Reklama

Reklama

Třaslavec

(festivalový název)
  • USA The Tingler (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedec Dr. Warren Chapin (Vincent Price) a jeho asistent David Morris (Darryl Hickman) skúmajú efekt chvenia zo strachu. Doktor má doma neutešenú situáciu, žije so svojou nevernou a zlou manželkou Isabel Stevens Chapin (Patricia Cutts) a jej sladkou sestrou Lucy Stevens (Pamela Lincoln). Warren je naštvaný a tak použije svoju manželku ako predmet experimentu... (matriosa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Vincent Price jako v každém svém filmu neskutečně a kouzelně přehrává. Bylo tam pár opravdu dobrých momentů, pokus o vyděšení k smrti, smích Ollieho. Červík byl poněkud gumový, ale to by až tak nevadilo. Po traileru jsem čekal, že by se konečně mohl objevit druhý film z padesátek, po Invazi lupičů těl, u kterého bych měl strach. Tu roztomilou dobovou atmosféru to mělo, ale nebál bych se u toho snad ani kdybych na tom byl v kině v té době. Nutno vyzvednout, řekl bych, první částečně obarvenou filmovou scénu. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Doktor Chapin (bravurní, jedinečný a nedostižný V. Price) je přesvědčen, že každý člověk má v sobě od narození jistého tvora. Není to symbiont, jelikož nepomáhá, není to ale ani tak úplně parazit, jelikož nás plně nevyužívá. Živí ho náš strach, a pokud se člověk bojí moc, pak ho onen tvor může zahubit. Jedinou obranou je dostatečný křik. Nápaditý a děsivý motiv! Tvora pojmenoval dr.Chapin třaslavcem, podobá se kříženci stonožky a larvy mravkolva a nejděsivěji působí, když je zachycen jako stín obtáčející lidskou páteř na rentgenovém snímku. Film samozřejmě stojí na Vincentu Priceovi, má skvělou atmosféru a přidanou hodnotou bylo tehdejší promítání v kině. Černobílý snímek má jedinou barevnou scénu v koupelně. Mezilidské vztahy stojí za starou bačkoru, těžko říci, zda má horší manželství dr. Chapin nebo Oliver Higgins. Závěrečná scéna v kině možná děsila, doma pobaví. Spíše pro příznivce starých hororů a V. Price. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lze jen závidět divákům v kině, kteří měli možnost užít si Třaslavce na vlastní kůži a páteři. V klidu obývajícího pokoje ale chybí jen onen jistě fantastický interaktivní prvek, zůstává toho pořád dost, proč stojí za to tenhle i po letech pořád děsivý flák zhlédnout. Pochopitelně tento způsob filmové hrůzy není nic pro děti Wanovy, a tak všem příznivcům moderního "hororu" doporučuji se tomuto obloukem vyhnout, protože je určitě nedokáže přesvědčit a to by se jim mohlo státi i osudným. Každopádně, pokud po zhlédnutí tohoto filmu nebudete přesvědčeni, že máte svého Třaslavce, tak až budete někdy v temnotě vyděšení k smrti, zkuste nekřičet... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Famózny úvod režiséra Williama Castla, ktorý divákov vyzýva ku kriku počas projekcie, aby neutrpeli ujmu, dáva tušiť, že nasledovať nebude všedný tuctový horor. A vskutku! Ústredná postava, patológ Chapin to začne slovne búšiť od samého začiatku, pričom postupne vysvetlí teóriu tvora, ktorý v ľudskom tele vzniká v momentoch čistej, nefalšovanej hrôzy. No na to, aby získal exemplár tvora, potrebuje vhodného pokusného králika. Nájde ho v nemej manželke prevádzkovateľa kina, premietajúceho filmy nemej éry. Do hry vstupuje LSD a filmovo asi prvý raz spracované halucinačné účinky tejto drogy. Zanedlho sa objavuje príšera. Neodolateľne obludno-zábavná. Plus jediná farebná scéna vo filme, ktorá nie je práve lahôdkou, naopak desivým výjavom z kúpeľne. Jednoducho, všetky ingrediencie nezávislého, inteligentného , inovatívneho a neopozeraného hororu sú splnené. Užite si Trasľavca! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Malý zapomenutý béčkový klenot. Ta premisa je správně ujetá – hlavní hrdina – Dr. Chapin – má exaktně ověřenou teorii, že když ve chvíli největšího strachu nedáte průchod svým emocem (tj. nebudete křičet), váš strach se zhmotní do podoby asi 30 cm dlouhého červa s nožičkama, který se vám usadí pod kůží na šíji a zabije vás. Je potěšením sledovat, jak démonický Vincent Price s ledovým výrazem pronáší své praštěné teorie, dialogy jsou často přímo dadaistické a zaujme kolorovaná pasáž s vanou plnou krve a mrtvolnou rukou nad hladinou. O loutce červa s jasně viditelnými provázky ani nemluvě. Ideální materiál pro nějakou sešlost béčkových fanoušků s pivkem v ruce :o) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Scéna s vanou plnou krve je jediná barevná scéna ve filmu. (ČSFD.cz)
  • William Castle měl mnoho nápadů, jak vyděsit publikum. Např. umístil v různých koutech sálu reproduktory, které se rozječely, když se na scéně objevil titulní Tingler. Instaloval také pod vybraná sedadla vibrující bzučáky, které se spustili při scéně Tinglera v kinosále. Vyvolávaly tím dojem, že mají lidé Tinglera pod sedadlem. Tím souběžně ječeli lidé ve filmu i v jevišti. (ČSFD.cz)
  • Nejstarší film zobrazující účinky drogy LSD. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama