Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zavrhnout Merlina, jako bezduchou splácaninu bortící mýty je poněkud nešťastné. Především poslední dvě série nabízí opravdu kvalitní fantasy zábavu s temnějším hávem a excelentní prací s několika postavami a jejich vývojem. Největším plusem je především sympatické obsazení a "Kirskovsko-Spockovské" pošťuchování mezi mladým Merlinem a Artušem. 1.Série - 75%../..2.Série - 77%../..3.Série - 80%../..4.Série - 78. "She Is The Darkness To Your Light, The Hatred To Your Love" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Má to některá zajímavá místa - ostatně středověké reálie, gotika, to samo o sobě je záruka jisté tajuplnosti. Jenže mám problém s těmi v podstatě teenagerovskými zápletkami, dospívajícími hrdiny, kteří mi prostě do těch kulis a problémů nepasují. Někomu se právě tohle může líbit, ale já určitě nejsem cílový divák. ()

Reklama

irigi 

všechny recenze uživatele

Po shlednuti prvniho dilu, kdy sluha nazve prince idiotem a jeste tehoz dne neskonci na opratce mi zacinalo byt neco podezrele. Nevadi mi, ze scenaristi zasadne prekopali celou Artusovskou legendu, ale ze vsechno tak jaksi simulacne skuhra. Zadna hranice mezi slechtou a sluzebnictvem skoro neni (jen priklad - kdyz v jednom dile odumre uroda, vsechno jidlo rozdaji obyvatelum a Artus pak dokonce ji krysu, misto aby se jako spravny slechtic prejidal ze zasob), zeny jsou moc emancipovane a vubec spousta veci, ktere nejen ze by clovek ve stredoveku necekal, ale kdyz je v serialu vidi, ma tendenci zacit mlatit hlavou o desku stolu. Magickych utoku je navic tolik, ze si rikam, jak se vubec Utherovi podarilo magy potlacit, popr. jakto, ze ostatni kralovstvi jeste existuji, kdyz nemaji na hrade Merlina ;-) Ale abych serialu jen nekrivdil. Postavy jsou sympaticke na prvni pohled a jako odpocinkova oddechovka je to celkem fajn podivana. Zvazoval jsem tri hvezdicky, ale to bych mel vazne spatne svedomi :-) ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tohle ohodnotit je docela výzva, protože kvalita lítá opravdu mezi 0-100% První série je ještě spíše výborná. V pozdějších sériích si ale budete myslet, že jste některé díly už viděli, budete přesně očekávat, co se stane v příští scéně a budete nadávat, kdy už se konečně pohne děj kupředu. Kupodivu se děj občas hne, ale málokdy tím směrem, který byste chtěli. Guynevera neprodělá plastickou operaci, Artuš se nedá dohromady s Merlinem, sir Leon nikdy nezemře, ať už se mu stane cokoli, a hlavně,... nikdy se tam neobjeví nic, o čem by Gaius neslyšel. Prostě žádný zajímavý zvrat. Namísto toho začnou zápletky jako: Putuje VIP osobu v doprovodu 4 rytířů, zlá čarodějka vyčaruje na louku dva obyčejné hady, dva ze čtyř rytířů skončí na zemi uštknutí a VIP skončí unesena. Král se vydá zachránit VIP, která je na místě, odkud se nikdo nikdy nedostal a všude kolem je spousta kostí a tak a skončí to, že tam král dorazí, překoná jednu lacinou past a společně odjedou domů. Přitom první série je o tolik lepší :( Nic to ale nemění na tom, že i při scénáři psaném psem hlavních protagonistů, je to docela zábava. Nejen, že si můžete dělat legraci ze zápletek, ale i z postav, můžete hledat kolik chyb v dílu najdete, můžete si dělat legraci z inteligence postav a přitom tam sem tam padne ještě slušnej vtip, což je jedna z mála věcí, co v seriálu funguje. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Seriál Merlin na mě působí dost "dětsky" a "studiově". Občas se nějakou drastickou smrtí snaží mířit jiným směrem, což působí trochu divně. Svou milou naivitou (a různými příšerkami) má pro mě seriál podobné kouzlo jako první řada Doctora Who a Bradley James navíc vypadá jako světlá verze dalšího Doctora (Davida Tennanta). Jediné, co mi brání zvýšit své nadšené hodnocení je fakt, že už se po Xté opakuje téma: "to musela být magie......ale ta je zakázaná......najděte všechny čaroděje a upalte je". Tato šablona už se začíná pomalu vyčerpávat a bojím se, zda seriál vydrží být i nadále tak zábavný. V Merlinovi také oceňuji šťastnou ruku na výběr sympatického hereckého obsazení (tedy až na příšernou Guinevere). Trefný komentář: HoneyBunny ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)
  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama