Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

mortak 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vládlo westernu duo John Ford a John Wayne, přičemž jejich westerny oslavovaly vítězství Práva nad právem silnějšího (typickým příkladem je Muž, který zastřelil Liberty Valance). Pověste je výš se točí okolo stejného tématu, jen se snaží být drsnější a ukazovat odvrácenou stranu tohoto vítězství - veřejné popravy jako podívaná, rychlost procesu často nahrazovala hlubší zkoumání (dva chlapci). Bohužel film brzdí vedlejší téma s blondýnkou (bouřka jako katarze - to je jako od Ibsena) a Eastwoodova schopnost přežít všechno (Limonádový Joe je proti němu břídil, protože Eastwood se z průstřelů dostane bez kolaloky). Ovšem čtyři hvězdičky si film zaslouží - falešná uhlazenost filmů dua Ford Wayne konečně vzala za své. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V černé barvě se stříbrnou hvězdou na prsou je Clint Eastwood nepřekonatelný, on je nesmírně charismatický a svou výškou nepřehlédnutelný.. Příběh farmáře, který je neprávem obviněn z krádeže dobytka, zabití majitele, vzápětí bez soudu oběšen, je poutavý a strhující od samého začátku.. Zajímavé jsou dialogové střety se soudcem, který ctí pouze zákon, tak nějak bez srdce.. Zdařilý western, po tolika letech stále koukatelný a pěkný, čas se do něj nezakousnul a jsem za to ráda, mohla jsem se k němu bezpečně vrátit i po dvaceti letech.. ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo po Walesovi jako koukat se na Ramba a pak na záběry z mírové konference. Neuvěřitelně klišoidní kecy o právu a spravedlnosti, který Clint sice přecházel se svým pověstným úšklebkem, nicméně stále poslouchající fanatického soudce, který věší každýho za všechno, jen aby chudinka své jméno zapsal do historie. Clint má pochytat devět samozvaných soudců, což z počátku i vypadá, ale sotva má dva, už to začne politicky drhnout, vléct se a pak se z toho stane pomalu West Side Story říznutá Duchem. Přestřelky jsou všeho všudy 2. Ano, DVĚ. Špatný film určitě ne, ale sliboval něco a dodal nic. Přesto, kdo má mezery ve westernové tvorbě, doporučuju shlédnout, i takto vypadal pozdní divoký západ. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po slavné dolarové trilogii, kterou ovšem v Americe moc lidí neznalo, přichází na scénu ne už tolik neznámý cizinec, aby si srovnal účty s darebáky, kteří ho téměř připravili o život oběšením. Kdo čeká svižnou honbu za pomstou, bez jakýchkoliv dějových odboček bude zklamán. Clint se trošku hledá a tak velkou roli zde má i soudcovská svině v podání Pata Hingleho, který neomezeně vládne jednomu americkému městečku. Za občasné záblesky budoucích časů dávám 60% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)
  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)

Reklama

Reklama