Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Už neležíme v děrách a nečekáme bezmocně na zkázu. Umíme ničit a zabíjet. Umíme se chránit a mstít se. Když uvidíme jejich obličeje, stanou se z nás divoká zvířata, měníme se ve vrahy, zločince, zabijáky..." Není tohle komplexní definice války? Přiznávám, že Remarqueho předlohu jsem nečetl, protože to byla povinná četba a tu já jaksi ze zásady odmítal, ale tenhle film dokazuje, jaké protiválečné poselství přináší. "Zabil jsem Tě... Ale co jsem mohl udělat jinýho, kamaráde. Odpusť mi to! ... Viděl jsem Tvou pušku, Tvůj bajonet, granáty... Kdybysme to všechno zahodili, mohli jsme být přátelé..." ()

Andree8 

všechny recenze uživatele

Kdybych nejdříve nečetl knihu, byl bych s filmu asi tolik nepochopil. Netvrdím, že není nadprůměrný, oproti knize se mi však zdá v některých momentech strašně uspěchaný a roztržitý a záhy zase moc statický...nevím, jak to popsat. Ovšem hlavního hrdinu Pavla Baumera a hlavně Katchzu jsem si představoval při čtení knihy přesně tak jak jsou ztvárněni ve filmu. Nevím, možná je to tím, že moc knih jsem za život nečetl a těch co se pak dočkaly filmového zpracování ještě méně, ale i když se mi film líbil, čekal jsem možná více ve všech směrech a tak vzhledem k tomu nemohu dát 5, ani 4 hvězdy. Ale kdyby se dalo dát 3,5, dám a takto i hodnotím. :-) ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy,které na vás silně zapůsobí a pokud se jedná o filmy válečné, tak to musí být mistrovské dílo. Podle románu vynikajícího Ericha Maria Remarqua byly natočeny filmy dva. Jeden v roce 1930 ( a ten získal 2 Oscary) a pak tento z roku 1979 jako film televizní. Zde se na upoutávce uvádí trvání filmu 150 mln., na mém zakoupeném DVD je 123 minut. Zdálo by se, že to není podstatné. Jenže, kdo četl knihu, tak očekává více výborných dialogů, které tomuto filmu opravdu chyběly. S přihlédnutím k tomuto faktu, musím říci, že film z roku 1930 byl lepší. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zpracování legendární knižní předlohy od Remarqua. Příběh o třídě, která se na popud svého třídního učitele dobrovolně přihlásí do 1. sv. války a zde ztratí veškeré životní ideály a jediné co jim válká dá je skutečné přátelství, zná asi každý. Je hodně zajímavé sledovat proměnyu jednotlivých postav s přibývajícími dny války. Docela mě překvapilo, že se jedná o TV film, podle mě by se za uvedení v kinech vůbec nemusel stydět. Ernest Borgnine předvedl skvělý a jeden z výrazných výkonů své dlouhé herecké kariéry. Pro RIcharda Thomase alias Paula je tohle asi jeho životní role, do které zapadl skvěle. Na televizní snímek má film i pěknou hudba a válečné sekvence také nejsou k zahození....... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Sympatická televizní adaptace, zaujímající svou výpravou, věrností vůči předloze a sympatickými postavami (Kat je sladkej). Takže vlastně všechno v pořádku až na němce blábolící anglicky a pro mě subjektivní problém s některými motivacemi postav, jelikož jsem zkrátka člověk moderní a docela čtu komiksy. Ovšem za nádherné vykreslení válečného prostředí malý bezvýznamný bod hore. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)
  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)
  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)

Reklama

Reklama