Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Vysoká hra patriotů :) . Jako já mám následovaných hodně komunistických filmů, ale tohle je hodně špatné i v rámci tohoto ranku. Martin Růžek jako pořádné padesátkové lampasácké hovádko (nic proti němu, role jako role) a jeho pravá ruka pohádkový mladý politruk (takového kokota těžko pohledat - zlatý Tronda). Uf, hodně tvrdý matroš! Krásná, ale rozporuplná padesátá léta - hláška fatální, totální a naprosto sebevýsměšná. 13%. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

No nevím, ale natočit film o pilotech, v němž nejsou skoro žádné letecké scény, je trochu zvláštní. Mnohem víc mě ale popuzoval hlavní "kladný" hrdina, který snaživě perzekuuje piloty kvůli jejich náboženskému přesvědčení a jiným neškodným prohřeškům. Takový hrdina snad mohl být sympatický skutečně jen skalním komunistům-normalizátorům. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V. Cech je reziser, kterej bezesporu tocit umel. Takze i tenhle film je pekne natocenej a navic ma i slusnou vypravu. Koukat se na to proste da. Letadla, holky pekny, auta... Tech par kreci klidne v hlave preskocim, a naopak se pobavim nejednim "vtipem" (americky L29, rozumy starsich kolegu atd.). Kdyz se poprve objevi priletajici nove migy a do toho Katusa... :-))) ()

FOCKE_WULF odpad!

všechny recenze uživatele

Soudruhu kapitáne, staršina Hanák při ošetřování houslí.___Čeho?!___Houslí, soudruhu kapitáne.___A proč jich tady máme tolik?___Přišel rozkaz převzít dva vagony kulturně osvětového materiálu. Tedy dva vagony houslí. Tak je tedy ošetřuji já.___A proč jste je nerozdělil útvarům?___Útvary je odmítají. Vojáků houslistů je málo, soudruhu kapitáne. Podle dosavadní průměrné roční spotřeby jsem si zcela soukromě vypočítal, že je tady zásoba houslí na sedmapadesát let. ()

dokktor 

všechny recenze uživatele

viděl bych to asi takto: nenásilná, téměř místy až podprahová agitka, která měla v době vzniku mladé generaci ospravelnit události režimu z 50. let. ale to, že hodný tatík generál se po každém svém histerickém výstupu omlouvá: já vím, že to cítíte jinak, ale rozkaz je rozkaz; mně nedokáže přesvědčit, že vyvrařdění inteligence bylo nezbytné. to, že toto pseudodrama je poslepované jako leporelo tu vůbec neberu v potaz, už by nebylo kam klesat. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Hned v úvodních minutách filmu se objeví záběr na autobus Škoda 706 RTO. Z něho podle filmového komentáře vystupuje kapitán dne 18. dubna 1951. Tento typ autobusu se však vyráběl až od roku 1958. (Mr.Hudson)
  • Když přilétají sovětské stroje MiG-15 k leteckému útvaru, děje se tak za doprovodu slavné ruské písně „Kalinka“. V roce 1860 ji složil Ivan Petrovič Larionov, jenž byl i autorem textu. Proslavil ji vojenský soubor Alexandrovci, takže byla nakonec mylně považována za lidovou píseň. (Robbi)
  • Ve filmu je zachyceno zřícení letadla po údajné srážce s letákovým balónem. V roce 1951, kdy se film odehrává, vypouštěla takovéto balóny sekce Svobodné Evropy zvaná Crusade for Freedom, jednalo se o první vlnu nazvanou Wind of Freedom. Jediná nehoda, kdy byla jako možná příčina uvedena srážka s balónem Svobodné Evropy, se však odehrála v roce 1954 na Slovensku u Levoče. Tam se 18. ledna zřítil dopravní letoun ČSA Douglas DC-3 - Dakota (imatrikulace OK-WDZ). (Robbi)

Reklama

Reklama