Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, film zpočátku trochu kulhal, ale v druhé polovině začal být zábavný. Musel jsem si zvyknout na tempo a způsob vyprávění, pak mne to začalo teprve bavit. Trochu mi to tématicky připomnělo Ukradené Vánoce, tohle je ovšem daleko lepší. Závěrečná Smrťákova moudra mne několikrát velmi pobavila a přidala tak čtvrtou hvězdičku. Příjemně strávené pohádkové nedělní odpoledne...75% ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Stejně jako filmy o Harrym Pottrovi vás dokážou vtáhnout do děje a uchvátit, tak se tomu daří i u zfilmovaných děl od Terryho a to jde pouze o televizní verzi, což jim jen přidává na hodnotě. Už vrabci na střeše si cvrdlikali, že Otec prasátek je lepší, než Barva kouzel. Já musím oponovat. Oba dva filmy se mi strašně líbili, ale přece jenom tady Barva kouzel mě zaujala ještě o špetku víc, zejména díky Mrakoplašovi a dvoukvítkvi. Zde se mi opět libíl SMRŤ a pak Zuzka, ostatní postavy byly už víceméně v normálu. Co se týče Čas-na-čaje, tak ten byl opravdu odporný a trochu mi připomínal Barneyho z HIMYM :-) Zkrátka super film, doporučuji hlavně nečtenářům Terryho!!! ()

Reklama

nithiel 

všechny recenze uživatele

Než jsem viděl tento film, myslel jsem si, že pratchetovy knihy jsou nezfilmovatelné, jako u většiny takovýchto předpokladů se ukázalo, že jsem se mýlil. Do filmu se dostalo vše, co mohlo. Zuzana Stohelitská je přesně tak oslnivá, jak jsem si ji představoval, 4asnačaj dokonce ještě podivnější než na stránkách knihy a Smrť opravdu zvládá mluvit kapitálkami :o)) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší filmové zpracování perfektních knih mého oblíbeného autora Terryho Pratchetta. Skvělý výběr herců a dostatečná délka pomohly přenést Otce prasátek, tak abych si ho užila téměř jako knihu. A Marc Warren je v roli mistra Časnačaje (čti Ča-snač-aj) zkrátka neodolatelný. Jednoznačně úspěch. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)

Reklama

Reklama