Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci päťdesiatkových výpravných historických spektáklov skôr priemer, čo ale nebude ani Curtizova chyba, ako skôr chyba scenáru plného patetických dialógov (doplnených rovnakou hudbou) a štúdia, ktoré zrejme chcelo presne to, čo chcelo a Curtiz iba naplnil jeho prianie. Reakcie postáv na niektoré významné udalosti sú prinajmenšom divné, napríklad reakcia Sinuheta na smrť blízkej osoby alebo Faraónove zistenie, čo v skutočnosti vypil. V intrigách ale nie je ťažké sa vyznať a dej je prehľadný. Vizuál je síce výpravný a farebný, ale proste tu cítiť to štúdio, kulisy a papundekel. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak trochu koncept Forresta Gumpa. Z pohľadu jedného chudobného začínajúceho doktora spoznáme dejiny starovekého Egypta od najchudobnejších vrstiev až po tie najvyššie. Bitky ale nečakajte. Dočkáme sa skôr intríg a boj o moc. Ale aj toho len tak nejak mimochodom. Najväčší problém vidím v tom, že hlavný hrdina je strašne nezáživne napísaný alebo zahraný. Neviem sa rozhodnúť. Asi obidvoje. Vývoj, ktorým si prejde, je obrovský, ale celý čas pôsobí tak znudene, že vo mne nevyvolal nielen žiadne emócie, ale vlastne ani záujem o jeho postavu. Naviac ma dosť srala dlhšia epizódka, v ktorej ho pobláznila chamtivá Nefer. Ostatné postavy pôsobia tiež ako len také starilné figúrky na šachovnici. Jediný kto ma zaujal, bol celkom vtipný drzý zlodejíček v podaní Ustinova, ktorý celý čas verne slúži hlavnému hrdinovi. Takže film najlepšie pôsobí ako taká exkurzia do čias starovekého Egypta. Ku koncu sa film pokúsi aj o nejaký filozoficko-náboženský presah a oslavu predchodcu kresťanstva dávno pred narodením Krista. Zvláštny film. Nestrhne ale ani nenudí. Celkom rád som ho videl. 6/10. ()

Reklama

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Knižní adaptace opět selhala, ale čím to je, že si klasický Hollywood dával dřív tolik záležet na přesných historických detailech a nekrmil nás tou pseudo americkou představou jako nyní? Ty kulisy a kostýmy, dokonce i věrné kopie krétských oděvů z doby bronzové, které mohli s radostí vynechat, ale neudělali to... Nádhera. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tuctová sandálovka, která se ke knižní předloze nepřibližuje ani z povzdálí. Stejně jako podobně laděné hollywoodské cajdáky se může pyšnit bombastickou výpravou a nádhernými kostýmy. Ale to je tak vše. Nijak zvlášť nezabodovali ani herci, pokud nepočítám Jean Simmons, na kterou se alespoň hezky dívá. Příliš jsem nečekal, takže ani nemohu být zklamán. Waltariho kniha pro mě stále zůstává nezfilmovatelná. 40% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to z roku 1954 mě tedy překvapila kvalita barev i kvalita triků.... Ali i jinak je tento film moc dobrý a zajímavý, i když má lehce přemrštěnou stopáž. Herce neznám, a možná právě proto to vyznívá víc autenticky, zároveŇ je zajímavý vývoj postav v čase. No, i v padesátých letech 20. století natočili něco jiného než western...70% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • Skutočný Sinuhet pôsobil na dvore faraóna Amenemheta I. a nie Achnatona. (beso74)
  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)
  • O úlohu Nefer sa zaujímala Marilyn Monroe, ale producent Darryl F. Zanuck ju rezervoval pre svoju vtedajšiu milenku Bella Darvi. (Michal74)

Reklama

Reklama