Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Artušovskou legendu mám načtenou, nastudovanou i nakoukanou ze všech úhlů, takže jsem na tohle téma dost háklivý a i proto jsem Merlina zprvu zatracoval. Po letech jsem se zkusmo na jeden díl podíval a hele ono to šlo. S Artušem, Merlinem, Morganou a spol. to totiž nemá společného vůbec nic, až na ty jména. Vlastně se jedná o infantilní taškařici, místy trapnou, ale povětšinou vtipnou, se sympatickými herci a ostrovním přízvukem. Ani mi nevadilo, že tam pobíhají černoši a další havěť, která nemá ve středověké Evropě co dělat. Nejblíž to má asi ke stejně starému Legend of the Seeker. Je to sice o chlup horší, ale zábava je to pořád solidní. 70% ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Infantilní guilty pleasure. Tolik věcí mě tam tak děsně moc sere. Ale stejně se chci podívat na další episodu, i když předem vím, že mě prostě bude točit jak zase Merlin utrpí happyendové vítězství aniž by musel nějak efektně kouzlit. Aspon ze je tu skvelý Anthony Head a John Hurt, plus me celkem bavi ta destrukce Artusovské legendy, resp. sledování reakcí jejích ortodoxních příznivců... ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zavrhnout Merlina, jako bezduchou splácaninu bortící mýty je poněkud nešťastné. Především poslední dvě série nabízí opravdu kvalitní fantasy zábavu s temnějším hávem a excelentní prací s několika postavami a jejich vývojem. Největším plusem je především sympatické obsazení a "Kirskovsko-Spockovské" pošťuchování mezi mladým Merlinem a Artušem. 1.Série - 75%../..2.Série - 77%../..3.Série - 80%../..4.Série - 78. "She Is The Darkness To Your Light, The Hatred To Your Love" ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Já nevím. pěkný čarodějíček, pěkný kralevic, roztomilý dráček, ale jinak nic moc. Díly na jedno brdo, občas nějaký vtípek, jinak žádná velká sláva. možná být adolescent, tak mě nadchne více, ale takhle. Dost podobné Herkulovi, nebo Xeně, ale ty byli alespoň v počátcích lepší. Poslední řadu už jsem ani neviděla. Za mne tak 50%. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Po pěti dílech zatím velmi slušné a dost mě to baví. Podle fotek byla většina hlavních představitelů nesympatická,teď mi vadí akorát Morgana (ty ženy vážně nechodily ve středověku takhle zmalované). Merlin je roztomilý, Artuš by byl sexy, kdyby neměl křivé zuby, ale je to fajn frajírek. Guinevere je sympatická. Přemýšlím, jak tu legendu vlastně znám abych si mohla zkoušet domýšlet děj. Přece jen existuje spousta verzí. Btw., Lancelot je typický hezounek, toho asi nebudu mít ráda. Guest appearance Michelle Ryan mě potěšila. Uvidíme, co bude dál. Edit: Po 10 dílech - Artuš má úžasně sexy hlas. Morganu mám čím dál tím víc nerada, mluví, jako když má astma. Oh and...bromance FTW :D Po druhé a třetí řadě: Jsem závislák :D Úroveň seriálu se prudce zvedá, každá další série je zajímavější než předchozí. Nejlepší postavy mám teď Arthura, Guinevere, Merlina, Uthera a Gwaina. Mám ráda epizodní role mých dalších obíbených britských herců. Morganu si konečně můžu s klidem nesnášet, když už je zlá. Ta herečka je hrozná, neumí hrát a ten její škodolibý úšklebek, který má v každém druhím záběru, mě fakt vytáčí. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Katie McGrath byla zpočátku blízko k tomu, aby roli seriálové Morgany nedostala. Mohl za to její výrazný irský přízvuk, kterým v běžném životě mluví i hlavní seriálová postava Merlin (Colin Morgan). Producentský tým trval na tom, aby přízvuk obou herců byl vzhledem k odehrávajícím se událostem ryze anglický. (Conspi)
  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama