Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

monolog 

všechny recenze uživatele

Mockrát ti Henry děkuju, za všechny role, kterými jsi nás oblažil, ať je to záporňácký pistolník v Tenkrát na západě nebo architekt, který jako jediný věří v nevinnu hispánského chlapce ve filmu 12 rozhněvaných mužů nebo kteroukoliv z vojenských rolí (třeba Nimmitz v Bitva o Midway), jichž bylo opravdu nesčetně či jakékoliv jiné. Na zlatém jezeře je více než důstoné rozloučení takové herecké personality, jako jsi ty. Ještě jenou díky ()

alenka 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o tom filmu nevěděla, náhodou se mi dostalo do ruky dvdcko, a úplně sem zírala, jak sem si ho mohla nevšimnout. Úžasná Hepburn a sexy Jane Fonda to spolu s Henrym opravdu rozbalí. Vlastně komorní rodinný drama je povýšeno lehkým a milým humorem. Překvapivě nevzniká žádná fraška, jako u většiny podobných filmů, ale silnej film s problémama, jako může mít každej z nás. Je to film o odpuštění, takže mu všichni musíme rozumět... ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem čekal pochmurné drama o stáří a umírání, což byl naprosto zásadní omyl. Jde o prosluněné a vcelku pozitivně laděné rodinné drama, které je mnohem více než o umírání o problematickém vztahu mrzoutského otce, který je nepříemný na ty, které má rád, a dcery, která by s ním ráda měla mnohem lepší vztah. Já mám se svým tátou vztah podobný, takže tenhle film byl pro mě hodně důležitý a Katharine Hepburnová mi dva roky po své smrti vysvětlila, jak to táta vlastně myslí. Ale i když odhlédnu od subjektivních sympatií, zůstane mi perfektní film s pěti výtečnými hereckými výkony (ti zbylí tři měli jen pár větiček;oD) - Oscara měla dostat i Jane Fondová. Pozoruhodný výkon podává představitel malého Billyho (ani Tomáš Holý by to nezahrál líp). Celý film je perfektně nasnímán a ta hudba je nevyslovitelně skvělá. Navíc: Nikdo mi nevymluví, že Katharine Hepburnová je ta nejlepší herečka, jaká kdy ve filmu byla.__________Často se uvádí, že Na zlatém jezeře je poslední film Henryho Fondy. Není to tak docela pravda, před svou smrtí si ještě zahrál ve filmu Summer Solstice s jinou královnou stříbrného plátna, Myrnou Loy. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Film stejně sentimentální a křehký, jako jeho hlavní představitel. Upřímně by mě zajímalo, kolik let jsem okolo tohohle kroužil, než jsem se k tomu dokopal. Těžko říct, jestli to bylo dvanáct let, nebo devět. Ale myslím si, že kdybych čekal i dalších 15-30, nic moc by to nezměnilo, na některé filmy se vyplatí počkat. Okázalá teatrálnost Hepburnové mě zpočátku otravovala, ač to její rozvrklané stařecké postavě s postupem času dodalo ten potřebný náboj, který podtrhl Fondův výkon (geniální a přitom se vlastně ani nemusel příliš "snažit"), který mi hodně připomněl Rourkeova 'Wrestlera' v rámci, že se do tohohle představitel musel fyzicky prožít svým vlastním skutečným životem, aby mohl podat výkon, jaký ve filmu podal. Zároveň u mě tímto filmem Hepburnová debutovala (po čtyřech tisících snímcích, je úspěch konečně zavadit o možná největší herečku všech dob a zrovna když sekunduje Fondovi v jeho opus magnum, Oscarové i osobní roli). Chci se na tohle podívat znovu, až budu mnohem mnohem starší, abych zachytil všechno to nevyřčené v těch dialozích, hlavně mezi Henrym Fondou a Jane Fondovou, jejichž vztah a postavy byly v paralele k tomuhle filmu. A taky stařecké chování, které mnohdy není snadné pro mladé lidi dešifrovat, co se za čím skrývá atd. Nesmírně zajímavý film pro mnohé maličkosti a 'mezi řádky' mezilidských vztahů a samozřejmě hereckému koncertu, zároveň poněkud smutné, přičteme li fakt, že Fonda byl už před natáčením nemocný a jeho dcera Jane film zamýšlela jako rozloučení a smíření se s otcem (jeden z důvodů natočení filmu). Čtyři a půl. Váhal jsem nad pátou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásne prostredie Zlatého jazera vytvára kulisy pre manželov Normana a Ethel, ktorý sa tu vyrovnávajú so starobou a v prípade Normana i s narušeným vzťahom k dcére Chelsey. Príbeh filmu sa odohráva v období Normanovej osemdesiatky a nasledujúceho mesačného pobytu malého Billa na Zlatom jazere. Vzťahy piatich ľudí prekonávajú drobné peripetie a dômyselne napísaný scenár postupne odkrýva prapríčiny ich súčasného správania sa. Za najväčšiu devízu filmu považujem jeho prirodzené a uveriteľné plynutie, u Ethel navyše jej vrúcny vzťah k Normanovi aj keď ho ufrflaný a mrzutý Norman podrobuje ťažkým skúškam. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Kánoe Gertrude, která se ve filmu objevila, patřila Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Po její smrti byla vydražena za 19 200 amerických dolarů. (Kulmon)
  • Jane Fonda prohlásila, že scéna mezi Chelsea a Normanem (Henry Fonda), kdy mu Chelsea řekne, že chce být jeho přítelem, odrážela skutečný vztah mezi otcem a dcerou Fondovými. Během jednoho záběru chytila Jane otce za ruku, což jej dojalo, v očích měl slzy a odvracel se od kamery. Záběr ve filmu zůstal. (Kulmon)

Reklama

Reklama