Reklama

Reklama

V jako Vendeta

  • USA V for Vendetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo je muž skrývající svou zjizvenou tvář pod maskou? Hrdina nebo šílenec? Osvoboditel nebo tyran? Kdo je V? A kdo se k němu přidá ve snaze zlikvidovat totalitní režim, který ovládl jeho národ? Od tvůrců Matrixu přichází V jako Vendeta, napínavá a nekompromisní vize budoucnosti podle komiksu Alana Moorea. Natalie Portman v roli Evey, obyčejné dívky, která musí rozhodnout, jestli se její hrdina nestal vetší hrozbou, než jsou ti, proti kterým vede válku. Hugo Weaving jako V – silný, charismatický bojovník za svobodu, hnaný touhou po pomstě na těch, kteří ho znetvořili. Stephen Rea v roli detektiva, který se zoufale pokouší V dopadnout dřív než rozpoutá revoluci. Sázky na vítěze rostou. Napětí stoupá a doutnák byl zapálen. Kterou ze stran zvolíte? Ve světě V neexistují střední cesty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 307)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Takže, asi první výrazný fakt je, že jsem nečetl komixovou předlohu. Film mě ovšem dokázal bavit i tak. „Vé“ je sympaťák, který vás dokáže zaujmout chováním a vystupováním. Chcete hned zjistit jeho motiv a příběh. Jeho maska je pořádně šibalská, protože se směje i ve chvílích, kdy nikomu do smíchu není. Natalie Portman hraje svoje s přehledem, nijak zvlášť mě tady neuhranula a ze začátku filmu mi přišla dost nevýrazná. Chyběla mi nějaká výrazná akce, nejlepší byla asi při vyrovnávání účtů v podzemce. 7/10* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Česť a sloboda sú viac, než len slová. Je to životný názor.“ Nemá zmysel čakať akčnú nálož... ale tá hŕstka akčných scén, ktoré tu sú, je zvládnutá dobre. Po vizuálnej stránke sa nejedná o taký monumentálny film, ako Matrixy – ale všetko je krásne zladené, od rekvizít cez výpravu a kostýmy až po nenápadne použité počítačové efekty. Herecké výkony nie sú také explicitné, ako v Matrixoch, ale vyholená Natalie Portman a 99% filmového času (!) zamaskovaný Hugo Weaving (ale tiež John Hurt, Stephen Rea a kamarát Hugha Laurieho a najhomosexuálnejší Brit na svete Stephen Fry) môžu byť na svoje výkony plným právom hrdí. Snímka provokuje, naznačuje, že anarchia je najlepšia a ponúka jednu mimoriadne dlhú dojemnú scénu (samotka). Bravo. Mooreov komiks je samozrejme kult, prečítajte si ho. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný komiks, jehož autorem je Alan Moore, je považovaný za jedno z nejslavnějších komiksových děl stojící na pomezí mezi klasickým superhrdinským a alternativním komiksem. Svého času jsem neodolal a zakoupil ho do své knihovničky, abych byl následně pořádně zklamaný, přestože z výtvarného hlediska jde o zdařilou věc a řada postav nebo motivů je rovněž zajímavá. Komiksová Vendeta ale u mě selhává ve dvou velmi významných bodech, a to je především nevěrohodné zobrazení autoritářského státu, jeho vznik, opory, celý systém a konečně i jeho pád. Na příběhu je zkrátka znát, že tuto distopii psal příslušník národa, který už někdy od první poloviny 17. století nepoznal skutečnou tyranii. Ten svět je prostě neživotný a nevěrohodný. Druhé negativum pak spočívá v romantickém hrdinovi, který uprostřed města prošpikovaného špicly a kamerami nosí divadelní kostým a masku, díky kterým vypadá jako uniformovaný policista, který chce inkognito proniknout do zločineckého gangu. Filmová verze je, aspoň pokud jde o o první problém, daleko lepší, protože film stojí nemalé náklady, a tak je potřeba z komerčního hlediska divákovi mnohé usnadnit a scénář je tedy více vysvětlující a logičtější než jeho literární předloha. Zůstává ale druhý problém, tedy onen tajemný hrdina schopný sám porazit diktaturu. Komiksová předloha umožnuje pojmout snímek jako akční nářez, ale naštěstí se tvůrci vydali druhou cestou - ostatně i ty dvě akční scény, zvlášť ta finální, kde do sebe mstitel nechá nejprve napumpovat zásobníky 15-členného policejního komanda, aby je poté rozsekal noži, vyznívá hodně hloupě, jako z těch nejtupějších akčních snímků. Slabiny filmu jsou vlastně slabinami svojí komiksové předlohy. Natalie Portman v hlavní roli je po herecké stránce jen průměrná, ale pochopitelně stále hezká a se slušnou dávkou osobního kouzla. No a Hugo Weavinga pod maskou nikdo ani nepozná. Celkový dojem: 55 %. Mimochodem, komiks i film se přes základní dějovou linku v mnoha ohledech přece jen liší. Postava šéfinspektora Finche je sice i v komiksu zásadní, ale více mnohavrstevná a ve svém důsledku tragičtější. Je to člověk, který sice pochopí, že sloužil mizernému systému a špatné věci, ale nedokáže překročit vlastní stín. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Not bad, but not good either. McTeigue je dle mého pouhopouhý rutinér, který má podobně jako Eli Roth kliku, že se kamarádí s někým, kdo ho může procpat, kam se mu zlíbí. Scénář Wachowských možná byl zábavný, ale v McTeigueově podání je z Vendety akorát přetažená nuda, v níž se mezi sebou perou ucházející dialogové scény, tahané nahoru herci, s akcí, u níž jsem si až na dvě výjimky málem vyrval zíváním pusu z pantů. Mooreovy komiksy jsou asi vážně nezfilmovatelné. Minimálně ve stejné kvalitě. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

V FOR VENDETTA stojí a padá s komiksovou předlohou, která je jak předpokládám mnohem komplexnější a řekněme plynulejší než její filmová adaptace. Myšlenka je ovšem geniální stejně tak herecké výkony Natalie Portman a Huga Weavinga jsou výborné a to jeden z nich má na tváři po celou dobu masku. Bohužel špatný přepis scénáře a nevyrovnaná režie snímku něco ubrala. Nevím jak moc by se film změnil, kdyby bratři Wachowští dali do tohoto projektu všechno, co dát mohli a nespokojili se s pouhopouhou, byť většinovou spoluprácí. Dokázali by lépe vykreslit prostředí diktatůry? Dokázali by dát větší náboj první půli filmu? Dokázali by ustálit stopáž na úrovni, kterou by si VENDETA zasloužila? Řekl bych to takhle, pana V si budu pamatovat dobře a pátý listopad v kalendáři mnou už nikdy nezůstane nepovšimnut, avšak nad filmovým přepisem můj potlesk neuslyšíte. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (64)

  • Autor komiksové předlohy Alan Moore adaptaci komentoval: "Udělali z toho krotkou protibushovskou alegorii, ve které hrdina s liberálním cítěním bojuje proti státu vedenému neokonzervativci. Ale o tom ten komiks není. Byl o fašismu, anarchii a o Anglii." Také film označil za "imbecilní" a "plný děr". (Pumiiix)
  • Při natáčení závěrečné přestřelky ve stanici Victoria se všichni pohybovali zpomaleně, kromě dvojníka Huga Weavinga (V). Vše se navíc natáčelo při 60 snímcích za sekundu, aby se efekt zpomalení ještě více zdůraznil. (HellFire)
  • Důvod, proč se tajné policii říká prsťáci, je prostý. Nový řád v tomto filmu je utvořen jako tělo. Kancléř je hlava, televizní stanice BTN byla ústa, sledovací skupina jsou oči a uši, inspektor Finch (Stephen Rea) je část nosu a pan Creedy (Tim Pigott-Smith) se svou tajnou policií jsou ruka. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

07.01.2012

Lákavá kombinace. Andy a Lana Wachowští nedávno ve spolupráci s Tomem Tykwerem dotočili adaptaci objemného, cenami ověnčeného románu Cloud Atlas, a nechtějí ztrácet čas. Jejich čerstvá novinka má… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno