Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Reklama

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Ardénska protiofenzíva bola poslednou šancou na zvrátenie vojny v prospech Nemecka, či získať lepšiu vyjednávaciu pozíciu so spojencami. Totálne zaskočená a nepripravéna Americká armáda bola na pokraji zrútenia avšak podarilo sa jej nápor Nemcov odraziť a zablokovať. Tretia ríša sa začala rozpadať. Ohľadne filmu mám len dve výhrady a to že mohli lepšie zamaskovať americké tanky M26 Pershing za nemecké Tigre ( ruské filmy sú na tom oveľa lepšie a ich modely viac sedia skutočnosti), záverečná bitka určite bola natáčaná niekde typujem v Nevadskej púšti bolo to hneď jasné už z toho že tam nebol žiaden sneh alej aj z typických porastov ktoré tam rastú. Keby tieto veci boli dotiahnuté do konca tak by bol film ešte kvalitnejší. 85% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Všichni Němci plynně brblají anglicky. Běžně to dokážu překousnout, tady mi to hodně vadilo. Navíc hodně dlouhé a na tu délku filmu se zase tak moc nedělo a nebo se to dělo prazvláštně divně (Když se Němci báli jasného počasí kvůli letadlům, kde tedy byla letadla, když bylo už pěkně dlouho jasno? Scénárista chyběl ve škole na hodiny dějepisu?). Chyběl tomu spád a neuškodila by ani trocha historické hloubky, namísto patetického amerického hrdinství a německého fanatismu vs. odporu k válce. ~~~ Zajímavý komentář: carl oesch, UncleG ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je bitva znázorněna na rovině a za krásného počasí. Ve skutečnosti byla převážně v lesích a vojáky, kteří tvrdě bojovali, sužovala zima, husté sněžení a nemilosrdný vítr. (Jimmy15)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)

Reklama

Reklama