Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Profesionál, se kterým by se snad člověk nebál ani viset. Ušlechtilý muž s respektem k živým i mrtvým ("Svůj hřích zaplatili, teď jsou nevinní"). Z obdivovaného kata nacistů se však najednou stává opovrhovaný vrah, protože zemí se šíří hnutí bojující proti trestu smrti. Najme si hospodu a věří, že bude žít dále v klidu. Dokud v cele pro odsouzené na smrt nespatří svého přítele. Obdiv tvůrcům a hlavně Timothy Spallovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj obesiť človeka je umenie, to nie je len tak! Všetko treba dôkladne prepočítať, aby náhodou ten zločinec netrpel. Remeslo ako každé iné dnes žiaľ už vymiera, uplatnenie sa dá hľadať už len tak v Iráne alebo Číne, málo kde sa dáva ešte oprátka. Inak zaujímavý film, kde sú aj archívne zábery z frankfurtského procesu o Osvienčime, nakoľko pán Pierrepoint medzi svojimi 608 obeťami popravil aj nacistickú beštiu - Irmu Grese. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

"....oni alespoň měli motiv! Zabíjeli z lásky, nenávisti...." Společenské vyhoštění kata bylo odjakživa na denním pořádku - kdysi byl katem vzdělaný člověk, který ovládal také spoustu věcí ohledně medicíny a lékařství vůbec...svým způsobem to bylo umění. Co jiného si zaslouží člověk, který zabil tolik milionů lidí(norimberský proces - i když teda zase historicky trochu jinak zobrazený) či pedofil nebo vrah? Líbilo se mi to zobrazení sílícího neklidu v ulicích Londýna či kde to přesněji bylo...Nejhorší pro kata muselo být rozhodně popravení jeho jediného přítele. A kdyby jen to - dokonce i jeho družka se s ním nebyla schopna o tom bavit a sama k němu z této stránky cítila odpor. Nikdo nikdy nemůže pochopit pocity člověka, který povahou zlý není a dělá tyto věci třebaže u nich v rodině to byla tradice či proto, že jinak více peněz nedokázal sehnat aby uživil sebe i rodinu apod. Mě tento film silně zaujal, ale trochu mi tam něco chybělo, ale opět děkuji perfektním anglickým filmařům a čest jejich umu - smekám pomyslný klobouk! "Plody mé zkušenosti měli tuto hořkou pachuť...Hrdelní trest z mého pohledu nedosáhl ničeho jiného než pomsty." Albert Pierrepoint,1974 ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Nedalo mi a v istých aspektoch mi Posledný kat pripomínal nášho ,,Spalovača mŕtvol" , ale to skôr príbuzným profesným ladením než hlbšími vzťahmi, ktoré by v nejakých súvislostiach oba filmy spájali. Kým ,,Spalovač" je tak trocha komédia, ,,Kat" je rýdza, dokonca skutočná dráma. Kým Kopfrkinglova profesionálna deformácia je nosnou časťou príbehu, očakávaný morálny konflikt prichádza v tomto filme až na záver, aby dal vecne a chladne pracujúcemu Pierrepointovi ľudský rozmer. Aj keď je netlačenie na city diváka sa môže javiť ako plus a vo svojej podstate film vyzdvihuje nad námetovo podobné tituly, chýbala mi väčšia angažovanosť rutinérskej réžie. Vizuálne striedmy, takmer až televízny dojem snímky, povyšuje ako tu už nespočetne krát padlo Spall v hlavnej úlohe. Človeku sa až nechce veriť, že Pierrepoint vykonal len 608 rozsudkov smrti, zvlášť po - vo filme takmer baletne podanej - scéne popráv nacistických zločincov, pod ktorými sa len za jeden deň otvorilo šibeničné prepadlisko 47 krát. (499. hodnotenie, 56. komentár k filmu) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku hodne zajimavy drama s fakt nevsednim pribehem. Bohuzel je to tak nak furt dokola to samy, kat zacne popravovat a popravuje a popravuje a popravuje (a jelikoz nejsme ve stredoveku, ale v 20. stoleti, popravuje obesenim bez nejakejch zbytecnejch kecu) a tak jediny, co se tu vlastne deje, je, ze hlavni predstavitel jezdi do ruznejch veznic a mezi tim se bavi s manzelkou nebo prateli a to, co bylo ze zacatku zajimavy, se zvrtne v tezkej stereotyp. Nastesti je ale film solidne natocenej a Spall v hlavni roli dostatecne charismatickej a zaroven civilni, proste zadny sadisticky hovado, ale normalni chlapek, kterej muze bydlet vedle vas a bere popravovani proste jako praci, takze to nudit nezacne. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama