Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

havLord odpad!

všechny recenze uživatele

Tak mě bývalý budoucí prezident USA přesvědčil a ode pozítří převádim žabičky přes D11 a poutám se ke stromum... ne, vážně... příští pondělí jedu na LANku, takže si tam s sebou beru kolo, montuju ho na generátor a elektřinu si vyrábim sám. Pot budu zadržovat, abych výpary neznečišťoval životní prostředí. Nebudu dýchat, abych neprodukoval CO2. Ne, vážně... Big Gay Al má jedinou pravdu v tom, že iniciativa je na vás. Jestli se má něco změnit, tak jediný, kdo s tím může něco dělat, jste vy. Takže, vy hovádka, ode dneška se postíte. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý pohled na globální oteplování očima muže, který přešel od reportéra z Vietnamské války, přes senátora až po viceprezidenta a stal se, jak sám říká, "bývalým budoucím prezidentem USA". Muže, který se ekologií zabývá už víc jak třicet let a v tomto směru patří k největším hybatelům americké politiky. Muže, který napsal velké množství ekologických knížek, jehož film byl oceněn Oscarem pro nejlepší dokument roku 2007. Muže, který byl letos nominován na Nobelovu cenu míru a který se bude pokoušet bojovat s následky globálního teplování už letos v červenci v rámci celosvětové sítě koncertů Live Earth. Ale nemusíte si ani tohle uvědomovat, stačí se podívat na film a Al Gore (vzhledem k tomu, že je vynikající řečník) vás naprosto přenese do jiného světa. Vidíte jeho film a rázem máte pocit, že můžete změnit svět, a co je důležitější: máte chuť to udělat. Ano, pojem globální oteplování všichni znají, všichni si to pamatují z nějakých těch komunistických dokumentů, co nám čas od času pouštěli (pouštějí) ve škole, ale Gore je první člověk, kterému se k problému podařilo postavit skutečně zábavnou cestou. Je neuvěřitelně charismatický, uvolněný a neseriózní, nesnaží se do vás za každou cenu narvat spoustu čísel, naopak celý dokument proloží řadou komiksových minivideí a vtipů na celý problém globálního oteplování. Také celkem netypicky hovoří právě k Američanům jako lidem, kteří mají globální oteplování na svědomí. Na jednoho z nich a ryze americký film celkem netypické. Dodnes jsem jeho Nepříjemnou pravdu viděla třikrát a ani jednou jsem ji nemohla před koncem jen tak odložit. Možná dokument není nijak zvlášť akční a napínavý, ale skutečně vás donutí alespoň na chvíli přemýšlet nad daným problémem. A je mi úplně jedno, že Gore ve filmu prezentuje i svůj osobní život, protože naproti všem předpokladům se do prezidentských voleb nijak nežene. Říkám si, jestli to ale není i trochu škoda... ()

Reklama

fleker 

všechny recenze uživatele

neska rano sem vstal..a kdyz sem se nadech...zdalo se mi jako kdyby Země ztratila kus kysliku....je to hrozny ja vim....mozna tomu nekdo zvas nebude verit..ale ja sem na takovyhle veci obzvlast citlivej..jako trebakdyz najdu v polivce babiccin vlas....nebo deduv chlup z nosu....ponevac babka nedavno cvicila na gumovym balonu co dostala k vanocum a vykloubila si rameno.....tak ted ma ruku zafacovanou a vari deda....babka mi to vsechno licila...jak nemohla najit ruku....a jak se nemohla ani hnout.....akorat sotva dosahla na topeni tou zdravou rukou...tak na nej trikrat zabusila...jako aby dedek pribeh....ten byl ale zrovna v kotelne.....a kdyz babka busila na topeni...myslel si...jako ze babka naznacuje ze je to malo....tak misto aby sel napomoc....prilozil do kamen.....babka este asi ctvrt hodiny prerusone busila...dedek taky este asi trikrat prilozil.......noa nakonec vsechno dobre dopadlo...takze jak povidam.....tydle planete dochazi kyslik...ja to vim...ja to cejtim...tak prestante se chvili starat kazdej sam vo sebe...a podte na chvili zadrzet dech.....aspon tak na patnact minut.....nebo ho uplne vycerpame a chcipnem tady... A NEPODVADET! ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tomuhle dokumentu se snad ani nedá nic vytknout. Bývalý budoucí prezident USA zde prezentuje fakta, ať už ta vědecky doložená nebo i ta na první pohled každému zřejmá, v podstatě ve správných a takřka nezkreslujících souvislostech. Navíc je to všechno podáno velmi srozumitelnou formou. Al Gore prostě znovu dokazuje, že není žádný uspávač hadů a umí oslovit širokou veřejnost. 90% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Poutavá přednáška Ala Gora na téma globálního oteplování. Skvělý řečník provází live audience tuny faktů, keré jsou zapracovány do interaktivní prezentace. Do toho Davis Guggenheim prostříhává šoty na daná témata, což z dokumentaristického hlediska působí opravdu vyspěle. I přes to, že Gore místy naprosto tendenčně a jednostranně zneužívá faktů, které se mu zrovna hodí do krámku, je jasné, že je (na světě) něco špatně. Moc se mi líbil závěr, kdy Gore nezůstal pouze u suchého konstatování, že je všecko na hovno, ale přichází i s optimistickým tvrzením, že není všcko ztraceno a že by lidstvo i při minimální snaze a minimální úpravě svých životních návyků mohlo změnit hodně. Moc pěkný dokument, který sice svět nezmění, ale je oprávněně vztyčených ukazováčkem. Dá se doporučit! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Al Gore sa venuje ekológii už 20 rokov a samozrejme tieto poznatky využil aj v dokumente. (Greenpeacak)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama