohodně k té době a působily doslova jako karikatury. Vesměs mě to unudilo a skoro jsem usnul. V posledním díle se to zlepšilo a nebo jsem si zvykl, ale rozhodně zobrazované události už byly zajímavější a udržely mou pozornost do konce. Rok 2021 a III (5. díl): Poslední díl nevybočuje z celého konceptu a změnila se jen herečka v hlavní roli, ale ostatní ani moc ne. Uzavírá kapitolu zejména rodinnými událostmi v císařské rodině - výchovou a přípravou dětí na vdavky a tím udržování dobrých vztahů se sousedy. Ve výsledku je stejně "tuctový" jako předešlé díly , ale koukatelné to je. Celý koncept bych nakonec ohodnotil slabšími 3 hvězdičkami a nevidím důvod se k tomu vracet a to raději si přečtu o ní nějakou knihu.  [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie jako umolousaná korpulentí fňukna mě nenadchla. Jak se mi líbilo zpracování z roku 2017, tady jsem rozpačitá. Kam se poděli briskní scénář, lehkost a svižné tempo? Jiskra původní představitelky citelně chybí. Kostýmy a výprava kupodivu také tratí, atmosféra je slabší v porovnáním s předchozími díly. Mnoho postav, bohužel většina nevýrazných. Nelze vyzdvihnout ani dílčí role, kromě Zuzany Mauréry, které role mrchy sedí spolehlivě a my ji tak už dobře známe. Ta si ukradla celý díl pro sebe levou zadní, v Nebezpečných známostech by šlápla na patníček i samotné Glenn Close. Minisérie MT je jistě chválihodný počin, na mě však působil nečekaně tuctově, poněkud se roztekl a kamsi vsákl. Hodnoceno po třetím díle. Po čtvrté části: poslední díl působil svižněji, bohužel faktické nesmysly, které autorka vložila do děje, zjevně stran atraktivnosti, mně osobně nevyhovují. Marie Terezie byla osobností zajímavou i bez nemanželského potomka, takže takovému "vyčačkávání" nevidím důvod. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Zatímco v české verzi se někteří slovenští herci a herečky nadabovali sami, protože zvládají češtinu, tak ve slovenské jsou všichni čeští protagonisté nadabováni slovenskými kolegy. (funhouse)
  • Přestože je Vica Kerekes (Estelle / Faidra) Slovenka, byť maďarské národnosti, tak je ve slovenské verzi nadabována Zuzanou Tlučkovou, zatímco v té české se nadabovala sama. (funhouse)
  • V jednom ze záběrů na zámecké slavnosti jeden z hostů drží v ruce obložený chlebíček, ale obložený chlebíček v dnešní podobě byl uveden na scénu až na počátku 20. století pražským lahůdkářem Jan Paukertem. (montywalsh)

Reklama

Reklama