Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby se pan Maher naučil číst, možná by s údivem zjistil, že na většinu jeho otázek už bylo odpovězeno, fundovaně, zajímavěji, dokonce i na vědecké bázi. Tohle není samozřejmě dokument, ale manipulativní pokus zavděčit se za každou "ateistické většině" (nebo alespoň nemyslící ateistické většině, která taky neumí číst) - a jak vidno, daří se to. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně bych v tomto dokumentu nechtěl vystupovat a být na pospas tomu "ironickému moderátorovi, který v každém vidí idiota"... Přesto, jsou zde myšlenky a otázky, které bych sám položil a sám jsem je také někdy položil a výsledek byl podobný jako v samotném dokumentu. Lidé prostě věří a vše ostatní je nezajímá, vy nevěříte a oni proto vidí svou víru výše. Celé je to postavené na velkém počtu náboženství, které jsou jsou "náhodou" hrozně podobné a stojí prakticky na identických základech. To nejhezčí je na dokumentu samotný paradox, kdy vědec obhajuje náboženství, kdy věřící využívá vědu a tak dokola. Celý tento kolotoč našeho světa a protínání víry a ateismu působí velmi současně a chvílemi i smutně. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zábavné a trefné, ale IMHO i tak trochu zbytečné. Pokud se sympaťákem Maherem a jeho argumenty souhlasíte (já takřka ve všem), tak se de facto příliš nového nedozvíte (ani se nedočkáte žádné výjimečně silné scény) a pouze se sto minut vysmíváte a litujete lidi, kteří jsou ochotni dobrovolně věřit nejrůznějším báchorkám a nesmyslům. A jestli patříte k oněm nepochybujícím katolíkům, židům, muslimům, scientologům a dalším takovým, pak vás stejně ani ty nejpádnější a nejpřesvědčivější námitky a dotazy nedonutí se nad tou vaší "jedinou a správnou" vírou nějak hlouběji a kritičtěji zamyslet. Kdyby se ale přeci jen našlo alespoň několik jedinců ochotných onoho zamyšlení, považoval bych to za malý zázrak a rázem bych uznal, že tohle dílo nevzniklo nadarmo... ___ Osobně je mi fuk, kdo v co věří (je to ostatně každého věc), pokud tím ovšem jakkoliv neobtěžuje ostatní (fakt, že ve 'jménu boha' jsou dodnes někteří lidé schopní nejrůznějších zvěrstev, mě přivádí k nepříčetnosti). 80 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V otázkách víry a Boha se obvykle nevyjadřuji, ale jsem rád, že se Bill Maher pustil do souboje s všemocným, vševědoucím a kdovíjakým ještě. Jeho zarputile ateistický pohled na náboženství sice nemá ani na dohled hranici seriozního dokumentu, neboť jeho účelem je, za pomoci demagogicky povrchních otázek, zesměšnit víru v cokoli, ale akademická přesnost by stejně pouze ubírala snímku na zábavnosti. Nebudu předstírat fundovanost v dané problematice, protože jsem chyběl při velkém třesku a ani v mém okolí nikdy nevstal z mrtvých žádný tesař - nehledě na to, že je mi to stejně jedno. Mé hodnocení je tedy pouze prostým důsledkem toho, že jsem se velmi dobře pobavil a neodpustím si na závěr nepřidat jednu skvělou hrozbu: "Klystýr Ducha svatého na vás!" ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Náboženstvo už pre mnohých nie je dnes životnou potrebou, naopak stáva sa terčom a prostriedkom nielen vo vojnových a politických konfliktoch, ale aj terčom médií. Náboženstvo sa dnes, viac ako kedykoľvek predtým, prostredníctvom podobných a iných filmov, dokumentov dostáva do veľkej kontroverzie. Ale to všetko je len krásnou a jednoduchou zástierkou pre biznis. Prachy vládnu svetom, takisto aj otázkami náboženstva. Ja to nikomu nezazlievam, kto sa vie obracať v týchto témach, nech sa obracia, nech kydá, nech polemizuje, nech hľadá medzery, nech vznikajú podobné filmy, ja sa mám aspoň nad čím zasmiať, oponujúce strany sa majú nad čím rozhorčovať, a tých ľudí, ktorí majú pevnú vieru predsa nemôže niečo podobné z ich viery vytrhnúť. Bill Maher by svojou zaujímavou dedukciou, indukciou, analýzou, komparáciou a následnou syntézou dokázal spochybniť fakt, či čierna farba je naozaj čierna a vy by ste začali uvažovať o tom, či to nie je náhodou biela. Takže určite zaujímavý pohľad, často vtipný a sarkastický, čo len pridáva na atraktivite, pretože pozerať sa na túto tému očami vážneho skeptika by ma asi nebavilo. Takže do toho Bill, dúfam, že ešte vytiahneš z vrecka niečo podobné. 85%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama