Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (546)

Fr 

všechny recenze uživatele

Mám pro tebe návrh Terry…. Co mám rád na filmech s J.Stathamem je jednoduchost a údernost úvodní části. Bez zbytečnýho vykecávání se dostáváme k jádru děje. Jedná se o loupež, což znamená sehnání informací a kompliců. Prostě jako vždycky. Ale Dannyho parťáky nečekejte, samotná loupež je jen dlouhou předehrou tomu zajímavému, jenž přichází zhruba po 70 minutách. A sice: kdo všechno po ,,nich“ jde! A právě v tyto okamžiky jsou důvodem, proč se na tento film podívat. A (zřejmě) vůbec není důležité, že částka kterou si odnesli, byla větší než u Velké vlakové loupeže! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Princezna Margaret si odjela odfrknout do Karibiku a královská rodina, potažmo hoši z pětky a šestky, mají rázem v bankovní schránce 118 menší problém ohrožující čest a zájmy koruny.. Heist film překlopující se ve druhé polovině do krimi thrilleru s politickým pozadím bude nejspíš jen velmi volně založen na skutečné události, přesto vás toto svižné retro hravě čapne. Překvapilo mě, jak kladiváři z West Hamu dlouho čekají na pohár a také akční umírněnost J.Stathama, jenž vybrakoval Bodiemu šatní skříň a s výjimkou nesportovního skopání H.Poirota sužovaného ledvinovými kameny a pár rozdaných hlaviček se drží při zdi. ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Po Americkém gangsterovi se tu opět objevila solidní kriminálka, která sice na výše zmíněného staršího bratříčka kvalitativně nemá, ale i tak se jedná o poctivě odvedený kus filmařiny. The Bank Job je klasický krimi thriller pojednávající o jedné bankovní loupeži, lupu, ve kterém nejde jen o peníze, ale i o fotografie, jejichž zveřejnění by mělo za následek vyprázdnění některých křesel ve vysokých politických kruzích. Dovolím si ještě připomenout, že je příběh založený na skutečných událostech, nečekejte ale prachobyčejnou rekonstrukci událostí, tvůrci se nezdržují žádným velkým politikařením a místo toho natočili prakticky klasický heist-movie v první půli, který se po provedení loupeže změní v kriminální thriller ne nepodobný francouzským kriminálkám 70. let (například Tři muži na zabití s Alainem Delonem), čemuž výrazně napomáhá perfektní atmosféra a vůbec celková "sedmdesátková" stylizace. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, ale spíše bylo než nebylo, za mnoha a mnoha západními státy leželo jedno ostrovní království. V něm žil byl taťka Terry, co se životem protloukal jak se dalo. A to až do chvíle, kdy mu do klína podezřele lehce spadla náramně vypadající prácička... Jenže jak milé děti moc dobře víte, tak s bílými koňmi hrozí ta ošemetná věc, že i oni se mohou splašit a pak se teda dějou věci. Zvlášť, když si to nastrčená bílá herka ve Stathamově zarputilém podání cválá ve stopách skutečného zločinu (jakkoli tak volně až spíše rovnou vycucaně z prstu). Vypadá to na dalšího tuctového zástupce nekonečné řady lupičáren střižených dle stejného, a léty dobře prověřeného, mustru. Jenže Donaldson na to jde od lesa, respektive od banky. Loupež samotná není to oč tu kráčí. Ony vůbec jsou veškeré zlodějské trumfy vytaženy již v první polovině filmu, aby se v té druhé vše mohlo soustředit na to nejzajímavější. Totiž na postavy. Jejich obsazení je bez sebemenších výhrad. Nehodlám vyzdvihovat Stathama, který konečně dostal pořádnou roli, protože je jen jedním kolečkem v perfektně namazeném soukolí. Zmínil bych pouze Saffron Burrows. Od její postavy chlapy těžko odtrhnou zrakové ústrojí. Přičteme-li její sex appeal, jiskřivé charisma a herecké schopnosti, tak zjistíme, že jí současné hollywoodské okrasné slípky nesahají ani po nechty u nohou. Styl a atmosféra londýnských sedmdesátek snad ani nešla lépe vystihnout. Zbožňuji tyhle černé koně co si to odnikud přiklusají a přivážejí s sebou prvotřídní zážitek. The Bank Job takovým filmem je a se vší parádou. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Asi v první půl hodinovce jsem si říkal, že mě čeká mučednický film. Začátek o ničem, vůbec mě to nebralo, ale po vykradení banky film chytne správný náboj a je zde promotaný řetězec mnoha událostí se stoupajícím drivem a najednou události z první půl hodinky začali dávat smysl. Po závěru jsem si řekl paráda, nebýt vyčerpávajícího začátku, tak by film na mě udělal větší dojem, ale i přes tento velký nedostatek Roger Donaldson, herci a scénář dokázali film vytáhnout nad průměr, mé hodnocení 3,5 hvězdičky... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Při loupeži v roce 1971 měly podle oficiálních informací zmizet věci přibližně v hodnotě 500 tisíc liber, což je částka, která dnes odpovídá zhruba pěti milionům stejné měny. O 500.000 liber se také mluví uprostřed filmu, když o krádeži informují v rádiu, postavy lupičů se ale částce smějí a sami odhadují lup na (shodou okolností právě) pět milionů liber. V závěrečných titulcích se pak tvrdí, že "podle odhadů" zmizely věci za 4 miliony liber (bez upřesnění, zda tehdejší nebo dnešní hodnoty) a případ je porovnáván s takzvanou Velkou vlakovou loupeží. Při té ale podle oficiálních informací zmizelo více než 2 a půl milionu TEHDEJŠÍCH liber (přes 40 milionů v přepočtu na současnou měnu). Jinými slovy, informace v závěrečných titulcích o "trumfnutí" Velké vlakové loupeže je také pouze nepotvrzenou spekulací. (curfew77)
  • K bankovní loupeži v londýnské bance Lloyds Bank v ulici Baker Street skutečně došlo v září 1971. Stejně tak je skutečností, že radioamatér tehdy náhodně zachytil vysílačkovou komunikaci lupičů a předal informaci policii, která ji ale nedokázala včas vytěžit. Pravdou je i to, že se případ údajně po několika dnech poněkud vytratil ze stránek novin a pachatelé přepadení dodnes nebyli odhaleni. Vše ostatní ve filmu je ale čirá spekulace. (curfew77)
  • Více než 100 obětí loupeže odmítlo vypovědět, co se v jejich bezpečnostních schránkách ukrývalo. (hendrich6)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno