Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Zábavenej díl, o chlup uvolněnější a Tůma lidštější, ale ironicky je film poplatný době víc než předchozí 105% alibi, kde se to tak nějak budovatelsky odbylo několika scénami (Tůma má celkem tvrdý budovatelský proslov k Líbalovi a k sekretářce) a zbytek byl ideologie prost, zatímco tady je zápletka i pachatel tendenční a soudruhuje se tu jako o závod. Nevadí mi sem tam něco, ale tohle množství spolu se zápletkou je prostě už jen otravné. Celkově mi to přijde jako nejslabší díl, protože film z '59 měl skvělou atmosféru a z '65 byl zase už šedesátkově pohodovej a nebyl ničím zatíženej. Na tomhle je vidět ten přechod, jak se snaží z doby "temna" vymanit, ale ještě to úplně nejde. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tuto detektivku mám ráda zejména proto, že se v ní opět našla role pro Oldřicha Nového. Sice role noblesního a elegantního neřáda, ale stejně to byl požitek. Také se mi líbila role jeho mondénní manželky, cizí státní příslušnice z imperialistického západu. Ztvárnila ji málo známá, ale krásná Anna Pitašová. Do toho její mladý zhýralý milenec, partička šmelinářů s léky a samozřejmě pár správných chlapů chránící bezpečnost socialistického zřízení. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Neatmosférická a naprosto socialisticky odpudivá kriminálka, ve které muži nepoužívají voňavky a smrdí po cigaretách, a ženy nehází použité vložky do záchodu. Karlovarské oplatky v akci, ovšem nepočítalo se s tím, zda mají dva ústřední kriminalisté, kapitán Tůma a nadporučík Líbal diabetes, tudíž většinu filmu oba vyšetřující protagonisté trpí slovními průjmy a často chodí močit. Naštěstí dojde k vraždě. Nesympatická místní figurka kabaretiéra v podání Miloše Nedbala je zastřelena. A z nudy to stejně tohle naivně zrežírované krimi na hraně špatné parodie nevytáhne. Karel Höger a Josef Bek sice nejsou tím nejhorším spojením v dějinách filmové kriminalistiky, ale oproti Kalašovi v podání Rudolfa Hrušínského z atmosférických krimi Petra Schulhoffa jsou poněkud marní. Vyšetřování zločinu, kde prim sehrává nelegální prodej "zázračného" léku ze západního trhu pro pacienty se srdečními chorobami, je neskutečně uhozené a hrůznost podtrhují zvolené kulisy a nehodící se herečtí představitelé do špatně napsaných úloh. Vrcholem je prvorepublikový milovník Oldřich Nový, který prostě s danou rolí hoteliéra pramálo koresponduje. Naprosto mně bylo jedno, jaké bude výsledné odhalení. Vladimír Čech režíruje lahůdkově nesnesitelně. A když přišlo závěrečné odhalení vraha, co zabralo pár vteřin z utahaného a nesmyslně roztahaného filmu, jen jsem zakoulel očima. Už první film 105% alibi byl nářez pro milovníky stupidit, tady už od hlouposti kvetly socialistické motyky a dámské vložky dostaly první socialistická rudá křidélka. 1/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já se starám jen o tržbu a splnění plánu, kdežto vám jde o člověka ... ovšem teprve, až už je po něm, že. V tom je soudruzi ta chyba." Tak v tom bych souhlasil s cynickým ředitelem Krausem, ale asi bych to před soudruhy vyšetřovateli neříkal tak nahlas. Čest vaší práci, soudruzi. Jinak je celé to vyšetřování takový standardní, ale některý postavičky byly dokonalý. Třeba padouch Šoufek je naprosto fantastickej, kouzelník Bonhardi mě taky bavil a jedinečnost recepčních při vyhazování českejch hostů z "plnýho" hotelu byla famózní. Navíc mě pobavila vzpomínka na obsazený telefonní budky a frontu nervózně pošlapávajících občanů kolem nich. Je to tak, hodnotím nostalgicky, ale omlouvá mě to, že v roce 1961 jsem já, csfd a vlastně ani internet ještě neexistovali, tak jak by se v tom mohla objevit nějaká objektivita. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

O hodně slabší než první film. I když se snaží hrát na veselou notu už falešným úvodem, je zde žel víc hledání zlých imperialistů a samotná historka je tuctová a nedrží nijak v napětí. Nebýt tu Pacínek, tedy Šesták, v podání tehdejšího funkcionáře Šmídy, nebylo by na co se dívat. Vlastně jo, ještě potěšili mladičký Abrhám s mladou Geprtovou, opravdu pár k nakousnutí. Škoda mnoha skvělých herců v pidi rolích jako nedávno zesnulý pan Kostelka, Deyl ml. se zde také jen mihne, Velen ani Řehoř nedostali moc prostoru, Šimánek z příběhu někde v půlce vyšumel, a Miloš Nedbal je skvělý a jeho dvě scény vynikající, ale o to víc je pak znát, jak podobné osobnosti, typy a charaktery příběhu chybí. A nakonec stejně nevěřím, že takovou síť zorganizoval, kdo ji zorganizoval, chtělo to podle mne víc zkušeností a rozhled na takovém trhu. Škoda, že vlastně ani Oldřich Nový zde kromě té závěrečné hospodské scény neměl víc co hrát. Ale jako průvodce luxusními Karlovými Vary "tam na kopci" to docela ujde. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama