Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý příběh s poměrně slušným potenciálem, ale něco navíc tomu prostě chybí. Nemůžu si pomoct, ale vždycky se mi zdvojnásobí tep, když je v nějakém filmu znázorněna moc církve a jakých zvěrstev a nespravedlností se dopouští na nevinných obětech. Dějově je to ale poměrně dobré a koukatelné. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Asi to není film úplně pro každého, nicméně jde o docela věrohodně natočený snímek s parádní dobovou atmosvérou, který v člověku otevře ony již stokrát omílané otázky o tom jak si církev vůbec může dovolit něco lidem kázat či chtít po našem státu nějaké navrácení těžce nadhodnocených majetků, které v minulosti sama nakradla, či jí dokonce vůbec nikdy nepatřily a to vše po tom co sama v minulosti prostřednictvím svaté inkvizice a jejími zmanipulovanými procesy dlouhou dobu předváděla... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Věrohodný film, až na to, že mi pěkně ke konci zkazil náladu. Nijak ho nechci hanit, příběh je velice zajímavý až na to, že pozitivních chvilek byste spočítali na prstech jedné ruky. Jednoduše řečeno celý film je tak smutný a chybí mu do dokonalosti víc temnější prostředí aby byl ještě smutnější a mě dokázal přivést do rozpaků. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

I když souhlasím s výtkami ve zde psaných komentářích o nepropracovaném ději i příliš mnoha postavách, které se v příběhu objevují a ztrácejí, aniž by se člověk dozvěděl, jak to s tím či oním dopadlo, za závěr jsem přidala jednu hvězdičku, protože příběh ukázal, že nic v životě není zadarmo a na to, aby někdo mohl přežít, musí jiný něco obětovat. V životě ne vždy třeba život samotný ale musí. Několik poprav stětím mi teda málem způsobilo psychickou újmu, ač vím, že stětí mečem je jeden z nejčestnějších způsobů popravy, přesto vzhledem k oblíbeným historickým postavám ve mně vzbuzuje mrazení, skoro jako Fridrich II. Štaufský v papežském Římě. Hm, to jsem trochu odbočila, ale ne moc daleko, opět se ukázalo, že spojení středoevropských Habsburků se španělskou dynastií přes Janu Kastilskou (zv. Šílenou) bylo nešťastné a znamenalo, že španělská inkvizice mohla působit na místech, na nichž by se jí za jiných okolností nedostávalo až zas tak snadno. O pronásledování novokřtěnců v německých zemích jsem četla, nyní si ho již dovedu, bohužel, i představit. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

I pravil arcibiskup: "Proč jste ho neupálili? Je to kacíř... je chladno, zahřálo by nás to". To mi připomělo odporně pragmatický cynismus některých nacistických či komunistických pohlavárů. Asi není divu; ona středověká církev byla do určité míry spolkem totalitaristických fanatiků, který měl s původními křesťanskými ideály pramálo společného. Tady to je vykresleno na honu na příznivce jednoho z reformních křídel, kteří nesouznili s jedinou správnou ideologií doby. "Každý, kdo poskytne přístřeší anabaptistům, bude popraven; udání anabaptisty bude odměněno"... STB hadr. A když budete hodně zlobit, možná přijde i gestapo, tedy pardon, španělská inkvizice. Brutální režimy 20. století měly kde čerpat inspiraci. Poněkud komické je, že komunisti si sami tuhle paralelu dobře uvědomovali a proto byly filmy s podobnou tématikou zakázány. Co se týče Popravčího, tak zpracování bohužel pokulhává za zajímavým námětem, takže jsem se bohužel docela nudil. Proto jen 3*. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama