Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (546)

petero 

všechny recenze uživatele

Príjemná oldschoolovka na jedno pozretie. Statham po dlhom čase v uveriteľnom príbehu skúseného remeselníka Donaldsona opäť dokazuje že charizmy má na rozdávanie i v skutočnom príbehu, ktorý síce nie je ničím výnimočný ale spoľahlivo pobaví hlavne keď sa príde na to čo sa týmto amatérom podarilo dokázať :-D. Takéto skutočné príbehy by sa proste mali točiť častejšie. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Poctivá sedmdesátka z časů kotlet, zvonáčů a drsných týpků. Ošuntělý britský feeling, bourák Jason a sexbomba Saffron ve filmu, který sice jede tak nějak na neutrál, ale rozhodně z kopce, takže cestou nabírá rychlost a nakonec dožene i největší heist klasiky. Rozhodně stojí za pokus, už jen proto, že díky té stylizaci a poctivé filmařině si budete vážně připadat jako byste se vrátili v čase. Na Ritchieho klasiky sice zkušený rutinér Donaldson nesáhnul, ale i po kladných recenzích jsem to čekal trochu slabší. Za tenhle artikl se londýnská galérka rozhodně stydět nemusí. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Po delší době zase jedna solidní kriminálka, z které přímo čiší 70. léta. Thriller založený na skutečné události, kdy si tajná policie "objednala" vykradení banky, aby získala materiál kompromitující princeznu Margaret a zároveň jim to umožnilo zatknou "vůdce" černochů Michaela X. Jason Statham po spíše průměrných kouscí zazářil a jeho drsňácké vzezření dodává hlavní postavě to správné charisma. Přítomnost sexbomby Saffron Burrows oceňuji spíše jako příjemné zpestření než pro její herecké kvality. Pro mě bezesporu to nejlepší co zatím Roger Donaldson zplodil. Druhá polovina filmu je vynikající a i těch 5 hvězdiček by zasloužila, ale první mě příliš nenadchla, takže slušné 4 hvězdičky...... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, ale spíše bylo než nebylo, za mnoha a mnoha západními státy leželo jedno ostrovní království. V něm žil byl taťka Terry, co se životem protloukal jak se dalo. A to až do chvíle, kdy mu do klína podezřele lehce spadla náramně vypadající prácička... Jenže jak milé děti moc dobře víte, tak s bílými koňmi hrozí ta ošemetná věc, že i oni se mohou splašit a pak se teda dějou věci. Zvlášť, když si to nastrčená bílá herka ve Stathamově zarputilém podání cválá ve stopách skutečného zločinu (jakkoli tak volně až spíše rovnou vycucaně z prstu). Vypadá to na dalšího tuctového zástupce nekonečné řady lupičáren střižených dle stejného, a léty dobře prověřeného, mustru. Jenže Donaldson na to jde od lesa, respektive od banky. Loupež samotná není to oč tu kráčí. Ony vůbec jsou veškeré zlodějské trumfy vytaženy již v první polovině filmu, aby se v té druhé vše mohlo soustředit na to nejzajímavější. Totiž na postavy. Jejich obsazení je bez sebemenších výhrad. Nehodlám vyzdvihovat Stathama, který konečně dostal pořádnou roli, protože je jen jedním kolečkem v perfektně namazeném soukolí. Zmínil bych pouze Saffron Burrows. Od její postavy chlapy těžko odtrhnou zrakové ústrojí. Přičteme-li její sex appeal, jiskřivé charisma a herecké schopnosti, tak zjistíme, že jí současné hollywoodské okrasné slípky nesahají ani po nechty u nohou. Styl a atmosféra londýnských sedmdesátek snad ani nešla lépe vystihnout. Zbožňuji tyhle černé koně co si to odnikud přiklusají a přivážejí s sebou prvotřídní zážitek. The Bank Job takovým filmem je a se vší parádou. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pochvaly hodná čistá prácička inšpirovaná skutočnými udalosťami. Na pohľad oldschool, zápletka divácky funguje, tempo od začiatku pekne z ostra, od polky prúdi ešte intenzívnejšie, herecky obstojne zvládnuté. Ľúbostná aférka drsňáka Terryho a zvodnej Martine zbytočné klišé a celé by sa to bez toho hravo zaobišlo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Princezna Margaret (1930-2002), dcera prince Alberta (vévody z Yorku) a Lady Elizabeth Bowes-Lyon, skutečně byla v šedesátých a sedmdesátých letech velmi kontroverzní členkou britské královské rodiny. Hovoří se o tom, že měla poměr mimo jiné s frontmanem kapely Rolling Stones Mickem Jaggerem, hercem Petrem Sellersem či s vnukem někdejšího britského premiéra Robinem Douglas-Homem. Její vazba na spekulace kolem loupeže se sice přímo nabízí, jde však čistě o dohady. (curfew77)
  • Hodinky, které Terry Leather (Jason Statham) ve filmu nosí, jsou značky Tag Heuer, model Monaco. (kwaicheng)
  • Při loupeži v roce 1971 měly podle oficiálních informací zmizet věci přibližně v hodnotě 500 tisíc liber, což je částka, která dnes odpovídá zhruba pěti milionům stejné měny. O 500.000 liber se také mluví uprostřed filmu, když o krádeži informují v rádiu, postavy lupičů se ale částce smějí a sami odhadují lup na (shodou okolností právě) pět milionů liber. V závěrečných titulcích se pak tvrdí, že "podle odhadů" zmizely věci za 4 miliony liber (bez upřesnění, zda tehdejší nebo dnešní hodnoty) a případ je porovnáván s takzvanou Velkou vlakovou loupeží. Při té ale podle oficiálních informací zmizelo více než 2 a půl milionu TEHDEJŠÍCH liber (přes 40 milionů v přepočtu na současnou měnu). Jinými slovy, informace v závěrečných titulcích o "trumfnutí" Velké vlakové loupeže je také pouze nepotvrzenou spekulací. (curfew77)

Reklama

Reklama