Reklama

Reklama

Tanec s vlky

  • USA Dances with Wolves (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (866)

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér a herec v jednej osobe Kevin Costner s dobrým príbehom v rukách dokázal stvoriť nezabudnuteľný film a vzkriesiť aspoň na pár rokov na prelome 90.rokov upadajúci westernový žáner. Vyše 3-hodinová dĺžka filmu je v pohode sledovateľná, aj keď nás Costner v tomto filme nezasype množstvom akčných scén ako sme viac menej u neho zvykli, ale skôr nás chce previesť vypriahlou prériou a aspoň na moment tak vtiahnuť do doby keď sa ešte indiánska kultúra držala ďalej v bezpečí od kolonizátorov. Príbeh má svoju hlbokú silu v prezentácii priateľstva dvoch odlišných kultúr a tak nás stále má čím upútať a výhoda je že ani na moment nenudí. Obsadenie hercov na čele so samotným Kevinom Costnerom bolo výbornou voľbou, vo svojich úlohách dominujú hlavne polo-indiánka Mary McDonnell, múdry vodca kmeňu Graham Greene, ... nikto z nich nepôsobí plocho a devíza je že popri tom spoznávame množstvo rôznych postáv s adekvátnou dávkou priestoru, ktorý nám stačí na to aby sme ich osobnosť dobre spoznali. Top scény - Nezabudnuteľné je hlavne strhujúce lovenie bizónov, súboj pri oslobodení Dunbara z prevozu na popravu Siuxami , či boj Siuxov a Dunbara proti ich nepriateľskému kmeňu - sú zručne prevedené až do dokonalosti. Hudobný skladateľ John Barry stvoril jednu s najkrajších sprievodných melódii, sláčikový hudobný motív filmu je veľkolepý. ║Rozpočet $22miliónovTržby USA $184,208,848Tržby Celosvetovo $424,208,848 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Krásná reminiscence z mého raného mládí, kdy jsem měl ještě čas sledovat bělocha, jak tři hodiny chodí kolem svého stanu v prérii, než se osmělí a začne dělat do indiánů, co jsou nejblíže po ruce. Dávám za pět, protože i kdybych si z toho jakkoliv chtěl utahovat, je to prostě pořád jeden z nejlepších romantických filmů, co jsem kdy viděl. A ta příroda - inu sqost. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ještěže má lakotský jazyk poměrně úzkou slovní zásobu, jinak by John Dunbar nesl jméno "Ten, který se pohybuje na rytmické zvuky, ač má na několika místech zapařenou anální oblast“. Vzhledem k hygienickým návykům se mi totiž nechce věřit, že byl pojmenován jen díky té psovité šelmě s bílými ponožkami.. Žerty stranou, hawg. Černobíle (v dobrém slova smyslu) načrtnutá podívaná s lidským rozměrem o dobru a zlu v každém z nás bez rozdílu původu, ve své epičnosti širých planin nepatrně rozvleklá, prací indiána, jemuž by Siouxové říkali “Ten, co píše noty“ brilantně podkreslená a s pár obratně podanými momenty, po nichž se budete cítit jako by vaši duší proběhlo stádo zdivočelých tatanek. Costnerův bezesporu životní počin, škoda jen, že se pak prací pro firmy jako je První poštovní apokalyptická Ltd. odebral do věčných režisérských lovišť.. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film, který je ve svém žánru naprostá a ojedinělá perla. Costner brilantním hereckým výkonem a úchvatnou režií doslova vtáhne diváka do duše kmene Lakotů (Siouxů) a vyvolá v něm neuvěřitelnou touhu být jeho součástí. Zvláště pro znalce této tématiky a obdivovatele indiánů je tento film prostě lahůdka, protože jsou zde vylíčeni ještě jako hrdí a samostatní lidé, kteří nejsou utlačovaní bělochy, i když je děj zasazen do druhé poloviny 19. století, kdy byli poslední volně žijící indiáni definitivně zlomeni (jediná jejich potrava bizoni systematicky vyvražděni vládou a Siouxové v podstatě také). Nádherný film s dokonalou režií, poselstvím a vypovídající hodnotou. Škoda, že tak jak končí tento film, neskončil i osud Lakotů. 100% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Michael Blake | Hudba: John Barry | Produkcia: Jim Wilson, Kevin Costner, Jake Eberts | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Tig Productions | Rozpočet: 22 miliónov $ | Tržby: 424,208,848 $ || Spolu s Posledným samurajom najlepší film o hľadaní vysnenej životnej harmónie - až do chvíľe, kým ju nezničia idealistické samoľubé pudy tých či oných kultúr... Vtedy sa mi vždy zvýši adrenalin od nervov, a pýtam sa znova a znova: K čomu je to dobré, že si niektorý nie sú schopný podať fajku mieru? ...Niektorí to proste nezvládajú. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (70)

  • Celkem se natočilo kolem 300 kilometrů filmu. (džanik)
  • Vlajka, kterou mává Dunbar (Kevin Costner) při setkání s indiány, patří do pozdější éry – za Americké občanské války měla státní vlajka nejvýše 35 hvězd. (džanik)
  • Kniha, podle které byl napsán scénář a natočen film, je o Komančích. Jelikož chtěli tvůrci filmu, aby se v něm mluvilo autentickým domorodým jazykem, byl nakonec film natočen o Lakotech, kteří svůj jazyk ještě nezapomněli. (greeneye)

Související novinky

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

13.08.2011

Poté, co se Christophe Gans pustil do nové verze Fantomase, jsme tak nějak tušili, že se na plátna kin vrátí i další evropské klasiky. Německá produkční společnost Constantine Films (od Resident Evil… (více)

Sam Mendes na Divokém západě

Sam Mendes na Divokém západě

10.12.2009

U tohoto tvůrce už nás „nečekané“ žánrové volby nemůžou překvapit. Proč by si nemohl zkusit třeba western? Obzvlášť, když se schyluje k návratu kovbojek na filmová plátna (komiksový Jonah Hex,… (více)

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama