Reklama

Reklama

Tento romanticko-hrdinský příběh z pohádek „Tisíce a jedné noci“ byl zamilovaným projektem hollywoodské megastar, producenta Douglase Fairbankse, který po jeho předcházejících úspěších kostýmních Tří mušketýrů, Zorra mstitele a Robina Hooda upevnil Fairbanksův status největší hvězdy dobrodružných akčních filmů své doby a jedné z prvních „multihyperhvězd“ tohoto žánru. Fairbanks tu vystupuje v roli bezbožného zloděje Ahmeda, který si vydobyl pověst největšího lupiče Bagdádu. Zamiluje se do krásné princezny a oba se rozhodnou vzít, zasáhne však její otec, bagdádský kalif, a sňatek zakáže. To spustí řetěz událostí, v nichž se objeví křišťálová koule, kouzelné jablko, pegas, neviditelný plášť… a samozřejmě i létající koberec. Na filmu Zloděj z Bagdádu se nešetřilo: šlo o jeden z nejnákladnějších snímků vyrobených v Hollywoodu v éře němého filmu, jak o tom svědčí úžasné kulisy Williama Camerona Menziese i přelomové speciální efekty, které se prolínají celým filmem. Film Zloděj z Bagdádu, který mistrovsky režíroval Raoul Walsh – jeden z nejvýznamnějších amerických tvůrců a autor takových filmových klasik, jako jsou The Bowery, High Sierra a White Heat – bude už navždy vzněcovat naši fantazii. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľkoryso spracovaná orientálna rozprávka, kde hrajú prím luxusná výprava a slušné triky. Na dobu vzniku veľká úroveň, v tej dobe však nebol problém točiť monumentálne filmy. Film však trpí aj klasickou detskou chorobou kinematografie a to je teatrálnosť pohybov, hlavne pohybové kreácie Douglasa Fairbanksa sú až komické. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Podmanivá pohádka o tom, jak rozverný zloděj Doug Fairbanks ke štěstí a k rozumu přiše, s princeznou se oženil a zachránil zemi před zlým mongolským dobyvatelem. Trikově velice chytré dílko, některé postupy dlouho fungovaly anebo fungují dodnes - létající koberec, neviditelný plášť, loutkové příšer(k)y, výprava je megalomanská - obrovské kulisy a pod nimi se hemžící malinkatí lidičkové, věřím, že ve své době Zloděj musel ohromit každého návštěvníka kina. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Monumentální fantasy pohádka, která má snad všechno - loupežníky, princezny, zlé mocnáře a obludy v podzemí. A kupodivu to drží pohromadě mnohem lépe, než byste na základě data výroby soudili. Fairbanks byl nejen skvělý ekvilibrista, ale i charakterní sympaťák (takový Belmondo němé éry), a Walsh měl vyprávění v krvi. Být to o půl hodiny kratší, skákám nadšením, i takhle ale hodně vyvážená relaxační zábava, v níž se obtížně hledá nějaký vyloženě úsměvný filmařský fail. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Překrásný pohádkový příběh znázorněný se vší důvěrou k obrazu. Myticky působí již samo všední bazarové prostředí, ale když se ústřední hrdina vypraví k horizontu proměn, všechny dosavadní hranice se rozestoupí a na ruinách zvyklostí se zalesknou Eliášovy ohně snů. Z Orientu skutečně přichází světlo a omšelé stříbrné plátno se rozzáří bez ohledu na to, koho dosud hostilo, a tichý večer vyprávění prosvítí i Západ, jakkoliv mlčenlivý, odcizený a normalizovaný. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hmm, neskutočne úžasná dobrodružná lahôdka, ktorá sa môže pýšiť jednými z najlepších trikov nemej éry. Spektakulárna výprava musela ľudí tej doby nadchýnať. A v tom všetkom nám baletí skvelý Douglas Fairbanks so svojím mladickým rozkekešeným správaním. Myslím, že je to jeden z tých filmov nemej éry, ktoré zaujmú aj dnešných laických filmových konzumentov. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Perský princ je hrán Mathildou Comont, ženou. V titulcích je dokonce uvedena jen jako M. Comont, aby bylo její pohlaví skryto. (Kulmon)
  • Filmový plakát se umístil na 9. místě v žebříčku 25 nejlepších filmových plakátů časopisu Magazine. (orkadimenza)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejlepších fantasy filmů na 9. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama