Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tahle africká válečná anabáze se spoléhá zejména na charisma ústředního tria, přičemž Richard Burton vypadá, že už má svá nejlepší léta za sebou, Roger Moore využívá svou bondovskou popularitu a omezuje se na suché či duchaplné komentáře a nejživelněji tak působí blonďatý ďábel Richard Harris. Politická nadstavba působí spíše nepatřičně - filosofické úvahy na téma postavení bílých a černých v Africe zdržují jinak solidně natočenou akci. Všichni přítomní herci se už zúčastnili mnohem vytříbenějších válečných misí ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů odehrávajících se na černém kontinentě a dost možná i jeden z nejlepších vůbec. Příběh není dvakrát originální, ale o to víc si tvůrci pohráli s napětím, které by se místy dalo krájet. Trio hlavních hrdinů je skvěle zahráno. Mým osobním favoritem byl Richard Harris.:-) ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová vojnová akcia ako sa patrí prebiehajúca v slede zháňanie starej party, výcvik a nasadenie. Žoldáci sú trošku postarší a je medzi nimi dosť vyslúžilcov, to ale neznamená, že v Afrike nedokážu pri oslobodzovaní vodcu opozície Limbaniho trošku prikúriť. Starouši to všetko zvládajú bravúrne a dokonca aj s troškou humoru, škoda len niektorých nie moc podarených bojových scén, mohlo to byť za viac. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě výrazný a nadprůměrný snímek, na kterém se ale už přece jen podepsal zub času a pokud dnes dávám 3*, je to především za herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Jinak scénář je nedotažený a založený na nefunkčním nápadu. Takhle by to bylo ze strany nájemce vyloženě překombinované a především hloupé, protože podobný průběh akce by africký diktátor zákonitě považoval za porušení pracně sjednané dohody. Daleko jednodušší by bylo informovat o únosu a přepadení základny africkou stranu při rozhovorech a použít to jako bonus při sjednávání ceny. Výsledkem by byla léčka, kdy by bylo komando likvidováno při seskoku padákem nebo případně při pokusu o přepadení kasáren. Proč by režim plýtval svými elitními vojáky a riskoval dlouhé stíhací a pročesávací operace? Navíc investor by ušetřil za letadlo a komplikace. Bojové scény jsou nasnímané pateticky a poněkud naivně, ale Burtonovi nebo Harrisovi se dá ledascos odpustit díky jejich charisma a předváděnému chlapáctví. Kromě toho se film se nesnaží jen o akci, ale i o určitou myšlenkovou nadstavbu. Celkový dojem: 55 %. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dálší odnož The Dirty dozen, tentokrát na téma vojáci v důchodovém věku. Burton a Harris prokazují, že dokáží uhrát i nejplošší akční charaktery, zatímco Moore jenom statuje s doutníkem a zbraní. Roztomilé přijímání starých kádrů zpět do akce, drsný výcvik (vždyť je to vlastně fajn, když vám zupák prožene pérka), do toho jásavý vojenský motiv. V akci sice většina zahyne, ale co může být vlastně pro starého vojáka větší poctou? Šli tam, aby nezemřeli v nemocniční posteli. Může mi někdo říci, co je vlastně na válce tak "cool"? To mám na konci filmu, když jdou titulky s portréty hrdinů, utřít slzu na líci? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Předlohu filmu tvoří novela Daniela Carneye z dnešního Zimbabwe s původním názvem "Tenká bílá linie". (Caaslav)
  • Ian Yule, představitel seržanta Toshe Donaldsona, byl skutečně žoldnéřem v Africe. (Saccard)
  • V původním scénáři měl mít při výcviku ve Svazijsku Shawn Finn (Roger Moore) románek s místní ženou. To bylo však produkcí zamítnuto s odůvodněním, že by toto odbočení od hlavní dějové linie příliš zpomalilo tempo filmu. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama