Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Pierre 

všechny recenze uživatele

❤V pravěké době dokázal Charlie Chaplin stvořit takovýto nádherný, citlivý, vtipný, dojemný a hravý film o čistém přátelství a lásce mezi dospělým mužem a dítětem. Musím smeknout před tou nádherou a dát pět.  Slova vůbec nechyba a nějak jsem si to děsně užil. Chaplin jako by ani nemusel nic dělat, aby vykouzlil úsměv na tváři a malý Jackie Coogan je úžasný. P.S. Viděl jsem kratší verzi s krásnou obrazovou kvalitou. Určitě časem zkusím i tu delší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď porovnám kraviny, ktoré každú chvíľu reprízujú na všetkých kanáloch, i keď boli nezaujímavé už v dobe vzniku, s hodnotnými filmami, ktoré sa reprízujú dva - tri krát za život, mám pocit, že programoví pracovníci by sa mali hanbiť za to, čo spôsobujú mladej generácii. Spomenul som si na Francoisa Truffauta, ktorý starnúceho Chaplina prehováral, aby uvoľnil premietacie práva na jeho filmy, lebo medzičasom vyrástla generácia, ktorá jeho filmy vôbec nepozná. Neviem, či nejaký nasledovník Truffauta vnukol programovým pracovníkom Dvojky, aby pripravili prehliadku toho najlepšieho z Chaplinových stredometrážnych filmov. V každom prípade je päť filmov, ktoré začali dnešným Kidom dobre vybraných. Ku Kidovi sa prakticky nedá napísať komentár, lebo všetko už bolo napísané. Pri dnešnom sledovaní (po mnohých rokoch, možno desaťročiach) ma prekvapilo nielen to, že som sa bavil rovnako ako pred rokmi, ale aj to, že film mi pripadal kratší, ako som si ho uchoval v pamäti. U množstva filmov mávam opačný pocit, že sú dlhšie, ako by mali byť. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nestratil absolútne nič zo svojej atmosféry, krásy a humoru. Charlie Chaplin pre mňa vždy bude človekom a tvorcom, ktorý dokázal skĺbiť z neskutočnou ladnosťou emócie, akciu a mieru humoru. Kid bol pre mňa neskutočný zážitok a ešte doteraz mi niektoré jeho scény rezonujú v hlave. Bitkárska scéna je nezabudnuteľná. To čo ale tento film, robí takým originálnym je spôsob ako dokáže za pomoci naozaj jednoduchého príbehu, vytvoriť uveriteľné charaktery postáv, ktoré aj keď sa len na plátne mihnú, zanechajú vo vás pocit ľudskosti a hlavne si každú jednu z tých postav uvedomujete. Kúzlo Chaplinových filmov, je v tom, že každá jedna vec má v jeho filmoch svoje miesto. Či už je to vec príbehu, alebo technickej stránky. Jedna z najlepších a najúprimnejších komédií nemej éry. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, před jednou z největších osobností, jíž bezesporu Charlie Chaplin byl. V dalším jeho slavném filmu nám trošku brnká na city, ale vůbec ne nuceně a hned upozorňuji, že přesto že je film němý, tak slova zde nejsou potřeba. Ani dlouhé vychvalování zde není potřeba, stačí si uvědomit tu veleznámost po celém světě a hned každému dojde, že se jedná o klasiku. Takovou, která i dnes má co říct. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin přechod na delší formát nepodcenil a za základ Kida použil jednoduchý melodramatický příběh. Pokud sliboval film, který vzbudí smích a možná i slzy, tak to funguje ještě po století. Herecké partnerství s Ednou fungovalo dlouhodobě a Jackie Coogan byl takovou malou výhrou. (Viděno v kině s novou hudbou Laca Décziho, která k tomu celkem pasovala.) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • O svých zážitcích z propagační cesty na podporu filmu Kid po evropských městech napsal Charlie Chaplin knihu „My Trip Abroad“ (1922). Pod názvem „Hurá do Evropy!“ byla o sedm let později vydána v Československu. (SeanBean)
  • Počas nakrúcania filmu prebiehal rozvod Charlie Chaplina (Tramp) s jeho prvou manželkou Mildred Harris, ktorej právnici mu hrozili skonfiškovaním negatívu filmu. V zúfalej snahe tomu predísť prepašoval vyše 121 000 metrov negatívov z Kalifornie do Salt Lake City, kde strihal vysoko horľavé nitrátové filmy na podlahe hotelovej izby. (Michal74)
  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)

Reklama

Reklama