Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Na Syrianu som sa celkom tešil. Inteligentne vyzerajúci politický thriller so skutočne vynikajúcim trailerom, oscarovými ambíciami a dobrými zahraničnými kritikami sľuboval výborný zážitok a vzhľadom na téma aj dobrú myšlienku a priestor na zamyslenie nad smerovaním sveta v otázkach politiky a ropy. O to väčšie ja ale moje sklamanie. Trailer očividne klamal a na rozdiel od neho film nie je svižný. Chýba mu akákoľvek dynamika, je príliš roztrieštený, nekonzistentný, veľmi komplikovaný a je rozprávaný ešte komplikovanejším spôsobom. Takáto kombinácia spôsobuje jediné: nudu. Nerád tento "termín" používam, ale v tomto prípade ma jednoducho nič iné nenapadá. Nehorázne som sa nudil počas celého filmu a poslednú hodinu som už nerozmýšľal nad ničím iným, len že kedy sa to trápenie už skončí. Zo spodín podpriemeru film nevytiahnu ani dobré herecké výkony (Clooney, Cooper, Damon atď.), ani sem-tam sa blysnúca inteligentná myšlienka. 4/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Syriana jako by vzdorovala současnému kinematografickému trendu – pohltit diváka vírem emocí, zablokovat mu logické uvažování a podbízivě mu zajišťovat „komfort“ zapomenutí na okolní svět. Je tomu právě naopak. Pokud si chcete Syrianu dostatečně vychutnat, je vyžadována vaše spolupráce. Je nutno se připravit na dvě hodiny usilovného přemýšlení. Žádná hollywoodská akce se v podstatě nekoná, a to i přes to, že téma jistě nabízelo mnoho možností jak vytěžit klasická klišé, která známe z thrillerů (jak to udělal před nedávnem Spielberg v Mnichovu). Odvážím se dokonce tvrdit, že autoři Syriany nepočítali s větším komerčním ohlasem filmu (a to opravdu nevycházím pouze z faktu, že se George Clooney pro svou roli vzdal svého, pro dívky jistě okouzlujícího, tedy komerčně úspěšného, vzhledu – přestal se holit a přibral 15 kg). Je to film ze současného hlediska nedivácký, to ho však nijak neoslabuje. Jistě nebude bavit každého, ale to máte jako s Kubrickovou 2001-Vesmírná odyssea – skvělý film, kolik lidí vám však dnes řekne, že ten film sledovalo bez dechu od začátku do konce? Kolik lidí skutečně baví? Syriana není jednoduchá podívaná. Má složitou konstrukci, kterou někdo bude vnímat jako rafinovanou, někdo jako překombinovanou. Je to však druh filmu, o který dnes v kinech těžko zavadíte. Vsází na nejistý divácký ohlas, na schopnost současného diváka přemýšlet. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Snaha o politický Traffic bohužel nevyšla. Přestože hudba je dobrá, herci jsou skvělí, kulisy perfektně realistické, ano to všechno funguje. Jen škoda že se to dostalo k tolik průměrnému režisérovi. Látku z níž by udělal Sodenbergh mistrovské dílo potopil Gaghan neuvěřitelným způsobem. Nejenže nenašel odvahu trochu ubrat na dějových liniích, ale něco jako tempo a dobrá montáž mu nic neříkají. Každá z linií dostává tak málo prostoru, že nedokáže diváka vtáhnout do děje. Všechno je to takové chladné a odtažité a tím pádem i méně srozumitelné. Škoda toho nevyužitého potenciálu, protože nějaké dějové linky mají opravdu neuvěřitelné grády. Jinak Clooney je dobrý, ale na Oscara to myslím není. Celkově se nám dostává z cela chladná antipolitická "agitka". ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„You dig a 6 foot hole, you¨ll find three bodies, but you dig 12, and maybe you¨ll find 40“. Nemůže být snad nic výstižnějšího, než toto konstatování z úst Chrise Coopera. Syriana je snímkem, jenž nedělá žádné kompromisy (zejména potom ne k samotnému divákovi), je chladná, odtažitá (myšleno v tomto případě veskrze pozitivně) s věcným nadhledem a potřebným přesahem. Téma(ta) zpracovává poněkud nefilmovou řečí, přičemž se jich snaží pojmout hned několik najednou, avšak úzce spolu souvisejících (nebo se vám zdá, že terorismus, ropa, touha po moci, penězích... spolu nesouvisí), což může na první pohled (shlédnutí) působit poněkud roztříštěně, ale už při tom druhém (opakovaných projekcích) divák mimoděk zjistí, že tato (filmová) mozaika do sebe postupně začíná čím dál tím více zapadat, vrství (se) jedno zrnko písku na druhé a výsledkem je nekonečná (bezvýchodná) pou(š)ť, jenž nemá ani tak své vítěze a poražené, pouze velké množství „nutných (ne)vinných obětí“, to na obou stranách. Syriana je inteligentní politický thriller, s přesnými hereckými výkony, všudypřítomnou kamerou a na první pohled nenápadným, ale o to více působivým hudebním doprovodem. Jednoduše snímek, jenž vás po 20-ti min zcela otráví a ponechá netečnými nebo ho sjedete na jeden zátah bez jediného zívnutí. 90% zajímavý komentář (pro mě): uživ. gudaulin ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 3/10/// +dramaticky laděná hudba, závěr -jinak jedna dlouhá nuda a pruda/// Tak tohle je velice náročný snímek. Je to politický Thriller, kterýžto já jako žánr vůbec nevyhledávám. Tím hůř pro mě, protože když mě neosloví ani téma, tak je to úplně zbytečný film. Tenhle má naštěstí pár světlích momentů, chcete-li silných momentů a tak je i něčím zajímavý. Hlavně tedy závěr. A když to tak vezmu, tak dnes se točí filmy o všem možném, tak proč by se nenatočil film tohoto ražení. Jen říkám, není pro všechny, já dám osobně raději přednost nenáročné a zárověn nereálné akční podívané. Mimochodem George Clooney si fakt vybírá hrozné filmy, za to ho nemám rád./// Celkem 48%/// ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně, kde se arabský zloduch chystá mučit postavu George Clooneyho, mu položí otázku, jestli zná techniky, kterými v Číně mučí lidi z duchovního hnutí Falun Gong, aby je přinutili vzdát se svojí víry, což je narážka na skutečné případy popisované zpravodaji OSN pro otázky mučení. (Moco)
  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)
  • Jedna z věcí, která Georgi Clooneymu (Bob Barnes) nejvíc vadila na tom, že byl při natáčení o cca čtrnáct kilo těžší, než obvykle, byla, že nemohl hrát svůj oblíbený basketbal. A jak tu váhu později shodil? "Nasadil jsem takovou novou, unikátní metodu, které se říká 'přestat žrát'." (NIRO)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno