Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matka, jejíž dítě zemřelo při útoku dinga v australském vnitrozemí, je obviněna z dceřiny vraždy. Snaží se prokázat vlastní nevinu, ale všichni, včetně médií, stojí proti ní... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (88)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já osobně si nemyslím, že kvalita snímku by měla nutně stoupat či padat spolu s výkonem Meryl Streep. Ač mám tuto madam velice rád, ač ji bezmezně obdivuji, za největší přednosti Výkřiku ve tmě považuji myšlenku a následný obsah. Ono není bezpodmínečně nutné, aby nám někdo (či něco) zcizilo dítě ze stanu. Procitnout a přemalovat své růžové brýle na realističtější barvu můžeme i za pomoci mnohem méně závažných událostí. Je hezké předat svou zkušenost druhým lidem, aby bylo zabráněno budoucím neštěstím. Kde je ale hranice mezi touhou pomoci druhým a touhou zviditelnit sebe sama? Jak odmítnout žádosti o uveřejnění osobního příběhu, aby to neznělo alibisticky a nebudilo podezření? Na kterou stranu ukročit před smečkou všežravých hyen? Výkřik ve tmě je bravurně zpracovaným propletencem otázek a odpovědí, které všichni moc dobře známe z běžného života. Nemaskuje se za velkolepou hudbu nebo uhlazené vizuální provedení. Je suchým, názorným a realistickým pohledem do duše společnosti. A za takový budiž mu vysloven jeden veliký dík! Jo a Meryl, tak ta byla famózní! ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, snad jediný, kde má Meryl černé vlasy. Úsměvné kulisy let - nevím kterých, osmdesátých, sedmdesátých? A drsné drama, kde pravda je - kdovíkde. Nejde to jen tak odkoukat bez toho, že by u sledování člověk neprošel plejádou podivných a silných emocí, nad kterými visí otázka: tak jak to teda všechno bylo? ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nenechala také malé dieťa spať v stane samé. Obzvlášť, ak sa okolo potulujú divé psy. Lenže ja nie som Linda. Sledovať všetok ten tlak médií a okolia .. no krásne sme sa my ľudia vyznamenali. Film si celý čas drží odstup, ale možno to takto ten Fred chcel .. nikomu nenadržiavať, iba vyrozprávať tento smutný príbeh. 3,5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skutečný případ, skutečný tlak médií, skutečný hon na čarodějnice. Odvlečení kojence psem dingem při dovolené v kempu rozpoutal mediální peklo, kterému musejí čelit manželé Sam Neill a hlavně kritiky velebená Meryl Streep. Veřejnost verzi manželů nevěří. A není sama. Při znovuotevření případu, ve kterém matka čelí obvinění z vraždy dítěte, se oscarová herečka neprezentuje pouze jako oběť. Jenže široké okolí nerespektuje, že sílu k tomu, aby překonala šok ze ztráty dítěte, čerpá ze své hluboké víry. Působí tak chladně, navíc dělá špatná rozhodnutí při poskytování dalších a dalších rozhovorů. A média si vezmou jen to, co se jim hodí. Přesto se tahle mediální bašta stává i obžalobou společnosti, která prahne a vždycky bude prahnout po senzacích. Ač nakonec manželé zvítězí, za návrat do normálního života budou bojovat už navždy. Někomu může úsporné herectví vadit (Meryl opravdu netrpí jako „správná“ matka, která přijde o to nejcennější), a také to, že tvůrci nejdou příliš po emocích, jiní naopak ocení celistvost vyprávění. 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skoda, ze sa filmu az tak dobre nedarilo v kinach - podla trzieb to bola dost velka bieda. pribeh je pri tom ale dobry - za pravdu sa musi bojovat a pravda je pichlava, boli a je neprijemna. Meryl Street /Sophia´s Choice/je v roli Lindy Chamberlain vyborna, prva polka filmu ma hned zaujala a nepustila. potom som mal problem s druhou castou - nie som pravnik, pravnicke reci ma nebavia a pravu rozumiet vlastne nechcem. Rezia Freda Schepisiho /western Psanec Barbarossa/ na urovni, rezisersky myslim, ze ide o jeho najlepsi film. Ak aj nie najlepsi, tak urcite jeden z najlepsich. Australska kinematografia ma zaujima coraz viac a viac, nehorazne zaujimava zem : 89 % ()

Galerie (92)

Zajímavosti (9)

  • 15. září 1988, 8 let po zmizení své dcery Azarie, dokázali Lindy a Michael Chamberlainovy svou nevinnu. Odvolací soud severního teritoria je jednomyslně sprostil všech obvinění. (jezurka42)
  • Meryl Streep nikdy veřejně neřekla svůj názor na to, zda je či není Lindy Chamberlain vinna. (jezurka42)
  • Dva roky po zmizení dítěte soud případ znovu otevřel a ženu, která v té době čekala čtvrté dítě, poslal za vraždu dcerky na doživotí za mříže. Její manžel dostal jako komplic podmíněný trest. Jen shodou náhod se tři roky po tomto verdiktu v nedalekém doupěti psa dinga podařilo nalézt kus oblečení. Znalci ho brzy identifikovali jako kus Azariina kabátku a odsouzená matka se dostala na svobodu. V následujících letech soud případ ještě několikrát otevřel, ale nikdy nedospěl k jasnému závěru. Umrtní list malé Azarie tak až do úterka uváděl neznámou příčinu smrti, až v úterý 12. června 2012 - po dlouhých 32 letech - ji soud definitivně zbavil podezření z vraždy děvčátka. (Dlee)

Reklama

Reklama