Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

paascha 

všechny recenze uživatele

nečekaně zajímavá podívaná, která se vyloupla z jinak každodenně blbého televizního programu. Hlavní hrdina, nenápadný mužík, který na krátkých nožkách včas přihopne, otočí vás správným směrem, trochu popostrčí a najednou šup, houpete se na špagátu a říkáte si, kde se asi stala chyba:-))) Doporučuji ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

"....oni alespoň měli motiv! Zabíjeli z lásky, nenávisti...." Společenské vyhoštění kata bylo odjakživa na denním pořádku - kdysi byl katem vzdělaný člověk, který ovládal také spoustu věcí ohledně medicíny a lékařství vůbec...svým způsobem to bylo umění. Co jiného si zaslouží člověk, který zabil tolik milionů lidí(norimberský proces - i když teda zase historicky trochu jinak zobrazený) či pedofil nebo vrah? Líbilo se mi to zobrazení sílícího neklidu v ulicích Londýna či kde to přesněji bylo...Nejhorší pro kata muselo být rozhodně popravení jeho jediného přítele. A kdyby jen to - dokonce i jeho družka se s ním nebyla schopna o tom bavit a sama k němu z této stránky cítila odpor. Nikdo nikdy nemůže pochopit pocity člověka, který povahou zlý není a dělá tyto věci třebaže u nich v rodině to byla tradice či proto, že jinak více peněz nedokázal sehnat aby uživil sebe i rodinu apod. Mě tento film silně zaujal, ale trochu mi tam něco chybělo, ale opět děkuji perfektním anglickým filmařům a čest jejich umu - smekám pomyslný klobouk! "Plody mé zkušenosti měli tuto hořkou pachuť...Hrdelní trest z mého pohledu nedosáhl ničeho jiného než pomsty." Albert Pierrepoint,1974 ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Albert Pierrepoint nebol ani zďaleka jediným, no bez debaty bol najznámejším britským katom. Hoci to znie vzhľadom na jeho funkciu čudne, vyslúžil si obrovskú úctu a uznanie. Hovorilo sa, že je najrýchlejším a najzručnejším katom, akého kedy Veľká Británia mala. Po druhej svetovej vojne Alberta Pierrepointa často najímali na popravy vojnových zločincov. V novembri 1945 odcestoval do Nemecka, aby tam obesil jedenástich odsúdených a ďalších dvoch Nemcov, ktorí v Holandsku zavraždili pilota RAF. Nasledujúce štyri roky sa do Nemecka a Rakúska vrátil ešte dvadsaťpäťkrát a popravil dvesto vojnových beštií. Z toho 190 mužov a 10 žien. Podarilo sa mi zreprodukovať mena 184 popravených vojnových zločincov, išlo o zamestnancov jednotlivých koncentračných táborov. Veliteľov, zástupcov, lekárov, dozorcov, kapov z koncentračných táborov Osvienčin 21 popravených, Ravensbrück 16, Dachau 36, Mathausen 53, Flossenburg 22, Mühldorf 5, Bergen Belsen 13, Stutthof 11 popravených. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného profesionála s pevnými nervy i charakterem a navzdory náplni své práce i šlechetnou, soucitnou duší, cynici a lidé nevyrovnaní s chodem světa nemohli v oboru, a zároveň v soukromém životě, uspět, jak vyplynulo i z příběhu samotného, ve kterém jsem postrádala otázky spojené s justičními omyly a reakce na ně... Timothy Spall - který jistě neobsazuje místa ve dvacítce nejpřitažlivějších mužů světa podle časopisu People, ale umí zařvat jako lev, v očích má celý herecký index a snad nikdy jsem ho nezahlédla v marné roli - mě lehce přesvědčil o svých schopnostech být kýmkoliv, kým se mu jen zachce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Rekord měl 13 vteřin, pokud je někdo rychlejší, dejte vědět. Filmové zpracování pamětí Alberta "Mydláře" Pierrepointa (pověsil kolem 600 lidí, včetně 200 válelčných zločinců, dle filmu z Bergen-Belsenu) je převážně epickým dílem, i když jeho představy a zásady (teorie druhého a třetího obratle; nevinnost popravených/napravených, oddělení soukromé od úřední osoby; atp.) mohou být vodítkem k dalším úvahám. Přirovnání "posledního" kata k mechanikům od Ferrari (viz Gilmour93 ***) je již toho důsledkem. Pozn.: Kat po všech svých peripetiích (oslavách, zatracování, exekuci přítele...) považuje trest smrti za akt pomsty. V podstatě jde o naplnění "starozákonní boží vůle" oko za oko a zub za zub. Účelem toho je právě přetnout řetěz pomsty. Lidská spravedlnost ji však nedokáže uskutečnit. Kat si to možná uvědomuje právě v tomto smyslu, nicméně zkušeností měl dost. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama