Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejdůležitější vánoční oslava v Savannah má šokující závěr, během nějž příjemný a slušný hostitel Jim Williams (Kevin Spacey) zabije člověka. Oslava je u konce a začíná luštění záhady. V této skvělé adaptaci bestsellerového románu Johna Berendta, založeného na skutečných událostech, vypráví režisér Clint Eastwood o vraždě na pozadí života obyvatel Savannah. Neobvyklá atmosféra, kterou se Eastwoodovi podařilo vytvořit, postupně umocňuje četné nejasnosti, které se v souvislosti s touto záhadnou vraždou objevují. Kevin Spacey a John Cusack – v roli novináře, který se snaží zjistit, co se opravdu oné památné noci stalo – vévodí skvělé sestavě herců, mezi nimiž najdeme Jacka Thompsona, Alison Eastwoodovou či Lady Chablis. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Fikční svět > fabule. Jinými slovy řečeno: královsky mě bavilo spolu s Johnem Kelsem (John Cusack) prozkoumávat Savannah, seznamovat se s jeho výstředními postavičkami (Chablis!), nasávat místní genius loci a nořit se do zdejších (magických?) zákonitosti. Když se však soustředím na příběh (dle všeho inspirovány reálným soudem s J. Wiliamsem), nemohu se zbavit dojmu, že by mohl být odvyprávěn i na mnohem menší časové ploše - že sám o sobě vlastně není tak zajímavý (třeba v tom smyslu, že by se na něm dalo demonstrovat něco obecného), že slouží pouze jako "katalyzátor" k poznávaní jednoho amerického maloměsta, které se vám jako cizinci stejně plně nepoddá (to že si uchová své tajemství samozřejmě beru jako plus). I tak ale určitě palec nahoru, rozhodně mohu doporučit. 80 % ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch méně povedených Clintových filmů, kterých je naštěstí jako šafránu. Prvních 30 minut pro mě byla absolutní nuda, druhá půlhodinka mě už začínala docela štvát. Nebýt scén ze soudní síně, které přišly zhruba v polovině filmu a vnesly do děje svěží závan dramatičnosti, tak hodnotím ještě níž. Navíc mi žádná z postav (včetně těch hlavních) nebyla moc sympatická a všechny ty poťouchle bizardní osoby (šamanka, transvestita, muž s mouchami, muž s imaginárním psem...) mě silně iritovali. Druhá půlka filmu to naštěstí alespoň trochu zachránila a vybojovala slabé 2*. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Znáte to - parta mladých yankeeů se při výletu na venkov dostane do spárů zdegenerovaných a šílených jižanských buranů sužovaných sadismem, kanibalismem, fyzickou degenerací a mentální retardací zapříčiněnou příbuzenským pářením. Tady je to malinko podobné - newyorský pisálek John Cusack přijíždí do Savannah napsat článek o jednom večírku pro jakýsi bulvární plátek. A vůbec netuší, co všechno ho čeká... Tenhle brilantní až geniální Eastwoodův jižanský opus magnum je divácky nepochopitelně zanedbávaný, soudě podle počtu komentářů. Neprávem! Tak silnou magicko-realistickou atmosférou se může pochlubit jen málokterý film. Skvěle to vystihl Cusack telefonující se svým agentem: "Tohle místo je úžasný! Je to jak Sever proti Jihu na meskalinu! Chodí tu s imaginárními psy na vodítku. Všichni jsou tu těžce ozbrojení a opilí. New York je nuda!" Mimochodem od zhlédnutí The Grifters a tohoto filmu mám Johna Cusacka hodně rád a nenechám si to vymluvit. Navíc ještě vynikající Kevin Spacey, naprosto nezapomenutelná Miss Chablis, výrazný mladý Jude Law, muž s mouchami na provázcích, černá vúdúbaba, černošský ples, kde černé dámy v bílém a černí páni v černém tančí valčík... prostě okouzlující a svérázná jižanská poetika. Knižní předlohu jsem nečetl, ale musí stát za to. A mimochodem díky naší osvícené době s takovými vychytávkami, jako je Google Street View, mohu doporučit aspoň virtuální procházku po Savannah - nádherné město. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Veselá ujetá taškařice s kriminální zápletkou. Všechno s nadsázkou a jen tak halabala. Chybí logika, ale nechybí nadhled. Přístup, který mám daleko radši, než ta vážná dramata o světě "za zrcadlem". Chvílemi to vypadalo jako Stepfordské paničky. Pak to trochu zvážnělo a to bylo dobře. Novinář, který prochází pitoreskním světem obce Savannah, objevuje pod pokličkou nablýskaných vil a limuzín spleť sexuálních odchylek, pomluv, nevěr a voodoo magie, zároveň ale neztrácí nadhled a sám dosti pobaveně sleduje vývoj příběhu. Prostě fajn legrácka, ovšem teda asi ne pro každého tak zábavná, jako byla pro mne. 85% ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa Johna Kelsa je to "like Gone with the Wind on Mescalin" (trefné, treba povedať), podľa mňa skôr taký eastwoodovský Modrý zamat. Každopádne je to ale Clintov suverénne najabsurdnejší a najšialenejší film, kde ľudia chodia na prechádzky s imaginárnymi psami, voodoo "šamanky" pomáhajú so súdnymi spormi, predseda poroty chodí s muchami ovešanými na tele (samozrejme živými) a náladu pozdvihuje milo afektovaný/á transvestitná šoumenka (niekedy pripomínajúca Rubyho Roda z Piateho elementu). Kevin Spacey a "Lady Chablis" excelujú, Cusack a zbytok osadenstva podávajú štandardné výkony, nič viac, nič menej. Byť to o 20 až 30 minút kratšie, idem na plný počet. 8 / 10 ()

Galerie (50)

Zajímavosti (6)

  • Mercer House, kde se snímek odehrává - se nachází v samotném srdci Savannah v Georgii. V roce 1981 v této viktoriánské rezidenci zemřel Danny Hansford a podezřelým z vraždy se stal bohatý a všemi vážený majitel domu Jim Williams, který tvrdil, že jednal v sebeobraně. Celkem čtyřikrát stanul Williams před soudem, aby byl v květnu roku 1989 zbaven obvinění z vraždy prvního stupně. Byl to velice kontroverzní rozsudek, který se stal inspirací pro newyorského spisovatele Johna Berendta, který samozřejmě později prodal Hollywoodu práva na zfilmování svého bestselleru. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood později přiznal, že byl jedinou, dostatečně šílenou osobou, která byla ochotna tento projekt zfilmovat. (ClintEastwood)
  • Natáčení začalo v květnu roku 1997 a jeho průběh provázely a narušovaly stejně velké kontroverze, jako kdysi samotný případ. Rozvášněná atmosféra doprovázela tvůrce a osoby, které se podílely na produkci filmu, téměř na každém kroku. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama