Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Podíváme se ještě trochu dál do historie na snímek, který už má 110 let. To je krásný věk. Kéž bych se takového věku dožil. Téměř sakrální hudba vás uvede rovnou do akce. Tady se na ničem nešetřilo. Skupina mužů přepadne drážního zaměstnance, aby měli volný prostor při přepadení vlaku. Ten přijíždí zanedlouho a odjede i s černými pasažéry. Ti jsou opět rovnou na věc. Teatrální herectví je úžasné, navíc je propojeno s uvěřitelnou akcí. Ono to sice vypadá, že je to takové to video, kdy se dlouhý film odvypráví v několika minutách, jenže tady máte akci, napětí, drama, všechno nakombinované tak, aby to opravdu fungovalo. Začátky filmu jsou nádherné. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lotři jako hlavní hrdinové, přepadení vlaku, střílení nevinných do zad, závěrečný masakr... neinspiroval se právě tímhle filmem Sam Peckinpah? To možná přeháním, Velká železniční loupež měla nicméně vliv minimálně na Johna Forda (Ocelový oř) a vlastně i na celý žánr. Z pohledu současného zmlsaného diváka se němé filmy těžko hodnotí, člověk je přeci jenom zvyklý jak na vizuální, tak i zvukové prvky. Pokud ovšem loupež zhlédnete kvalitně ohudebněnou, nudit se nebudou ani zapřisáhlí odpůrci westernu. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ty hvězdičky nejsou za to, že film je milníkem, při jehož natáčení byla použita spousta novinek (natáčení v exteriérech, pohyby kamery, prostřihy dvou paralelně probíhajících akcí a další - podrobněji zde), ale za to, že dodnes je to výborná zábava a strašně mě láká představa být v kině před sto lety a dívat se na tenhle biják s tehdejšími diváky... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

První Westernový snímek? Asi bez debat pokud se ale v té době dal takto označit snímek jehož stopáž nepřesahovala 15 minut? To už ale raději nechám na lidech povolanějších ať posoudí a vyvodí nějaký konečný verdikt raději sami. Příběh už tenkrát a to více jak po 100 letech od natočení obsahoval už téměř všechny nezbytné prvky vlastní tomuto žánru: kolty a pronásledování, železnici, saloon a prérii. Skupina banditů nejprve spoutá telegrafistu v jeho kanceláři. Potom na nádraží nastoupí do vlaku a před městem ho zastaví. Bandité poté okradou cestující a vykradou i poštovní vůz. Zločinci s lupem zmizí, ale telegrafista, vysvobozený snad svojí vlastní dcerou, vyhlásí poplach. Začne divoká honička..Dokončení ve snímku. Závěrečná perfektní scéna nám například ukazuje banditu ve velkém záběru, jak revolverem míří na kameru. V biografu to tenkrát asi musel být docela pěkný zážitek? Už vidím všechny ty lidé tehdy v kině jak tehdy jen nechápavé a nevěřícně kroutí svými hlavami a jak se milně domnívají jestli se náhodou nejedná o skutečné přepadení a oni nejsou terčem střelby toto lotra! No co byla to tehdy revoluční záležitost něco takového.. Režisér Porter točí tento svůj film v krátkých, rychlých a vtipně aranžovaných scénách, přičemž se děj odehrává vždy na různých místech současně. Ačkoliv pro své jednotlivé scény, s vyjímkou závěru, používá stále stejné záběry celku, dosahuje značného napětí které nakonec vrcholí, když gangster míří na diváky. Z přínosu pro film a z historického hlediska jednoznačně za 5* pokud se toto dílko vůbec bodovat dá..? ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o první film, ve kterém byl použit střih mezi scénami. (Say)
  • Jedná se o první z 20 rolí veterána Western Toma Londona, který byl obsazen do role strojvedoucího lokomotivy, práce ze skutečného života. (Mr.Ocek)
  • Film přišel s řadou inovativních technik, včetně křížového střihu, dvojexpozice nebo pohybu kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama