Reklama

Reklama

Brilantní plán

  • Velká Británie Flawless (více)
Trailer

On měl plán, ona zase motiv... Londýn, počátek 60. let. Laura Quinnová je zaměstnaná u společnosti London Diamond Corporation, zabývající se obchodem s diamanty. Schopná a inteligentní manažerka je však v prostředí, v němž dominují muži, opakovaně přehlížena při obsazování vedoucích funkcí, které dostávají její často méně schopní mužští kolegové. A Její trpělivost je pomalu u konce. Když se seznámí s nočním uklízečem Hobbsem, který by si rád obstaral poněkud štědřejší penzi, společně vymyslí plán na krádež několika cenných diamantů. Vykutálený pan Hobbs však s Laurou nehraje se zcela otevřenými kartami... Britský režisér Michael Radford natočil promyšlený kriminální thriller s několika překvapivými dějovými zvraty. Ústřední dvojici lupičů ztvárnili Demi Mooreová a Michael Caine. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Malý a nenápadný film, který musí v našich končinách zapadnout ve vysílání do tak pozdní hodiny, že o něm stejně skoro nikdo není. Bylo by nefér stěžovat si tu na známý fakt, že naše televize jakýkoliv slušnější/zajímavější/málo známý film zasunou do takových vysílacích časů, že mám chuť dojet do Práglu a nakopat jim zadky. Bohužel se to nevyhlo ani Brilantnímu plánu, který by si zasloužil pozornost daleko větší a to hned z několika důvodů. 1) Děj filmu funguje a nezadrhává se. Film neztrácí tempo a nabízí i dokonce několik napínavých momentů. Možná zde nejde o krádež "lupičů gentlemanů" jak to známe z Dannyho parťáků, ovšem to neznamená, že by byla o něco méně působivá. 2) Herecké obsazení bere dech. Všemu vévodí Michael Caine s výrazem hráče pokeru, následuje Demi Moore, která je podle mého názoru čím starší, tím lepší. Lambert Wilson je zajímavý, ale nejlepší třešnička na závěr je bezpochyby Nathaniel Parker. Opravdu bych ho chtěla vidět v nějaké velké dramatické roli, protože i tak jsem ho v každé jeho scéně hypnotizovala pohledem. Film má opravdu své tempo, ale pokud to přijmete, nebudete po jeho skončení nespokojení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V něčem ten film připomíná produkci klasických britských kriminálních komedií z 50. a 60. let. Sympatický snímek se solidním scénářem a vynikajícím stařičkým Michaelem Cainem, kde mi špičkový dojem kalí snad jen Demi Moore v hlavní ženské roli, kterou skutečně nemusím a považuju ji za průměrnou herečku. Tak jako 19. století mělo jako svého anděla pomsty hraběte Monte Christo, tak má Michael Radford svého uklízeče Hobbse, který - ač těsně před důchodem - dokáže přivést k zoufalství mocnou světovou korporaci i s početnou ochrankou a vynikajícími právníky. Protože scénář považuju za to nejdůležitější při hodnocení filmů, přikláním se kvysokému hodnocení. Ve své podstatě jednoduchý plán, který se obejde bez nejrůznějších hi-tech serepetiček a přitom dokonale funguje. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Švýcaři používají jeho tep k seřízení svých hodinek." A já používám Brilantní plán k občasnému zlepšení své nálady. Není to sice žádná geniální loupežničina, ale zato poměrně vytrvale blafuje a to mě baví. Zejména ve chvíli, kdy se světové zásoby diamantů vypařily a management se jedinečně pokouší nepanikařit. A jestli skutečně trvá 40 let utratit 100,000.000 liber, tak už bych s tím měl začít, abych se v důchodu neztrhal. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Emancipace může mít dost podob. Když si se ženskou dlouho vytírají chlapi zadek, tak se naštve a při první příležitosti jim to vrátí. Laura Quinová přes veškerou snahu v práci profesně nepostupuje a přes její nesporné schopnosti jí vždycky nějaký chlap předběhne. Když za ní přijde místní uklízeč, že by jako mohli ukrást nějaké diamanty ze sejfu, moc práce mu nedá, aby ji přemluvil ke spolupráci. A pak se rozjede vyšetřování, nervy, dramata. Demi Moore dokazuje, že nepatří do starého železa a s takovým veteránem jako je Michael Caine ještě dokáže vystřihnout slušnej biják. Není to ani tak o napětí a tempu, jako spíš o psychologii postav, strachu, touhách a lidech obecně. V každém případě s potěšujícím výsledkem. 70% ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Diamanty jsou věčné, stejně jako filmy o nich. Zejména v poslední době je toto téma opět hojně živeno, za sebe navíc můžu říct, že většina "diamantových" filmů, jež jsem v poslední době viděl, nebyla vůbec špatná. Proto jsem rád, že ani Flawless tuto soukromou "tradici" nijak nepoškodil, možná právě naopak. Demi Moore je v šedesátých letech, době nadvlády mužů, první ženská manažerka největší diamantové firmy světa London Diamond Corporation. Změna v její úspěšné kariéře však znamená že se sitace obrací, a ona se tak ocitá na opačné straně barikády této korporace. Flawless zdobí propracovaný a napínavý děj, ve kterém samotný divák dlouhou dobu neví, na čem je, což dokáži vždy u filmu ocenit. Herecké duo Demi Moore - Michael Caine spolupracuje více neí dobře a i když dostává prostor spíše první jmenovaná, oba si užijí velkou a dobře zahranou roli. Režisér Michael Radford sice sem tam klopýtá a náročná detektivní zápletka mu uniká mezi rukama, ale není to zdaleka nic hrozného. Vytvořil tak napínavý, detektivní příběh, postavený na zajímavém příběhu, za což jeho "dítko" zasluhuje čtyři hvězdy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama