Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

30ti minutovky, které se dají shlédnout i po pár minutových skečích klidně i na youtube, když máte náladu :) Malá Velká Británie není rozhodně pro všechny :) Myslím si, že urazí plno lidí, ať už se jedná o gaye, blonďaté slečny, angličany, transexuály a ostatní :) V tomto "seriálu" je tolik postav, ať hlavní či takové, které uvidíme bohužel pouze jednou. Je to drsné, suché, urážlivé, nechutné, rozhodně skvěle uskupené (podle computeru ne) :D :D A rasistické :) :) Miluju tenhle seriál a ráda se na něj podívám kdykoliv znovu :) Pokaždé, když zjistím, že se někdo pokouší ať už parodovat či předělat či nějakým způsobem připomenout Malou Velkou Británii, těším se na to, jelikož si vždy vzpomenu na originál a nemůžu se od toho odpoutat :) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám kolem, vše podstatné již bylo řečeno (napsáno), tak já jen doplním, že obdivuju ty dva, že si ze sebe a hlavně z ostatních dokázali udělat politicky nekorektní srandu. Tlustí, gayové, prosťáčci a mnoho dalších lidských (většinou záporných) vlastností je zde parodováno a mnohdy moc dobře. Chvíli jsem i uvažoval o plném počtu, ale pak jsem si řekl, že zas tak jsem se nesmál a hlavně, pár dílů jsem (díky časovému zařazení téměř o půlnoci) nestihl. No a neměl jsem potřebu je vidět, protože jsem vždy měl něco lepšího na práci. Každopádně si tenhle seriál seženu v originále (i když ten dabing se vcelku vydařil, hlavně vypravěč je skvěle nadabován) a za čas si tuto příjemně nekorektní srandu dám znovu. A možná, když uvidím všechny díly v originále, mé hodnocení bude jiné, kdo ví… 80 %. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprostá většina seriálu je tak strašně debilní a trapná, že je totálně nekoukatelná. Našlo se zde ovšem i pár vyjímek, které mě VŽDY rozesmály. Vyjímkami mám na mysli učitele a jeho třídu, vozíčkáře a jeho bráchu, pidičlovíčka a pokusy o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Tyto koukatelné vyjímky však dostávají celkově v seriálu nebezpečně málo prostoru. Moje sledování asi od třetího dílu probíhalo stylem, rychlého přetáčení a zastavení pouze v momentech, když tyhle vyjímky měly vystoupení, tudíž jsem celý seriál sjel velmi rychle. Takže odpad ne, ale více než * z toho asi nedostanu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Malá Velká Británie se dvojici Lucas-Walliams rozhodně povedla. Je to zábavné, chvílemi správně drsné, ale občas bohužel i příliš mimo mísu (návrat několika vzpomínek na Scary Movie, které bych raději zapomněl...). Přesto seriál má rozhodně své kouzlo, neuvěřitelnou škálu vtípků, které se občas až nepřiměřeně opakují a ztrácí na smyslu, ale jindy právě naopak ("podle computeru ne":)). Určitě to není humor pro každého a lidé nebudou brečet smíchy nonstop, ale rozhodně to zkuste. Já ovšem raději americký spin-off... ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Tak, kolik byste si chtěl vypůjčit? - Dva tisíce liber prosím. - Dva tisíce liber. Podle computeru NE. - Nedá se to nějak udělat? A kdybych třeba, kdybych si chtěl půjčit míň, třeba patnástset liber. - Patnást set liber. Podle computeru NE. - Aha. A můžu mluvit s vedoucím? - Podle computeru NE. - Takže jako opravdu se nedá nic dělat? - Tak chviličku. (Nakloní se k počítači). Tenhle říká, že si chce půjčit dva tisíce liber. No já nevim, zkus o tom trochu pouvažovat, jo? Já mu to řeknu, dobře řeknu..... Podle computeru NE." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • Před Vánoci 2004 se DVD s první sezónou seriálu stalo nejprodávanějším DVD v Británii. (HellFire)
  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)
  • Při scéně se dvěma transvestity je řečeno, že mezi lety 1979 až 1990 byl premiérem Velké Británie také transvestita. To je odkaz na britskou premiérku Margaret Thatcher. (Matej.Mirejo)

Reklama

Reklama