Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nepochopím, jak americká armáda, která si narcistně hlídá svůj mediální obraz, zapůjčila všechnu techniku a vybavení pro natočení díla, které ji vykresluje jako bandu absolutních hňupů, kde člověk aby rozumně myslící bytost pohledal. Když si to v závěru uvědomí i samotní protagonisté a ještě jim k tomu zahraje Johnny Cash, plné hodnocení bylo definitivně obhájeno. HBO vládne! ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Absurdita na entou! Necekejte masakralni sceny a la Band Of Brothers, tady se hlavne mluvi... a ne zrovna spisovne. Luxusne podany syrovy pohled na stav 'nejsilnejsi' armady sveta stejne tak jako na celkovy interni system, ktery v ni panuje. Tezko soudit autenticitu serie, ovsem ikdyby se pravdivost pohybovala okolo minima, bylo by to hodne tristni. Opet precizni prace BBC... ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Každý seriál má třetí díl. Třetí díl je pokračování expozice, kdy už znáte hlavní hrdiny, znáte konflikt a jasně víte, že "po tomhle díle se to notně pokazí". Generation Kill má bohužel samé třetí díly. Má samozřejmě i dobré stránky: dialogy jsou živé a nešustí papírem, všude je spousta detailů o tom, jak to v armádě chodí, ale každá akce hrozně rychle skončí a pak se zase na něco tisíc let čeká. Generation Kill je seriál o hláškách, co si říkají vojáci, když jedou v džípech, nebo čekají, až někam pojedou v džípech. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Vrchol mezi minisériemi. Výborně natočené i zahrané, navíc se solidním příběhem. Nečekejte žádnou zběsilou akci, o tom taky Irák nebyl, ale spíše pomalé kousavé drama, ubíjení času a morální rozklad všech zúčastněných. I když se navenek ani zdaleka netváří jako dokument a formálním zpracováním se mu nepřibližuje, tak jde podle mě o první podání Irácké války, které se nejvíce přibližuje realitě. Možná sice rozebírá jenom pohnutky a myšlenky obyčejného vojáka, nikoliv důvody a záměry USA či jiných zemí, ale i tak (a možná právě proto) se jedná o vynikající, hodnotý a zábavný zdroj nekonspiračních informací. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Naprosto epesní minisérie HBO Generation kill je vymazlená dobrůtka o mariňácích během začátku války v Iráku. Nesnaží se oslňovat akční podívanou a nudit řečmi plnými patosu - ba naopak - podává tento uzavřený svět kolem jednotky 1st Recon Marines očima reportéra časopisu Rolling stone, Evana Wrighta. Je to pohled nenadsazený, nebezpečně přirozený až mrazivý. Herecké výkony celé jednotky, motivační přístup Godfathera (s jeho neodepsatelným hlasem), každodenní problémy s nespánkem, sraním a honěním, chuť po smrti jako důkaz strachu z ní, absurdita celého konfliktu a válčení obecně a v neposlední řadě jednotka jako celek, ve kterém se veškeré popichování skládá z neskutečných asociací, vás při sledování nenechá v klidu, a co teprve, když si začnou zpívat. To vše je Generation kill. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Družstvo seržanta Colberta (Iceman) mělo svůj Humvee vyzbrojen 40 mm rychlopalným granátometem Mk. 19 ("devatenáctka"). Kadence přes 300 ran/min, dostřel 1600 m. Trombley obsluhoval lehký kulomet FN Minimi M249 ráže 5.56 mm ve verzi PARA. Iceman používal útočnou pušku Colt M4 ráže 5.56 mm s noktovizorem (noční vidění), v podvěsu granátomet M203 ráže 40 mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama