Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mať nepodareného syna je možno jedno z najväčších nešťastí človeka. Alebo tak určite bolo na divokom západe. Kde sa totiž veci riešia štýlom oko za oko, zub za zub, tam sa dali očakávať väčšie ako malé straty na životoch. Osobne ma veľmi potešil slovenský dabing Dočolomanského a Kvietika, dokonca som si ich predstavoval v nejakej slovenskej verzii tohto klasického westernového príbehu a mám pocit, že by za Douglasom a Quinnom, čo sa týka charizmy, nijako nezaostávali. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Základ to má dostatečně nosný a dobrý, dokonce více než dobrý. Dva letití přátelé, kteří se vzájemně respektují, ale také dva muži, které tíha odpovědnosti k rodu chtě nechtě osudově staví proti sobě. Problém je, že ten základ není nijak rozvoden, schází tomu jakákoli tenze a celkově je to uhlazené více než co jiného a navíc s otravně nesednoucí hudbou. Prospěla by tomu "léčba spaghetti přístupem" a právě za špinavý, vyhrocený a více na psychologii stavící remake bych se vlastně vůbec nezlobil, protože potenciál v tom nesporně je. ()

Reklama

reich 

všechny recenze uživatele

Řadí se právem ke klasikám, co se týče westernového žánru. Bohužel je až moc přímočarý a jasný. Divák vcelku dobře odhadne děj. Co musím dát jako obrovské plus je zakončení filmu, to tvůrcům vyšlo na jedničku a diváka překvapí, ale jinak celý příběh by se dal pojmout trochu jinak. Předně nalezení sedla a určení vrahů manželky šerifa Morgana je až moc rychlé, mohlo tam být více pátrání a možná nějakou tu hospodskou rvačku ve městě. Hlavní dvojici zde ztvárňují Kirk Douglas jako šerif Morgan a Anthony Quinn, který hraje Craiga Beldena, oba svoje role ztvárňují dobře, ale Douglas v některých scénách působí dosti napjatě a až znuděně, zatímco Quinn podává solidní výkon od začátku až do konce. Celkově film není špatný, slušné čtyři hvězdičky si zaslouží. 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi bola chyba si kratko pred tymto pozriet western Lawman s podobnou zapletkou. Film o serifovi, ktory pride vymahat pravo do mestecka, ale pachatelia su zamoznymi obcanmi mesta, takze cele mestecko je na strane pachatelov. V Lawmanovi to bolo pojate ovela nejednoznacnejsie a dost sa relativizovalo, kto je vlastne kladny a kto zaporny hrdina. Tu je to podane klasicky. Postavy su ciernobiele. Serif je jednoznacne kladny, syncek zamozneho otca je ocividny parchant. Aspon jeho otec v podani Quinna je taka normalna postava u ktorej chapeme, ze chrani svojho nepodareneho syna. Najzaujimavejsou postavou je ale Linda, ktora ma blizko ku obidvom stranam a u nej nie je uplne jednoznacne ako sa zachová. Ostatne stranky filmu su len obycajny standard, ktory neurazi ale ani nenadchne. Sturges v ramci westernoveho zanru natocil ovela lepsie filmy. Vynecham Magnificent Seven, ktorych uz vsetci videli a spomeniem menej znamu pecku Gunfight at the O.K. Corral. Radsej si pozrite ju namiesto tohto. 6/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný a jednoduchý western. Zase je tu řeč o odplatě, co také jiného. K tomu je to v krásném westernovém prostředí. Exteriéry Amíci v tomto žánru prostě umí. Kirk Douglas je tu naprosto tragický hrdina, byť skvěle zahraný. Bavil jsem se u filmu od začátku do konce, přičemž začátek a konec je po filmařské stránce top, prostředek pak pomálu, ale intenzivně navyšuje napětí. Navíc musím říct, že Carolyn James, jakožto ženská stránka tohoto westernu, dokázala, že ve své době opravdu uměla hrát. Všiml jsem si, že ty ženské role jsou ve westernu spíš na škodu, u ní zde naopak. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)

Reklama

Reklama