Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověku je až mdlo z téhle nesmyslné války o nic, devastující všechny lidské hodnoty, civilizační návyky a srážející šmahem všechny zúčastněné (voják nevojáky, Srby, Chorvaty, věřící, nevěřící...) pod úroveň zvěře. Příběh je vedený velmi vynalézavě, stěží lze odhadovat kudy půjde dál, udržuje neustálé napětí a hlavně vztek na zabedněnou lidskou nenávist. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý ale překvapivě slušný válečný snímek zabývající se válečným konfliktem v Bosně, kde americký voják a vdovec zachrání mladou ženu s čerstvě narozeným dítětem. Film v některých momentech přílíš tlačí na emoční pilu a celková vizuální stránka působí moc televizně ale některé scény jsou skutečně působivé a Dennis Quiad zde předvádí svou zřejmě nejlepší roli. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Je to možná trochu překombinové, ale nechybí tomu spád a místy i napětí. Několik skvělých nápadů, dobrá kamera a pečlivý výběr exteriérů z toho dělá válečný nadprůměr. Velmi pozitivně hodnotím i to, že zde není naddržováno žádné straně zapojené do konfliktu. Dá se říct, že je zde pranýřován obecně fanatismus vedoucí k nesmyslnému zabíjení. Zajímavá jerovněž absence vyloženě kladné postavy. Škoda jen, že to shazuje množství klišé a "vypůjčených" scén..... ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Není to tak válečný film, jako spíše drama na pozadí války. Nic komplikovaného. Motivačně nejasný a hloupý začátek kompenzuje středová road movie po Srbsku a celkem očekávaný, přesto povedený závěr. Jsem ráda, že se hlavní charakter vykresloval postupně. Doporučuju, pokud máte rádi válečné filmy s dějem, kde se občas místo střílení i mluví, a přesto tam lidí zemře víc než dost :) Nejprve jsem chtěla zůstat u tří hvězd (především kvůli začátku), později se ale hodnocení zvyšovalo. Souhlasím s uživatelem "Chrustyn", že "některých momentech příliš tlačí na emoční pilu a celková vizuální stránka působí moc televizně", ale jak tady i více uživatelů přiznalo, prostě to na ně fungovalo. A na mě to fungovalo taky. Válečné snímky moc nepreferuju, ale tento rozhodně ještě jednou shlédnu ;) .... 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsme měli známou Srbku. Když byla válka v Jugošce, ptal jsem se po příčinách. Začala mi vyprávět stručné dějiny a už kolem roku 1900 jsem tomu vůbec nerozumněl..Srbové, Chorvati, Bulhaři, Turci.. masakr a maglajz... . A když jsme se pak přes všechny ty převážně etnické války dostali do devadesátých let, měl jsem v tom stejně hokej. Tenhle film v produkci - ano - O. Stone! se nesnaží něco vysvětlovat, nebo z jedné strany dělat ty hodné křesťany a z druhé ty zlé muslimy... Srbové nebo Chorvati, ve válce se jak jedni tak druzí chovali jako zvěř. Dennis Quaid má po jednom atentátu kdy přijde o rodinu problém s muslimy a v prvotním afektu vystřílí blízkou mešitu zrovna v době modliteb. Jedinou šancí jak zapomenout a zmizet je cizinecká legie. S tou je po výcviku odeslán do Jugoslávie na stranu Srbů. Je z něj vražedný a dobře vycvičený stroj, který stále nenávidí muslimy. Stane se však svědkem událostí a dějů, kterým odmítne jen tak přihlížet a které ho proberou opět k životu, svědomí a zapomenutým lidským citům. Dávám 4 ,,dudlíky'' z prezervativů. * * * * ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)
  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)

Reklama

Reklama