Reklama

Reklama

Nezvaný host

  • Česko Návštěvník (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Walter Vale (Richard Jenkins) je stárnoucím univerzitním profesorem, jehož život je pomalu konzervován v letitém stereotypu. Tento stereotyp se začíná měnit teprve ve chvíli, kde se Walter náhodně setkává s mladým Syřanem Tarekem (Haaz Sleiman). Tarek, sám skvělý bubeník, překvapí jednoho dne Waltera zkoušejícího hrát na jeho africký buben džembe a nevědomky jej tím vyzve na cestu k nalezení netušeného rozměru jeho vlastní osobnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (277)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hezky naaranžované sociální dojeníčko. McCarthy naštěstí do bubnu melodramatu bije s citem a postavy jsou milé, přirostou vám k srdci... Trochu mi u těchto filmů vadí jejich naivní humanismus a angažovanost (ne z principu, ale proto, že s divákem citově manipulují, aby ho dostaly na svou stranu), ale Nezvaný host je snesitelný případ. Jen při jeho sledováním zůstávám ironickým pozorovatelem nezvratných a čitelných událostí, nikoli prožívajícím divákem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je vyhořelý stárnoucí muž, který od smrti své ženy vlastně jen přežívá a post univerzitního profesora ekonomie mu umožňuje předstírat pracovní vytíženost, aby před ostatními zakryl svoji prázdnotu, zatrpklost a osamělost. Náhodné setkání s dvojicí imigrantů mu umožní upnout se k něčemu novému a v pomoci zatčenému muži, kterému hrozí deportace do vlasti, nachází nový smysl své existence. Potíž je ale v tom, že to je takové uměle naaranžované, zkrátka mě to nevtáhlo do příběhu a nevybudilo to ve mně - autory bezpochyby očekávané - emoce. Neprožíval jsem dramata těch hrdinů a nesoucítil s nimi tak, jak by se dalo očekávat. Ten film totiž ukazuje jenom jednu stránku věci a to ještě citově manipulativními prostředky. Není to film analyzující a opravdu provokující. Ona ta záležitost s početnou armádou ilegálních přistěhovalců je pochopitelně mnohem složitější. Celá Amerika vyrostla na práci bezprávných přistěhovalců, kdy obvykle až druhá generace mohla těžit z výhod systému a stát se právoplatnou součástí společnosti. Pro systém je pochopitelně výhodné, že v něm existuje skupina těch, co bez odmlouvání berou podřadnou práci a nechávají si vyplácet minimální mzdu. Tomu je uzpůsobená i represivní složka, která nemá za cíl zlikvidovat nelegální přistěhovalectví, ale udržovat ho v nějakých rozumných mezích. Tady by se našlo pro kritiku spoustu prostoru. Na druhou stranu, co si budem namlouvat, myšlenka, že kdokoliv má právo vstoupit do cizí země, pracovat tam a žít, je pochopitelně naivní a nepřijatelná. Tohle by žádný sociální a ekonomický systém neunesl. Ta imigrační policie a příslušné úřady pochopitelně dělají špinavou práci na politickou a potažmo i veřejnou objednávku. V tomhle je film neupřímný, protože jen na základě toho, že jste slušný, se azyl, resp. trvalý pobyt, udělovat nedá... Celkový dojem: 45 %. Trochu mi vadilo i pomalé tempo a sucharský zjev hlavního hrdiny. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma, kdy bezcitný sobec překoná sám sebe. Terek se mi líbil moc, jeho neherectví a osobní kouzlo zapůsobilo. Vše směřovalo k "happyendovému konci" - profesor se ožení s maminkou Tereka a bude po problému s nelegálním pobytem. Nestalo se - maminka odjíždí definitivně za synem zpátky do Sýrie, aniž by si jakkoli uspořádala předchozí existenci. Trošku překombinované, teď najednou bez syna nevydrží ani minutu, před tím klidně žila sama na úplně jiném místě v Americe a stačilo zatelefonovat.. A návrat do Sýrie (mohli vybrat nějakou problematičtější zemi) v dnešní době asi nebude taková tragedie (dokonce tam mají i telefony), pouze měli našetřit nějaké peníze a odvézt je s sebou. Jinak zévěrečné bubnování v metru - sice symbolické ale pro mě trošku křeč. Ale stejně celkově moc hezký film. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Otázka: Co udělá napružený, nepříjemný vysokoškoslký učitel, když v bytě, který mu patří, najde bydlet Araba a černošku? Odpověď: Ukáže své dobré srdce a nechá je tam přespávat i nadále, přičemž ho ani trochu nezajímá, jak se do jeho bytu dostali. ... Ano, opravdu snímek "k zamyšlení" ... (ale dál to emočně celkem funguje, tak aspoň těch 60 % dám) ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Lidské a úsměvné drama o ilegálních přistěhovalcích v Americe. Sice je hlavním hrdinou rozený američan, ale ten se brzy dostane do neobvyklé situace, kdy pozná skutečné přistěhovalce. Režisér Thomas McCarthy už ve svém debutu Station Agent ukázal, že umí vyprávět příběhy a díky zajímavým dialogům držet celý film v celku. Velký podíl na tom bude mít to, že režisér má hodně zkušeností i před kamerou jakou herec. Nejedná se o velký americký biják, ale o téměř nezávislý snímek. A konec filmu je nádherný i když smutný... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Hlídané parkoviště, na kterém Walter nechal své Volvo po svém příjezdu do New Yorku bylo zbouráno krátce po dokončení natáčení. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama