Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

Hebča 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jsem se zalekla pomalejšího začátku a tím pádem hrozící nekonečné stopáže. Ale postupně odkrývající se zápletka mě úplně pohltila a poslední půlhodina utvoří naprosto úžasný celek s tak silným příběhem lásky, že ačkoliv je prostý a již tolikrát viděný v jiných podobách, dokáže v Lazebníkovi nabýt úplně jiných rozměrů. 5.2.2007 ()

D28 

všechny recenze uživatele

Áno,Mozart je veľký skladateľ,a Nikita Michalkov veľký režisér,ktorý v tomto filme geniálne zobrazil ruskú náturu.Tvrdohlavosť,hrdosť,ale i obrovskú oddanosť.Mrzí ma,že mnohí nechápu,že existujú ľudia/a nie len Rusi/,ktorí berú vážne svoj vzťah k druhému človeku,ale i k svojej krajine, a napriek tomu hovoria i inými jazykmi,milujú "cudziu"kultúru,históriu...Nádherná hudba a hlavne úžasný Oleg Menšikov v tragickom príbehu/hoci nie bez skvelých humorných scén/,ktorému verím.Tak ako verím v lásku a priateľstvo. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Michalkov znovu nesmlouvavě vyřval lásku k Rusku kostýmním veselením, potěmkinovsky pozlátkovými stavbami a nekonečností lesů. Tedy přemírou všeho což dáno jest Rusku bezmezností země jakož i počtu poddaných. To však co vytvořeno ruským člověkem, většinou je po hříchu kazem na celkovém skvostu predestinace. I tak režisérovi uvěříme tu nádheru, protože ona v jeho duši skutečně existuje a on jí ze své mysli upřímně přenáší na filmový pás, ať už jde o scenérii tajgy, či třeba v detailnost čajového kompletu. Že v tyto kulisy dosadil i inteligentní a klasicky ke zmaru předurčený příběh lásky, není překvapivé. Zvláště pokud na jedné straně hraje ("mistryně naléhavého pohledu")Julia Ormondová, jenž si libuje v rolích žen s nutností volby mezi vášní a rozumem (Lazebník, Legenda o vášni, První rytíř.....) a na druhé straně "pubertálně" plachý Oleg Menšikov, který ze zoufalství udělá hloupost, která mu však v dobovém prostředí strhne vaz. Závěr a jakési Živagovské závěrečné vteřinové minutí hlavních hrdinů, je přesným bodem, kdy autor rozedral zbytek doufání ve šťastné shledání dvou citem spoutaných však dějem rozdělených. A je zatraceně dobře, že nejzprofanovanější slovo...slovo láska, si jednou za deset let vezmou na paškál i lidé vyvolení, jako je Michalkov. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Já bohužel nemohu souhlasit s většinou, jelikož pro mě byl tento film pompézním zkamáním. Po předchozích Michalkovových filmech (hlavně Unaveni sluncem) jsem čekal NĚCO - a ono se to nedostavilo. Film je neúměrně rozvleklý, děj je plochý, postavy nevýrazné (i jindy excelentní Menšikov hraje jen takový průměr), zkrátka nic moc. Asi bych mu dal i 2 hvězdičky, ale to zklamání bylo tak velké, že jsem dal jen jednu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruská milostná epika jak se sluší a patří, sladkobolná, plná nadhledu, absurdity, plná lidskosti. Pokud ji něco z mého pohledu kazí, pak snad jen příliš rozmáchlá Michalkovova režie, která se místy až příliš nechává unést šíří příběhu... ano a pak snad ještě až příliš "západní" hlas vypravěčky, který do jinak velmi přirozeného stylu vyprávění vnáší až mnoho zbytečné melodramatičnosti. Nicméně výkony Julie Ormond i Olega Menšikova jsou velkolepé, hudba překrásná, humorná místa neodolatelně ruská a celá ta lovestory sympaticky uvěřitelná. Naposledy jsem tak skvělý romantický film baštil, tuším, u Doktora Živaga. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • V carském Rusku kadeti důstojnické školy, a tím spíše lidé se šlechtickým původem, nedělali špinavou práci jako úklid a mytí podlah. Pro tuto práci existovala speciální hodnost – leštič podlah. (Aelita)
  • Název filmu je odvozen od postavy Figara z Rossiniho opery "Lazebník sevillský" a také z Mozartovy opery, kterou hrají ruští kadeti před velkoknížetem. Stejný název nese i obří stroj na kácení stromů a lazebník je zároveň Andrejovo povolání ve vyhnanství. Příjmení Tolstoj odkazuje k rodu romanopisců Tolstých. (Aelita)
  • Režisér filmu Nikita Michalkov sám pochází z rodiny se šlechtickým původem. Jeho otec slavný sovětský básník Sergej Michalkov byl mimo jiné autorem textů obou hymn Sovětského Svazu z roku 1944 a 1977 a hymny Ruské Federace z roku 2000. Povědomí Nikity Michalkova o slávě svých předků a šlechtických kořenech se zřetelně odráží v celé jeho herecko režisérské tvorbě. Michalkov je zastáncem osvíceného monarchismu. V tomto filmu si zahrál samotného ruského cara Alexandra III. (Aelita)

Reklama

Reklama