Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Třetí díl převyšuje předchozí díly skoro ve všem. Jednak to autoři měli snazší už proto, že třetí díl knihy patří k tomu nejlepšímu – naopak druhý díl, který zfilmoval Columbus, je asi nejslabší díly i co se knižní verze týká. Tvůrci tedy měli k dispozici daleko zajímavější příběh. Tento příběh je ovšem i daleko lépe převeden na filmové plátno. Režijní styl je daleko svižnější, dětští herci už umějí mnohem lépe hrát (zvláště je to vidět u Radcliffa), lepší je výprava (ne tak studiová jako v předchozích dílech), civilní kostýmy mi přišly jako výborný nápad a i hudba Johna Williamse je nejlepší ze všech tří dílů. Nicméně základem je již zmíněný příběh. Zatímco finále ve dvojce mi přišlo přiblblé, zde je poslední půlhodina vyloženě lahůdková záležitost. To byl také hlavní důvod, proč jsem zůstal sedět po skončení filmu s pocitem, že tak pěkný divácký zážitek už jsem dlouho nezažil. Pravda ovšem je, že jsem si dopřál film s titulky a poloprázdném kině bez vřískajících dětí (to mi třeba dvojku taky dost otrávilo). ()

choze 

všechny recenze uživatele

K Potterovské sérii mám stejný vztah jako k Pánovi Prstenů - krásně natočená ale poněkud rozvleklá oddechovka...trojka je krásně temná, nabitá energií, má skvělou kameru a zatím nejpropracovanější scénář...škoda jen těch archetypálně plochých postav bez výraznějšího vývoje, ale koneckonců je to pohádka...scéna s mozkomorem v bradavickém expresu je opravdu mrazivá a není jediná... ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Potterovské filmy mám napozerané nespočetnekrát, no Väzeň z Azkabanu ma svojím kúzlom zakaždým odzbrojí. Po Columbusovi chytil Cuarón projekt do vlastných rúk a dodal mu úplne nový, nevídaný rozmer. Postavy sú psychologicky prepracovanejšie, čarokrásna výprava plná ohromných detailov a škótskych vysočín ma neprestáva fascinovať - zatiaľ čo Yatesove interiérové pojatie tohto blockbusteru (nerátam poslednú časť) by zapadlo akurát tak do divadelnej hry s kulisou zámku, perfektný scenár, ktorý dokonale balansuje medzi vážnymi a komickými prvkami, zachováva si svoju žánrovú ľahkosť a zároveň je film úchvatne mrazivý (detailné scény s dementormi vyvolávajú omnoho väčšie emócie než v ostatných častiach, kde sú celkovo vizuálne odfláknutí), strašidelný a ponurý. Taktiež ako píše Pomo, Harryho let na slepici je spolu s Williamsovým nádherným hudobným motívom a obrazovou kompozíciou hradu v pozadí po predchádzajúcich častiach konečne prvou, naozaj emocionálnou potterovskou scénou. Cuarón je bezpochyby najlepším režisérom tejto série a režijne sa mal podieľať aj na ostatných častiach. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepsi nez druhej dil. Deticky zacinaj pomalu starnout, takze ted to jsou spis drzy pubertaci, ale pomalu uz zacinaj neco malo hrat. Pribeh nastesti neni podobnej predchozim dvoum dilum, navic je delka uz rozumnejch 130 minut a hlavne tu je jinej reziser. Ono asi to odpovida knize a neni to tak jen reziserem, ale po uvodnim blbnuti, ktery se obavam si budu muset vytrpet asi v kazdym dalsim dile, nabere film trochu temnejsi a zahadnejsi smer a ackoliv je to misty lehce zmateny, dokaze udrzet solidni temnejsi atmosferu az do konce. Navic, i kdyz nejakej trik sem tam zazlobi, vizualni stranka je hodne povedena. Co se tyce hudby, ta uz zacina bejt lehce otravna, stale stejne melodie. Jediny, co mi tu trochu chybelo, byl nejakej zajimavejsi zaverecnej souboj, sice se rozhodne neda rict, ze by bylo o akci nouzi, ale stejne bych si predstavoval neco epictejsiho nez neco, ceho bych dosahnul sam, kdybych si vzal slusnou baterku a zasel do lesa. Ale celkove jsem vicemene spokojenej, ze zacatku to na to moc nevypadalo, ale nakonec fakt povedenej dil za slabsich 5*. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl nejen filmové, ale i knižní série (zatím). Ideální poměr temnoty (která se stále stupňuje) a odlehčenosti příběhu nalezneme právě zde. Nebudu moc zabíhat do děje, který je pozitivem předlohy a utrousím slovo k vynikající práci Cuaróna. I když není Angličan (což je pro modelaci atmosféry školy škoda) vede mladé herce asi nejlépe ze všech tří dosavadních adeptů a hlavně, formální stránka dostává výrazně stylovější (ve smyslu víc cool i rafinovanější stylově) ráz. Brilantní kamera. Perfektní Oldman jako Sirius Black, o něco hůř je vybraný můj z knihy oblíbený Lupin. No a škoda je samozřejmě, že se dalších pokračování nedožil Richard Harris, který byl nesrovnatelně charizmatičtější a brumbálovitější než (snažící se) Michael Gambon. Nejlepší Potter, s čistým svědomím 80% ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Jedná se o poslední film ze série o Harrym Potterovi nadabovaný do islandštiny. (cihlenka)
  • Samotný průběh natáčení nebyl nenáročný, ale - slovy režiséra Alfonsa Cuaróna - se to dalo předpokládat "hlavně kvůli tomu, jak bylo dlouhé. (...) Byl jsem součástkou ve veliké mašině, která když se jednou rozjede, jen tak se nezastaví a vy s ní musíte držet krok. Ze začátku je to skvělé, protože všechno sviští jako po másle. Přidáváte, zrychlujete tempo... a pak vám dojde, že se vám v tom soukolí zachytilo oblečení a že když na chvíli zpomalíte, uškrtí vás to. Takže to nejobtížnější bylo vyrovnat se s nabitými pracovními dny a s tím, že musíte dělat spoustu věcí najednou. Zároveň jsem točil, stříhal a dohlížel na zvláštní efekty." Při natáčení ve Skotsku štáb zaostal za časovým rozvrhem, z čehož "studio nemělo radost. Ale zachovali se k nám pěkně, podpořili nás. Ono je tam často fakt hrozné počasí, a když potřebujete točit náročné scény v exteriérech, může se klidně stát, že skoro celý den jen posedáváte na place, čekáte, čekáte a čekáte - a stojí to hrozné peníze. Ale tak už to chodí." (NIRO)
  • Poté, co Harry (Daniel Radcliffe) použije na Snapea (Alan Rickman) odzbrojovací kouzlo Expelliarmus., Hermiona (Emma Watson) se zděšením poznamená, že právě napadl učitele. Zrovna od ní je to celkem úsměvné, protože konkrétně Snapeovi v prvním ročníku při famfrpálovém zápasu podpálila plášť v domnění, že Snape chce Harryho zabít. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama