Reklama

Reklama

Vášeň a cit

  • Velká Británie Becoming Jane (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány. Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem (James McAvoy). Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham (Maggie Smith), vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi? Díky filmu Becoming Jane můžeme zjistit, že mezi Rozumem a citem a Pýchou a předsudkem se odehrál opravdový životní příběh… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (230)

Jinny 

všechny recenze uživatele

To, že tvůrci hodně čerpali z romanové Pýchy a předsudku, by vůbec nevadilo, protože Jane Austenová samozřejmě nenacházela inspiraci jenom ve svojí mysli. Problém je, že filmová Jane Austenová je daleko nevýraznější než její hrdinky. Nijak nepomáhá ani nenápaditá režie a vizuální zpracování. Hathawayová a McAvoy sice jako pár nepůsobí špatně, ale jejich sblížení přijde bez jakékoliv přípravy a na austenovský příběh moc přímočaře. Na úrovni emocí tahle love story nejspíš příliš diváků oslovit nedokáže. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

No tak samozrejme, že je povinnosť pozrieť si tento film, pre takú fanúšičku Jane Austen akou som ja. Ale tiež je samozrejmosťou uznať, že to nemá ani na jeden jej príbeh a o to sa snáď tento film ani nesnaží. Nemám rada Anne Hathaway, ale spolu s James-om McAvoy-om im to iskrilo a bolo to tak pekne reálne. Nie však lepšie ako 3 hviezdičky, pre mňa nie :-) ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Vášeň a cit není ani náhodou druhá Pýcha a předsudek, jakože bezkrevná Jane Austen má daleko do neodolatelné Elizabeth Bennet. Anne Hathaway má rozkošnou pusinku, ale to je asi tak vše, co zaujme na její postavě upjaté slečny ze strádající venkovské rodiny a budoucí spisovatelky, která najednou podlehne kouzlu městského štramáka (minimálně od Penelope je jasné, že Jamesi McAvoyovi nechybí charisma a je jen škoda, že proti sobě nemá vyrovnaný protějšek a za zády lepšího scénáristu). Vášnivý milostný příběh? Ale houby. Pouze tuctová červená knihovna z konce 17. století. Navíc, kdo si něco přečetl o skutečné Jane Austen, ten ví, jak tohle ve filmu nepřesvědčivé milostné vzplanutí dopadne a při natahované poslední třetině se o to více bude nudit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podle románů Jane Austenové mám moc ráda i když ne všechny jsou stejně zdařilé. Tento je po stránce dobové výpravy, hudebního doprovodu, kostýmů i hereckých výkonů velmi působivý. Snímek o životě oblíbené autorky se mi líbil už proto, že o jejím životě toho není moc známo. Mohl se takto odehrát, ale ani nemusel. Psala anonymně, autorství knih potvrdil až po její smrti bratr a existuje pouze jeden její portrét, který nakreslila spisovatelčina sestra. Zřejmě to byla žena sice dosti přemýšlivá, ale i uzavřená a její život probíhal bez dramatických zvratů. Pokud čerpala inspiraci k napsání románů ze svého osobního života, nelze se divit, že se jim její životopisný film podobá. Všechny její příběhy mají podobné zázemí venkovské fary a jsou velmi komorní. Tento snímek nelze srovnávat s filmy Pýcha a předsudek a Rozum a cit, protože ty měly skvělou předlohu v autorčině díle. Určitě by byl film dokonalejší, kdyby si spisovatelka napsala román svého života sama. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pro mě krása. Anne Hathaway od dob, kdy si sepisovala "Deník princezny" značně vyspěla a přitom neztratila nic ze svého roztomilého, dívčího půvabu. Nyní začala sepisovat opět, tentokráte jako samotná velikánka literatury, Jane Austen. James McAvoy je zde (opět:) naprosto neodolatelně krásný a šarmantní, k čemuž výrazně dopomáhají jeho dobové šaty. Scénář i dialogy mě překvapily. Čekala jsem nějakou patosovitou limonádu, jak zde spousta píše, ale té jsem dostala jen minimum. Naopak mi scénář, citové a intelektuální rozmluvy a projevy přišly nenucené, příjemné a ze strany Jane žensky citlivé, aniž by spadaly do kýče. Potěšila reinkarnace Kurta Cobaina v podobě Joe Andersona, jen škoda, že zde neměl více prostoru. Dostala mě scéna, kdy se Jane a Tome setkají v knihovně, moment, kdy jí začne číst z knihy, je úchvatný. To dusno mezi nimi je omamné:) Anne a James k sobě skvěle pasují a jiskření mezi nimi je velmi svůdné:) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • James McAvoy musel kvůli své výšce 1,74 metru po dobu celého natáčení nosit boty s vysokou podrážkou, aby nebyl menší než o 3 centimetry vyšší Anne Hathaway. (ufooonek)
  • Většina filmu se točila v Irsku. Jenom dva záběry jsou z Anglie. (duklak2)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Reklama

Reklama