Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

johny89 

všechny recenze uživatele

Ultra divný film. Když dávám tři hvězdy, tak jedna je za výpravu a dvě za sympatickou a dobře zahranou postavu Zorby. Zbytek je naprosto o ničem. Vedlejší dějová linie s vdovou a uchylnými vesničany je totálně divná a nevysvětlená. Některé scény jsou naprosto zbytečné. Skoro mám pocit že tak polovina filmu. Absolutně nechápu proč je tento film takový kult. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Tohle je síla.Pan Quinn ukazuje cestu životem, kterou bychom snad měli jít všichni.Ale současně také jsou vidět nástrahy a následky.Ale to už k tomu patří.Ne naivní, ale řekněme nepopsaný spisovatel vletí po hlavě do čehosi, co neumí zpočátku uchopit, ale posléze se vyrovnává s vysokou škoulou života, kde je děkanem, asistentem i examinátorem Quinn.A dělá to sakra dobře.Jeden i druhý.Kolorit krétské vesnice, jednotlivých postaviček a také jejich mentality je velice silný. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi možná zdlouhavé, jelikož se zdánlivě nic neděje, avšak výkony obou hlavních protagonistů, nádherná hudba a hlavní hudební motiv, znázornění rigidity a někdy drsné krutosti venkovského života a hlavně atmosféra, geniální poselství a živelnost zmíněný nedostatek tak dalekosáhle přebíjí, že nelze hodnotit jinak než 5*. Řek Zorba je jedním z filmů, na které se nezapomíná! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od témy filmu je Grék Zorba kvalitný film hlavne vďaka tomu, že jeho 142 minút ubehne rýchlo ako rovnako dlhá letná prechádzka po preslnenom krétskom pobreží. Ako je krétska príroda krásna, tak sú mi jej obyvatelia mentálne vzdialení. Dávajú prednosť miestnym tradíciám a emóciám pred zdravým rozumom, vyznávajú princíp oko za oko, zub za zub a neskrývajú chamtivosť, čo režisér iba komentuje, ale nikdy priamo nekritizuje. Poohliadnutie sa za gréckou históriou, jej traumami, mentalitou a zvykmi, predovšetkým ale oslava života, ktorý musí vždy zvíťaziť nad smrťou. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama